Myskväll!

Ikväll var det myskväll med lövbiff med vitlökssmör och pommes. Riktigt gott var det! Det borde man äta oftare. Det var ett rikigt gott och mört kött vi fick tag i. Självklart svenskt kött och detta skulle vara från glada kossor och det kändes verkligen som att det var det då det var så gott. Till efterrätt blev det semlor.
Vi har börjat titta på serien Sopranos för ett tag sedan så det fick bli några avsnitt. 


 

Uteritt!

Idag blev det uteritt med herrn. Vi gjorde sällskap första biten med Ewa och Anna  då de skulle skritta ut en liten sväng. Vi fortsatte en bit till för att trava och galoppera lite. Izze kändes nöjd med att få komma ut. Han ville galoppera fort en bit och det fick han. Han älskar verkligen att springa. En mkt nöjd herre :)
Nya klubbjackan red jag i idag och den är riktigt skön att rida i. I vinter har jag ridit i en lång jacka men nackdelen med den är att man sätter sig på den när man har den när man rider. Nya jackan är perfekt då den är kortare. Snygg är den också :)Shopping!

I torsdags blev det lite shopping. Jag behövde nya ridbyxor och jag behövde köpa något till Izzes hovar då strålen börjat se lite ful ut.
Det fick bli ett par marinblå helskodda ridbyxor, ett royalblått dressyrschabrak med bling, en sporttopp samt Absorbine Hooflex till Izzes hovar.
 
 
 
 

Torsdagens träningspass!

I torsdags red jag och två tjejer och deras hästar lite markarbete/hoppning i ridhuset. Vi hade två kryss på medellinjen och ett rättuppstående längs långsidan.
Vi travhoppade första hindret, landade i galopp och hoppade krysset på medellinjen på volten. Vi gjorde det i båda varven, enligt skissen, den gröna och blå linjen.
 
Vi red sedan enligt den gula linjen, trav mot räcket, landa i höger galopp, över krysset på medellinjen, sväng vänster och landa i vänster galopp, runda räcket och sväng på det andra krysset och sväng till höger efter och landa i höger galopp.
 
Avslutningsvis red vi den lila linjen. Hoppa räcket, sväng direkt vänster över krysset, sväng höger och landa i höger galopp, hoppa räcket, landa i höger galopp, rid rakt fram till kortsidan, sväng höger över krysset på volten, sväng vänster och hoppa nästa kryss på nästa volt.
 
Denna kombination av hinder är väldigt simpel att bygga. Enkel att variera och mycket lösgörande för hästarna. Många moment tränas. Balans och position hos ryttaren. Balans, forma i sidan, rakriktning, landa i rätt galopp, tempo, rytm mm hos hästen. Att travhoppa är ett väldigt bra sätt att sträcka hästens bakben och rygg. Det är även bra om man har en het häst att den får lära sig att vänta på hindret samt även för ryttaren. Man tränar på att hålla sig upprätt och inte gå före hästen i språnget.
 
Izze gjorde övningarna förvånansvärt bra. Jag trodde han skulle vilja springa iväg i full sula men han var lugn och lydig. Han blev väldigt lösgjord i sidorna och hela kroppen. Han lyssnade fint och gjorde övningarna lugn och fint utan att vilja dra iväg.
 
När man hela tiden varierar vägen och inte landar i samma varv efter hindret varje gång måste hästarna vänta på ryttaren och lyssna på vilket varv/galopp de ska landa i. Viktigt i dessa övningar är ryttarens blick, så hästen vet vart den ska samt att inte bli hängande i innertygeln i svängen då du efter hindret ska landa åt andra hållet. Du måste hinna räta upp hästen för att hinna svänga åt andra hållet.
 
 

Pay & jump och alla hjärtans dag!

I lördags på alla hjärtans dag var det full rulle. Först red jag och Izze dressyrlektion för Elisabeth. Izze kändes väldigt fin och vi hittade det där härliga dragläget framåt. Vi tränade öppna växlat med diagonal sluta på kvartslinjerna och Izze gjorde det superfin i för vänster men det var svårare för höger då han inte är lika stark i den sidan. Vi hittade det där härliga dragläget med bjudningen och suget framåt i handen utan att ha för mkt eller för lite i handen. Härlig känsla det där! :)
 
På kvällen byggde vi banan inför söndagens Pay & jump. Vi pyntade hindren med hjärtan på ett par av hindren så det passade bra till alla hjärtans dag.
 
På lördags kvällen blev jag bjuden av hjärtat på middag. Han lagade ungsbakad lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Hur gott som helst!
 
