Uppvisning i Working Equitation!

Idag var det öppet hus i ridhuset vid stallet där Izze står. Det var uppvisning i Working Equitation, baklucke-loppis, gratis körning/ridning på shettis, prova på Working Equtaion på en ridverksamhetshäst, tipspromenad, korvgrillning mm. Jag lyckades sälja en del begagnade hästgrejer på baklucke-loppisen så jag inkasserade närmare 700 kr.
 
Jag och Izze var med på uppvisningen i WE tillsammans med Ewa på Ghadir och Anna H på Harry. Läktaren var full med folk så det var kul. Izze var riktigt lugn och brydde sig knappt om publiken och gjorde banan bra. Liten miss i ryggningen i L men annars var han duktig. Taggade igång lite när vi galopperade med lansen men det gjorde inget då vi prickade tunnan ändå :) Kul att få vara med på en uppvisning! :)
Izze och jag på bron
 
 

Djurfysioterapeuten!

Igår var djurfysioterapeuten hos oss igen och izze fick en behandling. Han var bättre i nacken och bäckenet var rakt. Dock satt det lite i bogen men han trodde det var träningsvärk från hoppningen i torsdags då det inte satt så hårt. Han hade även en spänning i ryggen som förmodligen berodde på att jag provat en ny dressyrsadel som hade för smal kanal. När han läsgjorde den spänningen så frustade Izze rejält och det var precis som han sa "äntligen, tack så mkt!" :)
Kul att han blir bättre och bättre. Lars tyckte även att Izze var mer harmonisk nu och jag kan inte mer än att jag håller med. Han är mkt lugnare och stressar inte upp sig lika lätt nu. 
 
Igår blev jag tillfrågad om jag ville vara med på en uppvisning i WE i vårt ridhus idag när det är Öppet hus. Vi har inte tränat på ett par veckor nu men det ska väl gå bra :) 
 
 

Lite att bita i!

Idag var det dax för hoppträning för Fredrik Hasselberg. Vi värmde upp gemenssamt med skänkelvikningar och att rida små volter i galopp över bommar. Vi gick sedan vidare och värmde upp med att hoppa den turkosa (enligt skissen nedan) linjen, dogleg från båda håll. 
Vi hoppade sedan en liten bana som jag missade att rita in här på skissen. Vi red i höger galopp räcke, oxer, markbom, räcke, oxer, markbom. Efter det red vi den lila banan. Efter det red vi ytterligare en variant som jag också missat att rita in. Markbom, oxer, räcke, markbom, oxer och räcke. Vi fick verkligen se till att hålla tuungan rätt i mun för att hnna svänga samt att komma ihåg banan. 
Som avslutning red vi den orangea banan. 
Izze var kanonduktig och gjorde det hela väldigt bra. Fredrik tyckte att vi var väldigt samspelta, att Izze var med på noterna, hade god rytm genom hela serierna samt att Izze hoppade runda fina språng. Han sa att det märks fantastiskt stor skillnad från våra första träningar och dagens träning. Jättekul att höra! :) 
Sammanfattningsvis var det en jätterolig träning som verkligen utmanade oss att rida ordentligt och ha kolla på grejerna. 
 

Enkel men nyttig övning!

Igår blev det ett ridpass i ridhuset. Vi värmde upp med trav och red 15 m volter med skrittövergångar när vi kom ut på fyrkantsspåret igen. Izze är en mkt smart häst och lärde sig snabbt vart det skulle vara skrittövergångar, det räcker med två volter och skrittövergång efter så fattar han på tredje volten att det ska skrittas när vi kommer till spåret och gör det av sig själv :) 
Jag fokuserade på att hålla koll på ytterhanden och vilken skillnad det är när jag håller ordning på den. Jag har en tendens att vrida om den så tummen pekar inåt. Jag trodde inte att den lilla detaljen skulle göra så stor skillnad men det gjorde det. Tydligen så släpper jag kontakten med tygeln när jag gör så och då tappar jag ju stödet. 
Vi gick sedan över till galopparbete och vi red över två bommar med 15 m emellan. Första gången red vi på 5 galoppsprång nästa 4 st och sedan 6 st.  Jag var överraskad över hur bra och stabilt han gjorde det. Han brukar tagga till på bommar och vill gärna springa iväg men nu rullade han så lydigt och lugnt. Han har blivit så mkt starkare i galoppen så då är det såklart mkt lättare att jobba med galoppen. 
Jättenöjd med gårdaskvällens pass. Ikväll står hoppträning på schemat :)
Nyklippt pålle. Duktiga Hanna klippte honom superfint! :)
Står och spanar medans jag plockade undan bommarna efter ridpasset.


