Intressant om bett!

Jag googlade lite på hästbett för att vi har pratat en del om olika bett i stallet. Man ska ju vara källkritisk när man läser och ser saker. Denna film undrar jag verkligen om det ligger någon sanning i. Hur snälla är våra hästar som står ut med detta egentligen OM det skulle vara så som de säger i denna film.
 
 
 
Jag har ett tredelat bett på min häst och en hästtandläkare specialiserad på just hästtänder har kollat i min häst mun vid flera tillfällen och sagt att det bett jag använder passar min hästs mun bra. Han har sagt att mitt bett skulle kunde vara ½ cm kortare men det finns inga sådana bett på marknaden och eftersom han inte har några sår eller blåmärken i munnen så är det bett som jag har bra för min häst mun.
 
Jag tror mkt beror på hur hästens mun är utformad och hästmunnar ser olika ut så olika bett passar olika bra på olika hästar.
 
Jag håller dock med om att man måste fundera på varför hästen öppnar munnen för att komma undan bettet. Är det för att den har ont i munnen eller är det för att den är olydig och inte vill lyssna på ryttens tygeltag.
 
Jag tycker också att man kan fundera på sin egen ridning om man måste använda mkt hand på sin häst. Man bromsar faktiskt med övervägande del med sin överkropp, ben samt säte. Inte att förglömma är också att sin egen tanke och magkänsla också styr hästen. Först när man är helt medveten om sin egen balans och inverkan på hästen tycker jag att man ska rida på ett skarpare bett.
 
Man kan inte tro att man kan bromsa en het häst om man själv spänner sig, då man säger till hästen att den ska springa och samtidigt bromsar den. Inte konstigt att man får en stressad häst som inte förstår vad man menar.
 
Tilläggas kan att jag själv vet om att jag sitter mkt framåtlutad på min häst och att jag behöver träna på att sträcka på mig och luta mig bakåt. Jag vet däremot också att min lugna magkänsla påverkar min heta häst mer än om jag drar i tyglarna.
 
Svårigheten som jag själv har när jag ska hoppa med min häst exempelvis är att jag tycker att det är så kul och jag själv blir exalterad vilket smittar av sig på min häst. Jag får jobba mkt med att själv vara lugn och inte peppa mig själv för mkt för att min häst ska vara lugn.
 
Någon som har några erfarenheter av bett och heta hästar att dela med sig av?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0