Trimning!

Idag blev det lite trimning i ridhuset med Izze. Vi gjorde lite övergångar, flytta bog, skänkelvikningar och lite tempoväxlingar. Izze kändes fin och frustade och var nöjd med sig själv :)
Vi invigde herrns nya outfit idag också, fin var han i orange :)

Legs of a zebra!

 
Modell/Makup/styling: Jag
 

Orange!

Kunde inte hålla mig idag när jag var i ridsportaffären och egentligen skulle köpa stigbyglar till min hoppsadel. Jag vill ha ledade stigbyglar som jag har till dressyrsadeln och jag orkar inte krångla med att byta så fort jag ska byta sadel.
Stigbyglarna var slut i min storlek så jag råååkade istället shoppa schabrak och benlindor som jag suktat efter bra länge nu :)
 
Det ser inte ut som det på bilderna men det är samma färg på dem.
 

Min själsfrände!

Här är några blder som jag tog på honom höstas.
 
 
Foto: Jag
Häst: Izze
 

Uteritt!

Igår fick Izze en vilodag. Vi gick en liten promenad och så stretchade vi och så fick han lite massage. 
Idag red jag och Eva på Pajen ut en tur på kvällen när det slutat snöa. Riktigt mysigt var det. Det blev lite trav och lite galopp men mest skritt. Skönt att komma ut en sväng. Izze frustade flera gånger och verkade nöjd :)Hopplektion!

Idag red jag och Izze hopplektion för Fredrik. Det var en superkul träning och Izze jobbade superfint. Blev lite stark emellan åt mellan hinderna och vill burna på i galoppen men vi kämpade på med samlingen och han hoppade riktigt fint! :)
Ett av räckena låg på 1 m och vi seglade över säkert men minst 30 cm i marginal. Hoppa kan han minsann och när det stämmer så bra som det gjorde i första gröna övningen på min lilla skiss så känns det lekande lätt då avståndet stämmer så bra fram till räcket efter krysset. Duktiga pålle som inte tvekade en sekund :) Jädrar vad han skuter mig ur sadeln när hindren blir i den höjden. Det gäller att hålla uppe blicken så man inte stupar i landningen.
Den blåa övningen gjorde han fint. Ville gasa lite mkt in i studsen men löste det fint ändå, han är kvick i benen min pålle.  Det märktes verkligen skillnad i både den blå och den lila övningen när man kommer räcke in och oxer ut mot när man kommer oxer in och räcke ut. Oxer in blir mkt kortare avstånd då de hoppar större på oxern än räcket.
Sista lila övningen fick vi ett stopp på då herrn tittade på markbommen och bommarna som låg som en pil emot räcket. Vi har aldrig hoppat ett hinder med bommarna så men det var lite dåligt med ben från ryttarn så jag tar på mig det. Det är svårt att ställa om från ta tillbaka emot hindret till gas precis framför. Jag måste bli lite snabbare i omväxlingen där :)
Izze hoppade den till slut med viss egen handbroms emot men hoppade den sen med ett hjärta av guld! :)
Fina duktiga pålle som känns så mkt starkare nu av dressyrträningen. Trots att vi kan bli mkt mkt bättre i dressyren innan vi är riktigt nöjda.
Även kiropraktorn, massagen, stretchingen och vår varierade träning har gjort sitt för att herrn ska bli starkare och starkare. Vi har ju även fått ordning på herrns mage nu efter lersäsongen så han kan tillgodogöra sig näringen i maten bättre. Så kul iallfall att han gillar att hoppa och gör sitt bästa :)
Det var länge sedan vi hoppade 1 m och han kändes stabil och med bra självförtroende alla 3 sprången över det räcket.
Efter träningen åkte Back och track täcket på och så gick vi en kort liten promenad.
Imorgon blir det vila för herrn men vi tar oss nog en liten promenad så han får röra på sig lite han ska även få lite massage. 
 
 
Izze efter träningen idag


 

Yellow corner!

 
 
Modell/makeup/styling: Jag

WE-träning!

Idag var det dax för WE-träning igen. Izze var pigg och glad och gjorde övningarna fint. Vi tränade presenningsridå i trav, slalom, mönster runt tunnor, rida med lans och fiska upp en boots, över en matta, sidepass och genom grinden.

Lite hoppning!

I måndags red jag och Izze ut med Sara och Vinards. Det var trevligt trots mörker och kyla. Vägarna är ju perfekta att rida på nu med packad is och snö. Vi var säkert ute i 1½ timme. 
Igår fick herrn en vilodag men idag hoppade vi små plupphinder. Herrn tyckte att det var mkt roligt och gjorde glädje stuts och gjorde några glädje sparkar ut åt sidan och var mkt nöjd. Jag tyckte också det var skoj och speciellt när han visar så tydligt att han tycker att det är kul.
Vi hoppade ett litet kryss och så hoppade vi 5,5an några ggr. Travhoppade kryssen, landade i galopp sakta av och travade mot 5,5an. Herrn tyckte några ggr att han skulle galoppera på stället emot den lilla serien men då fick han snällt lägga en volt och komma igen i en ny anridning. Busdjuret! :)
 

 
 
 
 
 

Red top!

Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag
 

Skogstur!

Idag blev det en sväng i skogen med Izze. Det hade börjat mörkna men det gjorde inte så mkt då snön lyste upp. Izze var lite busig och vi småjoggade lite på de små stigarna i skogen. Vi travade lite längs vägarna och tog en galopp. Det är så härligt ute med all snö :) 

En vinterdag i stallet!

Foto: Jag

Vinterbilder!

Idag var kiropraktorn och kollade på Izze och ett gäng andra hästar i stallet. Han tyckte att han var fin men det fanns lite spänningar i nacken som han behandlade. De släppte snabbt vilket var ett gott täcken. Han var också lite lite spänd i ryggen men han trodde det var träningsvärk från gårdagens dressyrlektion. Bäckenet var en aning snett men det var samma där att det släppte snabbt och satt inte hårt. Han tyckte att han var bättre nu än förra gången då det var mer spänningar i nacken samt bogen. Spänningarna i bogen var borta nu vilket kändes väldigt bra. Nästa gång i början på mars ska vi kolla honom igen så det fortsätter i rätt riktning. 
Jag känner verkligen i ridningen att han är mkt bättre. Han har lättare för att samla sig samt att sätta bakbenen under sig nu. Han är också rakare samt att han nästan är lika stark nu i sin normalt svagare sida. Galoppen är också bättre då han blivit mkt starkare och är mer taktmässig även i kort galopp. Hela hästen känns mer harmonisk.
Kameran åkte med till stallet och här är några bilder:
 
 
 
 
Foto: Jag
Häst: Izze
 
 
 
 
 

Fina pållen!

Idag red vi dressyrlektion för Elisabeth Blegen. Vi började att jobba med att ställa inåt på liten volt och sedan flytta in rumpan. Öppna ut ur volten och byt volt. Vi red som i ett 8 kan man säga. 
Sedan gick vi över till att göra skänkelvikningar. Vände rätt upp och gjorde skänkelvikning ut på spåret. 
Efter en stund fick jag och Izze till det riktigt bra och han kändes verkligen superfin och lösgjord. Han gick i en kanonfin form och vi tog några varv på sidovolten på slutet och han jobbade kvar i denna dina form.
Elisabeth är verkligen superduktig på att ge bra tips på hur man ska göra. 
Både jag och Elisabeth var väldigt nöjda med träningen idag vilket var kanonkul! :) Nu är jag riktigt pepp på att träna vidare och få till det ännu mkt bättre :)
In the sofa!

 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag

Litet trimpass!

Idag blev det lite trimning i ridhuset. Jag ville rida honom lite mjuk inför morgondagens dressyrlektion. Vi tränade övergångar i skritt/trav och några i galopp. Vi tränade också på att öka och minska volten. Att flytta undan för skänkel in i en liten volt och sedan ut igen. Vi fick till några riktigt fina steg i kanonfin form i båda varven och då gav vi oss. 
På uppdrag av dressyrtränaren provade jag att rida Izze med små korta plastsporrar för att jag ska komma åt honom bättre men ännu mindre hjälper. Det funkade mkt bra och han flyttade direkt för skänkeln väldigt fint. Så det kändes mkt bra att rida med dem. Jag behövde knappt använda dem alls men ändå :)
Duktig pålle idag som hade mkt energi men ändå balanserat :)
Nya schabraket ett reafynd invigdes idag :)
 
 

Mellow yellow!

 
 
Modell/makeup/styling: Jag

Snöig ridtur!

Igår fick Izze vila och dagen innan det tränade vi lite övningar från marken.
Ikväll red jag och Eva med Pajen ut i snön. Vi var ute i ca 1,5 h och det snöade mer eller mindre hela tiden. Vi red över snötäckta gärden, genom skogen och på vägarna. Vi skrittade mest men travade lite också. Det var svårt att se något när vi travade då man fick snö i ögonen. 
Det var en mkt trevlig tur och hästarna verkade pigga och glada. Skönt att komma ut och få lite frisk luft! :)
Izze och pajen

Izze har en bläs av snö

The yellow corner!

Här är en till ny bild från min och Christers plåtning förra helgen. 
 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag

My black couch!

Ikväll fick jag en hel laddning med nya bilder från min och Christers plåtning förra söndagen. Jag är skitnöjd med bilderna, Christer är en riktigt grym fotograf.
 