Styrketräningsbana och uteritt!

Igår provade jag och Izze styrketräningsbanan som är byggd vid stallet. Det är ett gäng telefonstolpar på rad som hästen ska gå och lyfta fötterna över. Det är båda lösgörande för bog, rygg mm samt att det stärker hästens muskulatur. Man leder hästen i skritt över dem några varv. Koncentread Izze för att sätta fötterna rätt. Han frustade efteråt vilket tyder på avslappning/spänningar som släpper.
Efter några varv på denna bana blev. Det är smart att ta det lungt i början då det är jobbigare än man kan tro :)
Det blev även en uteritt tillsammans med en tjej i stallet och hennes häst. Vi var ute ca 1 h och det blev ridning längs grusvägarna då älgjakten fortfarande pågår. Ringblomma!

Riktigt tråkigt höstväder idag så det blir att stanna inne, ta det lugnt och tvätta. Jag tror Izze får vila idag eller en promenad senare.
Fin träningsvärk från igår och mina muskelknutar bakom skulderbladen gör sig verkligen tillkänna. Det känns som att de sitter fast på lungorna när man tar ett djuptandetag. Fick lite massage och blev insmord med Aloeveralinnement så nu känns det lite bättre allafall :)
 
Bjuder på en ringblomma i en härlig orange färg! 
Foto: Jag
 

Dressyrträning!

Igår var det dax för dressyrträning förElisabeth  igen. Vi tränade på formen, att Izze ska slappna av mer i nacken. När jag fick ordning på min ytterhand att tummen är högsta punkten så gick allt mkt lättare. På slutet kändes han riktigt fin! :)
Vi gjorde skänkelvikningar, öppnor, slutor o bakdelsvändningar med galoppfattning. Det blev också en del övergångar från skritt till trav, trav till galopp och tvärtom samt galopp från skritt. 
Elisabeth tyckte att våra övergångar hade blivit mkt bättre speciellt från galopp till trav. Känns kul då vi tränat en del på det senaste tiden. 
Galoppen har blivit mer lugn, stabil och taktmässig. Nu behöver vi träna mer på att få mer luft i den.
Jag behöver träna vidare på att få ordning på min ytterhand. 
Ellinor filmade oss en stund i början av träningen igår och det var en bra lärdom att se hur det ser ut :) haha. Det finns en hel del mer att önska men jag tror på att ta ett steg i taget och träna på några saker i taget :)
Synd att hon inte filmade på slutet när det gick som bäst.
Här är några bilder tagna ur filmen, därav dålig kvalité. 


Galoppbommar!

Idag blev det lite bomövningar i ridhuset med Izze. 4 bommar på volt med några galoppsprång mellan varje. En väldigt nyttig övning som är svårare än man tror att få till bra. Izze var lugn och stabil och gjorde det bättre än förväntan. Jag försökte fokusera på min sits och att rida honom jämt och stabilt runt i volten. Höger varv var konstigt nog lättare än vänster idag, det brukar vara tvärtom. 
Vi red också över tre galoppbommar på rakt spår. 
Izze kändes väldigt lugn och stabil idag vilket kändes skönt då han brukar bli lite taggad vanligtvis dagen efter vila. 
Regndroppar!

Det blir mörkare och kallare ute för var dag nu. Denna vecka har det tyvärr mest blivit ridning i ridhuset. Skulle velat rida ut mer under veckan men mörkt och burrigt väder har gjort att vi hållt oss inomhus. Dressyr i ridhuset både måndag och tisdag. Izze jobbade kanonfint. Vi tränade lite på förvänd galopp, övergångar och öppna och sluta. Slutan känns bättre nu, lite lättare i ena varvet men det tar sig. Den lugna fina samlade galoppen börjar sitta mer och mer nu. Känns jättekul! 
 