Söndagen bjöd på en lyckad Pay & jump med över 50 starter. Riktigt kul att så många ville komma och hoppa hos oss. Många duktiga ekipage gjorde fina rundor.
 
Här är några bilder från söndagen:
 
 
 
Foto: Jag

Hoppträning!

Idag var det dax för hoppning igen för Fredrik. Vi började med att rida den orangealinjen enligt skissen, rätt upp. Vi travade över en markbom, över ett kryss och sedan till en början 6 galoppsprång till en oxer. När vi sedan höjde hindren red vi på 5 galoppsprång. Izze stod emot en aning på sista oxern i början men det var för de andra två hindren stod nära och han funderade lite på vilket hinder det var han skulle hoppa. Vi fick ändå fint flyt genom serien och izze kändes lydig och stabil. Det känns som att han blivit mkt starkare och kan samla sig bättre med ett lugn men ändå power i sprången.
Övning två var den gröna linjen, samma som innan fast vi lade till ett polkagrisräcke, ganska snäv sväng, snett igenom och sedan en båge ner till en oxer med vågplank och vattenmatta. Izze tittade inte på något av hindren och var helt med på noterna.
Övning 3 var den lila linjen. Rätt upp, sväng vänster ganska snäv sväng snett igenom till en oxer och sedan en båge ner mot en två kombination med två plank. Även denna linje flöt fint och Izze kändes kanonfin!
Avlsutningsvis red vi en liten bana enligt den röda linjen. Rätt upp, höger sväng mot polkagrisräcket, vattenmattan, två kombinationen och sedan oxern.
Vi fick till den avlsutande banan riktigt fint förutom att jag klarade sista oxern lite på snällkontot då Izze inte helt var med på att det var det hindret vi skulle hoppa och inte något av de andra två bredvid men han hoppade fint över det ändå.
Jag känner mig kanonnöjd med dagens träning och Izze var superduktig! Fredrik tyckte att vi verkligen hade höjt oss ett snäpp och det kändes kanonkul att höra :)
Några av de andra ekipagen avslutade med att hoppa en variant till men vi skippade den då han hade känts så fin på de andra övningarna och jag ville inte att han skulle bli för trött då vi rider dressyrlektion också på lördag. Kändes bra att sluta när det gick bra och vi hade krafter kvar.
Den nyomstoppade sadeln kändes bra så det var skönt att det är fixad och passar honom bra.
 

Tömkörning!

Igår när jag kom hem från en två dagars konferens med jobbet så fick det bli tömkörning med Izze i ridhuset.
Vi brukar tömköra med ett bettlöst sidepullträns och det gillar han väldigt mkt. Han blir så avslappnad och jobbar i låg och fin form. Man riktigt ser hur gött han tycker att detr att få sträcka på ryggen. 
Vi gjorde lite öppna och skänkelvikningar men annars blev det mest jobb på volterna och lite rakriktning längs långsidan. Han jobbade på superfint och var väldigt lugn och fin trots att det var några andra i ridhuset samtidigt. 
Ikväll är det dax för hoppträning och innan dess ska jag åka och hämta hoppsadeln sol varit på omstoppning hos sadelorovaren. 
Sadelprovning!

I torsdags hade vi ute en sadelprovare för att kolla av Izzes sadlar. Dressyrsadeln har jag inte ridit i på ett bra tag då den inte lägre passar då han byggt nya ryggnuskler. Hoppsadeln behövde en kontroll på stoppningen. Jag har ju haft hoppsadeln i ca 1 år och man bör ju kolla stoppningen minst en gång om året på sadlar.
Sadelprovaren tyckte att hoppsadeln, Lippo Marcello, låg bra längs med Izzes rygg och hade rätt utformning på bommens svängning för att ligga an bra längs Izzes rygg. Stoppningen behövde fixas till så den kom upp en aning bak och fyllas ut bak för att ligga mer still. Stoppningen i dessa sadlar är så mjuk att den lättare flyttar på sig än på andra hårdare sadlar.
Dressyrsadeln passade inte herrn lägre och som jag trodde, så det går inte att fixa stoppningen så den passar igen, utan han behöver en annan dressyrsadel.
Vi provade bla en dressyrsadel från Lippo av modellen Maranello, en sadel som inte längre tillverkas till stora hästar utan bara till ponnyer nu för tiden. Den har samma svängning på bommen som Marcellon så den kändes kanonbra på Izze. Han får stor rörelsefrihet för bogarna och den ligger stilla under hela ridpasset. Jag ska provrida i den nu några dagar för att känna in den ordentligt. Vi ska bla rida dressyrlektion i den på fredag så det ska bli spännande att se vad dressyrtränaren tycker om den samt hur min sits blir i den.
Sadelprovaren kommer också att skräddarsy stoppningen i denna sadel så den kommer ligga som ett smäck på honom. Jag får fundera under veckan på om det får bli denna dyrgrip :)
Håller tummarna att jag får min gamla dressyrsadel som bara har ett år på nacken såld, en Globus Crincle, en riktigt skön sadel att rida.
 