Här kommer första laddningen bilder:
 
Modell/makeup/styling: Jag
 

En lugn liten tur!

Idag blev det en lugnt tur ut i snön och kylan. Vi skrittade mest men det blev även lite lugn trav och galopp. Jag ville mest att herrn skulle få komma ut och röra på sig efter gårdagens hoppning. Han kändes riktigt fin och pigg! 

När jag hämtade honom i hagen hade han de värsta ler/iskluparna man kan tänka sig i hovskägget. Han hade liknande igår men inte alls så mkt. Det fanns inte så mkt annat att göra än att spola av benen. När jag kom till bakbenen så lyfte han på ena bakbenet och kände ju då hur de där satt fast där runt hans fot och han fick fullständig panik så han sparkade med benet i väggen säker minst 10 stenhårda sparkar i vild panik då han trodde att något satt fast på hans ben, vilket iskluparna gjorde också :( Stackarn! Till slut lossnade en hel del av dem av kraften som blev av sparkarna. En del hår flög med också. 

Han lugnade sig till slut och jag fick koka varmvatten i vattenkokaren och blanda med kallvatten så det blev ljummet då lossnade de sista av klumparna. Jag fick även klippa bort några av dem.

Det verkade ha gått bra med hans ben, jag kollade både innan jag red och efter och det verkade vara som vanligt. 

Nu har jag klippt bort en hel del hår på hans ben så skiten inte har så mkt päls att fastna i. Stackars Izze, han som är så rädd om sina bakben och så anfaller både isen och leran hans ben samtidigt!  Inte kul tyckte han! :(
Det verkade lite som han skämdes efter sitt utbrott då han kanske kom på vad det var. Inte lätt med flyktinstinkt då är det inte tänka först som gäller.
Kallt var det men vackert! :)
Gårdagens hoppträning!

Igår var det hoppträning för en ny hopptränare som heter Fredrik Hasselberg. Vi hade en gemensam uppvärmning där vi gjorde övergångar mellan skritt och trav. Skritta i hörnen och trava på lånsidorna av ett lite mindre fyrkantsspår. Sedan gick vi över till att trava hela varvet och sitta ner i traven och korta den i hörnen. Det var en mkt bra övning för att få tillbaka hästarna och få dem lösgjorda.
 
Jag fick jobba med att ta tillbaka axlarna, behålla mina korta tyglar och inte släppa ut dem samt att komma ner i sadeln och jobba nära hästen. Jag känner ju verkligen skillnaden när jag gör rätt så nu är det bara att försöka nöta in det :)
 
Vi jobbade också i galopp med att samla galoppen på ena delen av volten och att sedan stå i lättsits andra delen.
Vi började sedan med att travhoppa ett hinder med travbommar framför för att sedan landa i galopp och rulla 5 galoppsprång till nästa hinder på långsidan.
 
Vi byggde sedan på med fler hinder, några som vi red emot i trav, saktade av till skritt emellan och några linjer i galopp. Fokus var på kontroll och balans. 
 
Det var en mycket bra träning och det märks vilken duktig tränare han är. Han hade mkt bra råd att ge samtliga ryttare och alla verkade nöjda.
 
Fredrik tyckte att Izze hade myket kvar att ge och att han hade en härlig inställning där han ville jobba och tyckte det var kul. Han tyckte han var mkt fräsch för sin ålder och hade mkt krafft i sina språng. Det var roligt att höra! :)
 
Här är en liten skiss på den avslutande banan:
 

Uteritt!

Idag red jag och Ewa ut en sväng på våra pållar. Vi var ute nån timme och joggade på i lugn trav. På vägen hem blev herrn lite taggad på raksträckan där vi brukar galoppera så han studsa en del då han hellre ville galoppera än trava lugnt, busdjuret :) 
Herrn blev skodd idag också så snösulor runt om och fyra brodd i varje hov åkte på. Nu hoppas vi det blir lite vinter så man har någon snö att rida i :)
Dagens WE!

Idag var det dax för WE-träning för Ewa igen. Izze var riktigt busig och skulle studsa på stället, bocka lite och börna i kurvorna. Vi stod på bron med alla fyra hovarna, sidepass åt båda hållen, travbommar, hinder med vattenmatta, repgrind, rygga med kon och rida med lans.
Izze var lugn och fin när vi avslutande gjorde en bana av alla hinder. Kanonkul träning idag! :)
Rida med lans i galopp
Sidepass
Halt på bron med alla fyra hovar på
Backa med kon
Repgrinden

Lite lek!