Igår fick herrn vila och det blev en hemmakväll med tacos och mys framför tv:n. 
Ikväll skulle det ha blivit WE träning men tyvärr var den inställd så ska rida på egen hand idag. Det blir att mjuka lite inför morgondagens dressyrträning.
 
Foto: Jag

Pay & jump!

Idag hade vi anordnat Pay & jump i vårt ridhus. Jag var banbyggare och hade komponerat ihop banan. Idag var jag med inne på banan och hjälpte till att höja hindren mellan de olika hinderhöjderna. Jag hade gjort en enkel bana med avstånd mellan hindren som skulle passa alla storlekar på hästar utan större problem. Jag blandade bommar, plank och grindar i rättuppstående och oxrar. Många ryttare red felfritt och var kanonduktiga och det var kul att se :)
Här var banskissen för idag:
 
 
När Pay & jumpen var färdig passade jag och Ewa på att hoppa våra pållar på banan. Jag och Izze värmde upp med några spång och någon annan linje än vad som var på banan på Pay & jumpen. Vi red från hinder 4 till hinder 2 samt dogleg mellan hinder 3 och direkt till hinder 4. Vi avslutade vi med att rida banan från Pay & jumpen som avslutning. Izze tyckte det var hur kul som helst och var duktig. 
 
Gulliga Viktoria var med och knäppte några kort och hjälpte till att fixa hinderhöjden åt oss. 
 
 
 
Vi passade också på att inviga det nya schabraket :)
 

Modevisning!

Igår gick jag en modevisning på bröllopsmässan på Kalenius. Jag gick modell för butiken Elfrida. Ett kanonkul arrangemang med olika utställare inom temat. Det var två modevisningar och
Där emellan minglade vi runt och provsmakade och tittade på allt fint. 
Här är några bilder  från backstage bl.a.  

Outfiten från Elfrida som jag hade på mig mellan visningarna.

En sista fix innan det var dags.
Frisörer från Grym visar hur man gör festfrisyrer på scen.Markarbete i åtta!

Idag blev det lite minihopp/markarbete med Izze. Två hinder ganska nära kortsidan och snett igenom från båda hörnen. Vi fokuserade på en jämt och bärig galopp med bra balans och bra vägar. Vi tränade också på att landa i rätt galopp. Izze gjorde övningen superfint. Vi växlade mellan att ta längre svängar i åttan och att ta kortare. 
Kul övning tyckte både jag och Izze. Han har blivit så stark i sin galopp nu så det är mkt lättare att sitta ner, stå stabilt i lättsits samt svänga i ett jämt och bärigt tempo. Vi kan också galoppera rakt fram raktställd utan att han faller ur eller drar iväg :) Duktiga fina pållen! 


Shoppade visst ett schabrak idag ;) Hade en värdecheck på 80 kr så då blev det billigt :)


Snyggt va? :)

Tandkoll!

Idag var det dax för tandkoll på Izze hos veterinären. Vi åkte in till kliniken så de skulle kunna kolla ordentligt samt om det skulle vara något så kunde de fixa det. 
Herrns tänder såg bra ut. Några små kanter som filades lite. Han hade bitit av en bit av en tand men han trodde inte det var någon fara då han inte verkade öm och tandköttet såg bra ut. Tänderna hade slitits ner som de skulle och han såg ingen anledning till oro. Skönt att höra! :) 
Izze fick lugnande och såg riktigt trött ut sötnosen :) 
Han gick på transporten både dit och hem utan något större krångel så det var skönt :)En solig höstdag!

I helgen hade jag med mig kameran till stallet. Jag passade bl a på att fotografera de nya söta stallkatterna som var ute för första gången. Hur gulliga och nyfkna som helst! :)
 
Foto: jag

Mys!

Idag var jag för trött för att rida så det blev borstning och mys med Izze idag istället. Imorgon ska vi till veterinären för att kolla hans tänder. Håller tummarna för att de ser bra ut. Det kan gå fort med äldre hästar. När vi var där för 1 år sedan så sa veterinären till sina praktikanter som var med och skulle lära sig om tänder att man skulle kunna tro att Izze var 15 år om man skulle bestämma ålder med hjälp av hans tänder. De jämförde bilder på tänder på 15 åriga hästar och de kom fram till att Izzes tänder såg ut så. Det var ju kul att höra och jag hoppas att de är lika fina nu i år.
Här är ytterligare en bild på mig och Izze från igår.
 
