Den kloka!

 
 
Foto: Jag
Häst: Izze

Markarbete och frostigt gräs!

Idag tränade vi en enkel markarbetsövning i ridhuset. Travbommar, minihinder(bom på kavalettikryss) och galoppbommar. Fokus var balans och kontroll. Vi travade över travbommarna, travade mot hindret, hoppade och landade i galopp och galopperade över galoppbommarna. Sedan vände vi på det och red galoppbommar, hinder, sakta av till trav och över travbommarna.
Izze gjorde det bra och behöll galoppen bra genom svängarna med bra driv från bakbenen. Lite taggad blev han som alltid med bommar och hinder men höll sig ganska sansad ändå.
 
Det verkade som att han var lite svulen om magen och han fes en hel del under ridpasset. Jag tror det beror på att det var fruset gräs i hagen imorse och hans mage brukar reagera på det. Han fick en dos av magbalans i sin kvällsmat och även en dos i morgonmaten så jag hoppas det ska hjälpa. Han bajsade både innan och efter ridturen och åt sin kvällsmat, hö, drack och kissade efter ridturen så jag hoppas att det inte var någon fara med honom. Det var nog bra att han fick röra lite på sig så han fick ut en del gaser. Det kan vara lite lurigt med hästars magar när det är frost i gräset. Man får hålla lite extra koll på att magarna är i balans. 
 
Här är en lite kladdig skiss från dagens övning:
 

Älgflugor!

Idag tog vi oss en lugnare ridtur i skogen. Det var en härlig tur men tyvärr var älgflugorna riktigt jobbiga. Jag låg baklänges på Izzes rygg och viftade bort de äckliga djuren. 
Testade hoppsadeln med det bredare koppjärnet, nya sadelgjorden och nya schabraket. Jag tyckte att det låg mer still och la sig bättre. Izze verkade nöjd och surade inte när jag skulle sadla. Men och andra sidan gör han det bara ibland annars. Jag får testa några fler gånger för att se vad jag tycker. Det känns som att bakvalvet behöver komma upp lite till så jag ska prova med min back-riser också får vi se. Tråkigt med sadlar som inte ligger helt hundra. 
Hästarna har fått grus vid grinöppningarna så det inte ska bli så lerigt sen i höst/vinter.
Nya schrabraket50-tal!

En opublicerad bild från min och Christers plåtning i Rottnerospark i somras.
 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag

Djurfysioterapeuten på besök!

Igår var djurfysioterapeuten hos oss i stallet för att behandla Izze och ett gäng andra hästar. Han tyckte Izze hade fått mer muskler över rumpan och ryggen. Han var bättre i nacken, lite stel i bogarna men han trodde det var träningsvärk från hoppningen i torsdags. Bäckenet var lite roterat på höger sida men inget större probelm. Bäckenet var rakt i övrigt. Izze har ju börjat arbeta mer jämn med båda bakbenen och vill numer ta i bättre med högra bakbenet vilket han inte ville riktigt tidigare. Bäcken rotationen kan bero på att han börjat jobba mer liksidigt än han gjort tidigare. Lite spänningar i manken hade han och det beror ju på att sadeln glider fram när jag sitter ner i traven och rider dressyr. Jag testar lite olika saker nu för att sadlarna ska ligga bättre. Sammanfattningsvis är det ju skönt att det går åt rätt håll och att han blir bättre och bättre för varje behandling.
 
Igår var jag och köpte ytterligare ett vidare koppjärn till Izzes hoppsadel. jag bytte till ett vidare för någr veckor sedan men bytte ettt steg till nu då jag tror den behöver breddas en aning till samt att det inte var mkt som skiljde mellan de olika storlekarna på järnet.
Jag köpte även en svängd sadelgjord till hoppsadeln som ska få den att ligga kvar i sadelläget. Hoppas det funkar. Anti-glid padden som jag köpte i veckan hade en god effekt på glidandet men jag tror även bredare koppjärn och en svängd gjord ska ha effekt.
Jag lämnade även tillbaka en svängd dressyrgjord och tog med en annan variant hem för att prova på dressyrsadeln. Vi diskuterade även möjligheten att ta ur lite stoppning fram i dressyrsadeln för att bredda den lite. Ska kolla idag hur hoppsadeln lägger sig med det bredare järnet. Funkar det så är det ju samma problem med dressyrsadeln.
Shoppade även ett nytt täcke till Izze i en fin färg. Efter behandlingen blev det en promenad med Izze samt att han fick beta lite gräs.
Dressyrgjord från Hööks.
Utetäcke med 80 g foder från Hööks. 
Svängd sadelgjord från Färjestads rid- och travshop.