 
Lippo Maranello
 

Vinterbilder!

Solens uppgång en vintrig morgon:
 
 
 
 
Foto: Jag

Djurfysioterapeuten på besök!

Igår blev det en skrittur Med Izze innan han blev behandlad av djurfysioterapeuten.
 Izze såg bättre  ut i nacken och bogarna än förra gången. Han hade lite spänningar i korset men Lars sa att det kan hänga ihop med att han var lite spänd i bogarna. Han trodde inte att Izze skulle behöva bli behandlad igen nästa månad när han kommer till stallet igen men han skulle ändå göra en kostnadsfri kontroll så att det fortsatte att gå åt rätt håll.
 Izze skulle vila igår efter behandlingen men jag kunde rida som vanligt idag igen.
Idag blev det en uteritt med sällskap av en tjej i stallet och hennes häst. Vi red en runda som är ca 1 mil lång. Det var länge sedan vi tog den rundan så det var en skön variation av ridväg. 
Solen sken från en blå himmel och den värmde skönt i ansiktet. Det var en riktigt härlig tur och hästarna fick pulsa i snön i skogen en bit över ett kalhygge där det samlats en hel del snö. Grusvägarna var kanonfina att rida på med packad snö. 
Skrittturen igår
Behandling 
Dagens härliga tur


Rulle!

Förra helgen lyckades jag fånga Izze på bild när han rullade sig i hagen.

 
 
 
 
 
 
 
Foto: Jag
Häst: Izze

Barbackaridning!

Idag blev det en stunds barbackaridning i ridhuset. Tanken var att jag och Elin skulle rida ut med våra pållar men det blåste snöstorm ute så hästarna var inte så sugna på det och inte vi heller.
Vi gjorde några skänkelvikningar i skritt och trav och sedan tränade vi lite centrerad ridning. Vi tränade på att stanna, backa och svänga med endast vikthjälperna och benen. Izze var snäll och gjorde det fint. 

Torsdagens hoppträning!

 I torsdags var det hoppträning för Fredrik. Vi tränade en del tekniska svårigheter. Vi värmde upp med att hoppa den orangea linjen över ett räcke med vattenmatta på båge till en oxer. Övningen tyckte jag först så lätt ut och Izze gjorde den superfint åt båda håll. När vi sedan höjde när vi skulle hoppa den avslutande banan så fick vi stopp på räcket med vattenmattan efter att vi hoppat oxern. Det var en svårare sväng än vad det ser ut. Bara något galoppsprång efter att man styrt av från spåret så stod ju hindret där.
Nästa övning var den röda linjen med litet plank, räke, plank, som en studs med mittenhindret högre och sedan 4 galoppsprång till en oxer. Izze flöt bra genom serien och vi fick en fin känsla.
Som tredje övning hoppade vi en 2-kombination snett igenom. Vi hoppade den från båda håll, räcke-oxer och oxer-räcke. Det känns att avstånden ändras lite beroende på om man hoppar oxer in eller oxer ut. Izze hoppade fint genom kombinationen med bra flyt.
Avslutningsvis red vi en bana enligt den lila linjen. Izze gjorde den superfint förutom att vi stoppade på räcket med vattenmattan. Det var svårt att få till svängen till hundra procent och det får utdelning när hindret höjdes lite.
Nu ska vi fortsätta att träna på att ha en jämn och fin galopp i svängarna utan att herrn taggar gång för mkt. Vi har tränat en del på bommar i galopp sista tiden och det har gett bra resultat, men vi har en del kvar.
Fredrik sa att han sammanfattningsvis var väldgt nöjd med oss. Han sa att vi gjorde många saker superbra men att jag måste hela tiden vara noga med att han är med mig så han inte kan smita på sidan när han känner att det är den enklaste utvägen.
En kul träning och jag har fortfarande träningsvärk. Tror dock att det mest beror på att jag åkte på en förkylning dagen efter men det var mkt krut i herrn genom hela träningen så man fick se till att rida ordentligt :)

 
Vi

RSS 2.0