 
 
 

Uteritt!

dag blev det en uteritt på ca 8 km. Vi var ute i ca en timme och vi red i mest skritt men även tarv och galopp. Izze verkade nöjd och det var skönt att komma ut på en tur i det härliga höstvädret.
Anna var snäll och hjälpte mig att knäppa några kort på mig och Izze :)
 
 
 

Höstblad!

 
Foto: Jag

Massage!

Igår fick Izze en vilodag. Han fick helkroppsmassage och han verkade tycka att det var riktigt skönt. Han kändes fin i muskulaturen. Lite stel i nacken men den är mkt bättre än vad den någonsin ha varit. Han har en gammal skada där sedan tiden då han var travhäst (ca 20 år sedan). Det var en annan häst som sprang in i honom när han blev körd med vagn. Båda hästarna gick omkull och Izze skadade nacken och ländryggen. Ländryggen har han  inga problem med nu efter alla behandlingar som vi gjort men lite sitter kvar i nacken. Tidiagre var han så öm så man inte fick borsta med en borste där om man inte var försiktig men nu kan man massera nacken utan protester :)
 
Foto: Jag
Häst: Izze
 
 
 

Vid korset!

Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag
 
Snart om lite mer än en vecka är det dags för en ny plåtning med två nya fotografer. Ska bli kanonkul! Det blir utomhus och inspirerat av hösten. Jag ska även gå modell på en bröloppsmässa snart, ska bli riktigt kul! :)
 

Gårdagens dressyrträning!

Igår red vi dressyrlektion för Elisabeth. Vi tränade olika moment från dressyrprogram. Elisabth tycker att vi borde tävla dressyr. Vi tränade skänkelvikningar på diagonalerna i trav. De börjar sitta bättre och bättre. Starkare och stabilare för vänster skänkel men det kommer mer och mer för höger.
 
Vi tränade vidare på öppna och sluta och även där är vänster bättre än höger men Elisabeth tyckte att det inte skiljer alls mkt längre :)
 
Vi gick över till galopparbete och denna övning med travövergång och fattning av ny galopp. Izze gjorde det fint men vi behöver träna på hörnpasseringarna och göra dem snyggare :) Vi rullade på och gjorde denna övning efter varandra i de olika varven. Vänstergalopp är starkare än höger men höger galopp kommer mer och mer. Elisabeth sa att vi har bättre svävmoment nu i galoppen än tidigare då galoppen var mer markbunden.
 
Vi tränade vidare i galopp och tränade för första gången förvänd galopp. Izze var superduktig och gjorde det superfint! :) Snällare och mer abisiös häst får man leta efter. Svårigheterna här var att komma tillbaka i en lugn trav med avslappnad form efter avbrotten från galopp. Det ska vi träna mer på. Förvänd galopp stärker bakbenen så det är också något vi ska träna mer på.
 
Jag är sammanfattningsvis supernöjd med träningen och Izze kändes jättefin. Han var mjuk och fin från start från gårdagens lösgörande WE-träning. Det är mkt lättare att jobba honom i galoppen nu då han inte springer iväg och är mer stark och kan samla sig. Det gör det mkt lättare att sitta ner och jobba i galoppen.
Min fina 26 åring har haft en enorm utveckling senaste året i dressyren och det är så kul att höra Elisabeth säga det och få så mkt beröm. Elisabeth är enormt duktig på att hitta bra övningar och ge bra instruktioner som gör att man får ordning på sina svagheter.
Min häst gör alltid sitt bästa och kämpar på och försöker alltid göra det jag ber om. Det är så skönt att rida dressyr enkillt då han slipper bli stressad av andra hästar som springer runt honom i ridhuset. Man kan verkligen fokusera på sin egen ridning utan att riskera att krocka med någon, ha någon i bakhaserna, rida ivägen för någon annan samt att ingen är i vägen när man ska rida olika rörelser :)

RSS 2.0