Hoppträning!

Idag var det hoppträning för Fredrik. Vi tränade en hel del olika linjer bla trekombination och hoppa på båge. Izze köndes kanonfin och var taggad :) Ett stopp på grund av att piloten inte riktigt red ordentligt genom en sväng men annars hoppade han alla hindren kanonfint! Han tog i ordentligt på de två kryssen snettigenom då de var höjda till max ute i ändarna. Jädrar vad han hoppar med ryggen i de lägena så det gäller att hålla uppe blicken i landningen :)
Det märks att Izze är starkare i galoppen genom kurvorna nu, det gör det mkt lättare att svänga och samla galoppen och samtidigt behålla rytmen.
Vi fick beröm av Fredrik som tyckte mig sits hade blivit mkt bättre. Jag sitter mer upprätt och har en bättre skänkelläge. Det gör att jag inverkar bättre och kan reglera galoppen lättare. Det var kul att höra! Han sa också att det inte är något fel på Izzes power och skrattade lite :) Det är tryck i herrn!
Jag är supernöjd med dagens träning. Det kändes kanon. Lite fort gick det på slutet då jag var lite dålig på att hålla oss samman i slutet på den långa banan som vi avslutade med men totalt sätt jättenöjd! Jag älskar min pålle!
 
 

Växlande terräng!

Igår red jag och Izze ut genom växlande terräng. Asfaltsväg, gräsängar, skogsvägar, sandvägar mm. Det blev en ganska lugn ridtur på mer än en timme men vi travade och galopperade lite med. Herrn var taggad och lite busig. Han gillar att vara ute i skog och mark samt även att få springa. Skönt att vara i skogen och koppla av tillsammans med sin bästa vän :) Härlig känsla!

Igår red jag och Izze ut när det hade börjat mörkna. Det blev en riktigt mysig tur. Vi fick till den där härliga känslan när det känns som att hästens kropp är en förlängning av din egen. Man styr knappt utan man tänker vad vi ska göra och hästen gör det. Vi travade på lite en sväng i högre tempo och sedan tog vi även lite galopp. Jag red i hoppsadeln och man står så stabilt och bra i den i galoppen. 
Vi red inte så långt då det snabbt blir mörkt nu och vi höll oss längs grusvägarna. Härligaste känslan på länge. Det är lite mysigt med mörkret ändå tycker jag. 


Påpälsad ordentligt både med kläder reflexer och pannlampa :)

Spontant köp!

Igår fick jag ett erbjudande om att köpa ett nytt turkost Euro starschabrak av en tjej i stallet. Jag fick det till mindre än halva priset trots att det aldrig var använt så jag var tvungen att slå till. Det var dessutom i en mkt fin färg.
 
Det ser ut som på bilden men det jag köpte var allround och bilden visar ett dressyr. Fint va? :)
 
 
 

Rottneros!

Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag
 

Dressyrpass!

Igår red jag och Izze ett dressyrpass i ridhuset. Vi gjorde övergångar i skritt och trav, skänkelvikningar i skritt och trav, öppna i skritt och trav samt serpentiner. Vi gjorde även några galoppfattningar från lugn trav i form och avsaktningar till trav med fokus på att snabbt hitta takten igen. 
Skänkelvikningarna gjorde kan kanonfint i trav och det känns som vi har fått en bra känsla i dem nu. Galoppfattningarna och galoppen efter fattningen kändes riktigt fin och det märks verkligen hur mkt bättre galopp han har fått. Kanon kul! :)
Vi kämpar vidare med en stabilare form samt att jag kämpar på med att hålla mina händer jämna och tummen som högsta punkten. Det är svårt att vänja sig av med en ful ovana. Min högra hand är mer ostyrig än min vänstra, speiellt när den är på ytter.
 
Foto: Jag
Häst: Izze

Motljus!

Fotograferade lite motljusbilder igår och här är några av dem.
 
 
 
Foto: Jag
 

Akupressur och bio!