Igår longerade jag Izze en liten stund i skritt, trav och galopp över en bom på volten. Vi tränade också några övergångar mellan skritt och trav samt trav och galopp. Han lyssnade kanonfint och gjorde lydiga övergångar. 
När han var lite uppvärmd så släppte jag honom lös och jag gick i snirkliga mönster och han följde efter mig. Jag sprang och han sprang efter mig och vi sprang över bommen och i serpentiner. 
Vi gjorde också sidepass överbommen från båda håll. Jag behövde knappt röra honom för att han skulle flytta sig i sidled över bommen. Jag ledde huvudet åt sidan och gungade lite med longerlinan i andra för att styra bakdelen och han flyttade fint undan.
Vi tränade också på att han ska komma till mig när jag ställt honom någonstans. Jag vänder mig snett i från honom och tittar neråt med huvudet och sänker axlarna, då kommer han gående och ställer sig bredvid mig. Älskade pålle! <3
 
 

Måndagens dressyrträning!

I måndags tränade jag och Izze dressyr för Elisabeth Blegen. Det var kul och på slutet kändes Izze riktigt fin och väldigt lösgjord. 
Hon tyckte att han såg starkare ut i övergångarna samt att galoppen är bättre. Kul att höra! :)
Saker jag ska träna mer på är att rida med kortare tyglar och att få upp Izzes framdel så han får under sig bakbenen ännu mer samt att jag måste hålla mina händer jämna. Jag vill av någon konstig anledning höga ytterhanden. Jag måste också bli bättre på att ha kvar tygellängden kort och inte släppa ut den efter hand.
Vi tränade bla på att öka och minska volten i skritt och trav samt lite galopp på slutet. Det kändes verkligen att Izze blev väldigt lösgjord i bogarna och lyfte hela framdelen till slut när jag lyckades få ordning på allt :)
Nu är det bara att träna vidare på de sakerna :)
 
 
Foto: Jag
Häst: Izze

Uteritt och plåtning!

Idag på fm red jag och Izze ut i skogen. Turen var ca 6 km och vi var ute i ca 45 min. Det blev en hel del skritt i skogen och lite klättring. Vi travade och galopperade lite också. Enligt min ridapp så galopperade vi i en maxhastighet på 37 km/h. :) Izze var pigg och glad och han gillar verkligen att gå i skogen. Solen lyste till och med, jag vet inte när jag såg solen senast. 
På em blev det en modellplåtning i Arvika. Vi körde två olika teman och jag tror vi fick till några riktigt bra bilder! :) Ska bli spännande att de hur de blir när de är färdiga! 


Trim i ridhuset!

Det bara regnar och regnar ute så det blir en hel del ridning i ridhuset på både gött och ont.
Idag tränade vi övergångar i skritt/trav samt galopp/trav, vi tränade även flytta rumpa och bog samt att rida i lugn och samlad trav. 
Vi red en övning som kallas Kyras fyrkant. Vi red som i en fyrkant och i hörnen flyttade vi bog 1/4 dels varv, rakställ och flytta bog i alla fyra hörn. Sedan gick vi över till att flytta bakdelen i alla hörn. Izze gjorde det kanonfint och det kändes som det var en bra lösgörande och stärkande övning för bakbenen. 
Sedan red vi övergångar i skritt och trav längs fyrkantsspåret med fokus på rakriktning, takt och halvhalter innan avsaktningarna till skritt. Izze lyssnade kanonfint och jag försökte att hela tiden byta ställe för avsaktning och igångsättning då han annars snabbt lär sig vad han ska göra och gör det av sig själv. Jag vill att han ska lyssna på mig och vänta på kommando vad han ska göra.
Vi red sedan övergångar skritt/trav på serpentiner där vi skrittade några steg över medellinjen för att sedan trava i bågarna. Vi fick till några riktigt fina övergångar med bra tramp i både igångsättning oh avsaktning.
 
Vi avslutade med några övergångar i trav/galopp där vi galopperade ett halvt varv på volten, trav ett halvt varv och sedan ny fattning. Alla övningarna gjordes i båda varven.
 
Izze gjorde övningarna superbra och kändes lugn och harmonisk. Jag kände hur han satte under sig bakbenen och jobbade mkt fint. Vi red inte så länge idag då han gjorde det så himla fint så då var det bäst att ge sig när det gick bra :)
Nyårsfest och bakisridning!

Igår var det en riktigt lyckad nyårsfest. Välordnat med lekar, röd matta, god mat , dans mm. Skitkul fest med trevliga människor. Mer bilder från festen kommer.
Idag red jag ett ridpass med Izze i ridhuset. Lite seg från igår var jag men pållen skötte sig bra under ridpasset. Vi tränade övergångar i skritt och trav samt tränade på att göra bra ridvägar bla rätt upp och ut ordentligt i alla hörn. Vi flyttade bog och galoppade lite också. Ett lite lagom lugnt pass som var lite lagom så där dagen efter ett kalas :)
Tolvslaget
RSS 2.0