Igår fick Izze akupressur och ett par homeopatiskamedel. Han fick akupressur för nacken, immunförsvaret, levern mm. Samt att han fick några droppar för sin päls och för att vara lugn och avslappnad. Han har en obalans i sina hormoner och det har till stor del med immunförsvaret att göra. Han blir extra hårig pga av denna obalans. Han har även en förstorad sköldkörtel pga av just detta. I år har han hittils fått en mkt fin vinterpäls, kort än så länge och superblank men sommarpälsen som han håller på att tappa nu är dessto längre och solblekt.
Håller tummarna för att dessa behandlingar som vi har gjort ett antal ggr ska ha effekt. De tyckte han såg mkt bättre ut nu än tidigare och vi ska följa upp igen om ett par månader för att se att allt fortsätter att gå åt rätt håll.
Han har blivit mer harmonisk i sitt temperament sedan vi började med dessa behandlingar och det är positivt. Han har ju haft lätt för att stressa upp sig av bla mkt stim, höga ljud och andra hästar som galopperar förbi honom och runt honom i ridhuset. Nu är han lugnare med sånt än tidigare.
Nästa lördag är det dags för djurfysioterapeuten och de ska bli spännande att se vad han säger om Izze. Om han blivit bättre i naken, bogen mm. Jag har inte känt av någon stel bog så jag tror att han är bättre. Nacken har också kännts bättre. Ryggen har blivit mer musklad eller hela han faktiskt och mer smidig i hela kroppen.
Frågan är nu om sadlarna som jag köpte och provade ut till honom i februari i år fortfarande är bra för honom. Sadlarna har en tendens till att åka fram nu på senaste. Jag testade en ny sadelgjord som var extra svängd i förrgår och jag tyckte sadeln låg kvar bättre i position. Fortfarande åker den fram en aning men jag ska prova med renskinn under nu och funkar inte det ska jag prova min gelépadd. Skam den som ger sig ;)
 
Izze fick vila igår efter sin behandling och på kvällen blev det bio. Vi såg The Salvation som var riktigt bra. Persbrant var med så bara det gjorde ju sitt :)
 
Lite bakläxa får jag nog allt på klippningen av hans man ser jag nu ;)
 
 
Han har brun sommarpäls på magen, halsen och benen kvar att fälla innan den kortare svarta vinterpälsen helt har kommit fram.
Jämför man denna bild med gamla bilder rent muskelmässigt har han nog aldrig varit så fin och det är ju kul! :)
 
I fredags på dressyrträningen fick vi beröm av Elisabeth och hon sa att man tror att han bara blir yngre och yngre för varje träning. Hon tyckte också att vår utvecklingskurva har sett kanonbra ut. Hon tyckte mins sits har förbättrats avsevärt och Izze är mer lösgjord och starkare. Jättekul att höra! :)
Vi tränar på i lugn och ro utan stress och press helt på våra villkor och våran nivå. Det viktigaste är att både jag och Izze tycker att det är kul.
Elisabeth är grym på att hitta de där "små" sakerna som gör att allt blir mkt bättre samt att hon inspirerar en otroligt mkt med sina träningar då hon är så positiv och engeagerad i varje ekipage på deras nivå. Jag och Izze har väl aldrig tyckt att dressyr varit så roligt som nu :)
 
Foto: Jag
 

Ridtur bland älvorna!

Igår red jag och Izze ut en sväng. Jag hade på endomondoappen och vi red 7 km på va 50 min. Topphastigheten var 35km/h. Vi skrittade första och sista 20 min. Däremellan travade vi på lite en bit och tog en galopp med lite fart. Herrn tyckte det var hur kul som helst, inklusive jag själv :)
När vi galopperade mötte vi en man med hund så vi saktade av till lugn trav när vi passerade. Man behöver knappt be honom sakta av när vi möter någon då han är så van att han gör det automatiskt. När vi passerat så vet han att nu får han springa igen och taggar till :) Goa pålle! 

 Vi provade en ny padd som ska höja bakvalvet på sadeln och den funkade
riktigt bra. Sadel låg still och gled inte fram. Nu ska den provas när jag rider dressyr och sitter ner i traven också för det är då den brukar åka fram.Markarbete!

Igår blev det lite markarbete i ridhuset. Vi red över några travbommar i olika samling och tempo, tränade öppna, skänkelvikningar samt galoppfattningar från trav. Vi hade ett minihinder på volten och tränade på att hoppa det i jämn samlad galopp och att få igenom böjningen för inner skänkel.
Herrn gjorde ett bra jobb men blir som alltid lite mer taggad när det är bommar/hinder med :)Vi testade hoppasadeln med en padd under för att höja bakvalvet en aning och jag tyckte sadel låg bättre, mer stilla men jag var inte helt nöjd.
Idag fick det bli inköp av en back-riser som endast höjer sadeln bak utan att fylla ut något fram. Ska testa den imorgon får vi se om det kan vara något.
Jag hade med mig kameran och tog nårag få bilder innan vi gick ner för att rida. Svårt att hålla i hästen och fotografera samtidigt men jag gillar denna bild ändå trots att kvaliten inte blev den bästa. Det var egentligen lite för mörkt för fotografering samt att jag inte krånglade med att ställa in kameran helt rätt utan tog bara nprag sanabba bilder.
Foto: Jag
 
 
 
 
 
 

Izze i svartvitt!

Foto: Jag
Häst: Izze
 
Fixade lite bilder idag på herrn från när jag fotograferade honom för ett tag sedan. Jag tyckte denna gjorde sig bra i svartvitt. Det blev lite gammaldags känsla över den.

Sadelprovning och skymningsritt!

Igår provade jag några olika dressyrsadlar på Izze. Hans nuvarande har börjat glida fram. Han har fått mer muskler över ryggen efter att vi börjat träna dressyr lite mer seriöst och strukturerat. Jag har tänkt att hans sadlar har blivit för trånga då han fått mer muskler som ska få plats under sadeln. 
Igår provade jag några sadlar som var lite vidare men så klart så ligger de kanonfint när man lägger på dem och sen när jag ridit lite i dem så åker även dessa fram på bogbladen. 
Vi diskuterade fram och tillbaka om vad som skulle kunna vara lösningen då han är smalare precis bakom bogbladet för att sedan bli bredare igen över ryggen och revbensbågen. Han är dessutom svängd i ryggen och är överbyggd vilket gör sadelinpassning ännu svårare.
Både min nuvarande dressyrsadel och hoppsadel är svängda för att passa hans rygg och ligger an väldigt fint med jämt tryck längs ryggen men problemet är att de åker fram. 
Jag har nog tänkt fel angående att jag behöver ha en vidare sadel nu. Jag tänkte att de åker fram för att de är för trånga, vilket sadlar kan göra just pga av det.
Jag ska nu istället testa att lägga under någon bra padd av lämpligt slag och tjocklek för att testa om det kan vara en bra lösning tillsvidare. 
Dessa sadlar har han haft sen februari och det vore bra om de kunde funka ett tag till i fall han ändrar sig mer.
Det är svårt att hitta sadlar till hans rygg. Så bra som de två jag har nu ligger, har någon sadel aldrig legat på honom tidigare. De hamnar ofta i framvikt pga av hans högre rumpa. Dessa ligger bra i lod vilket är svårt att få till med hans rygg. 
Håller tummarna att någon av alla olika paddar som jag har ska funka bra nu bara :)
 
Efter sadelprovningen blev det uteritt med två tjejer i stallet och deras pållar. Vi var ute i ca 1,5 h och Izze verkade njuta av tillvaron. 
Solen var på väg ner och när vi red förbi Vänerns strand och var det riktigt vackert. 
 
 
 
 Red and green!

 
 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag

Stallmöte och söndagsmys!

Igår var det dags för bebismage fotografering. Detta var parets andra barn och även deras första barn när det låg i magen förevigade jag. Kul att få uppdraget igen :) 
Det var kul att se bilder som jag tagit på deras första barn och bebismage hänga på väggarna i ramar.
Igår hade vi stallmöte i stallet. Vi är lyckligt lottade som har så många bra hästmänniskor i vårat stall. Bästa stall som jag har haft häst/ridit häst i. 
Efter mötet tog jag och Izze en sväng i skogen. Det syns på träden att det börjar bli höst nu. Håller tummarna för en fin och solig höst.
På kvällen blev det hem och laga lasange och mysa framför tvn. 


Dressyrlektion!

Igår var det dax för dressyrträning för Elisabeth Blegen igen. Vi tränade på galoppen och gjorde fattningar från trav.  Elisabeth blev överförtjust då herrn visade på ett fin svävmoment i galoppen som han inte haft förut. Kul att herrn blir starkare och bättre för var träning. Vi tränar på det vi gjort på lektionen ca 2 gånger mellan träningarna som är varannan fredag och de har räckt bra. Izze är otroligt lätt lärd och fattar snabbt så länge jag gör rätt. Jag försöker hela tiden finslipa detaljerna. Bland annat jämna händer, halvhalter, ställa igenom i nacken mm. Vi har tränat fattningar från trav när han jobbar fint i form och vilken skillnad det blir på galoppen när bakdelen är under honom ordentligt och han kan galoppera ordentligt med ryggen. 
Jag hade träningsvärk från WE från dagen innan trots att vi inte red särskilt hårt men det är ju lite andra muskler man använder. Izze hade kanske också träningsvärk då han behövde ganska täta pauser. Men det är klart att han blir trött då han har börjat jobba så fint på ett helt nytt sätt. Han har fått sådana fina ryggmuskler bl.a. Så jag måste byta ut båda mina sadlar :) Ett angenämt problem med en 26 årig häst :) 
Hur kul som helst, jag är jättenöjd med honom! Among the green leaves!

 
 
Modell/makeup/styling: Jag

RSS 2.0