Nya skor!

Igår fick Izze nya sommarskor. Vi tog en kortare tur då han var lite öm i fötterna efter skoningen. Vintersulor bort och sommarskor på. Han brukar kunna bli lite öm när man tar av vintersulorna. 
Herrn fick också gå utan täcke för första  gången i år. Han verkade tycka att det var skönt i solen. 
Det blev en heldag i stallet i solen. Riktigt härligt väder. Det blev en sallad i solen samt att sortera hyllan i sadelkammaren. 
Forest!

Här är två modellbilder från i somras som jag inte har publicerat. Har inte bestämt mig för om jag gillar dem eller ej men här är dem iallfall :)
 
Foto: Magnus C.
Makeup: Sofia B.
Assistent: Christer P.
Modell: Jag
 

Fredrikträning!

Idag var det hoppträning för Fredrik. Vi red några olika serier och linjer och avslutade med en bana. Izze kändes fin. I början fick vi lite omtramp på några språng men sen lyckades vi hitta framåtlägen och då fick vi mer flyt i hoppningen.
Som vanligt var den korta svängen från läktaren över en grind lite svår men vi lyckades till slut att få till den hyffsat. Det svängen ska vi träna mer på med små hinder på egen hand och försöka få den att sitta :)
Jag är nöjd med dagens träning då Izze gjorde det bra och det var roliga och bra övningar. 
En liten skiss på några av dagens övningar:
 

Öppna!

Igår red jag och Izze ett dressyrpass i ridhuset. Vi körde övergångar i skritt och trav. Skänkelvikningar i skritt och trav samt öppna i skritt och trav. 
Izze var superduktig och det känns verkligen som att det sitter mkt bättre nu. Håller jag mina händer stilla och jämna och sitter ordentligt så blir ju allt kanon :)
Tömkörning!

Idag blev det tömkörning i ridhuset. Jag hade tänkt rida i paddocken men det blåste storm så vi var inne istället. 
Vi tränade på att flytta in rumpan innanför spåret och gå kvar på spåret med framdelen. Han gjorde det fint i skritt men i trav var det en aningen svårare i högra varvet än vänstra. 
Han var duktig och lyhörd och verkade nöjd :)


Skönt att bli kliad :)

Fin kvällshimmel


Lugn skogstur!

Idag blev det en lugn lite kortare skogstur. Herrn var pigg och glad men ändå ganska sansad. Rullade lugnt i galoppen utan att ligga på. Det blåste som bara den när vi galopperade så jag fick hålla i mig för att inte blåsa av herrn :) haha.
Skönt att komna ut en sväng i skogen. 
Denna spray är grym för er som är lite lata med smörjandet av era lädergrejer, precis som jag. Spraya på och smörj in så är det klart! ;) Grejerna blir superfina!

Hästfoto!

Hade med mig kameran till stallet idag och tog några snabba bilder :)
 
Izze
Alladin
Chikita
Pajen
Nimzy
Foto: Jag

Bilder från dagens Pay & Jump!

 
Foto: Jag

Pay & Jump!

Idag var jag och Izze med och hoppade på våran Pay & jump i stallet. Jag valde att göra det enkelt för oss så vi hoppade 70 cm. Vi gjorde en felfri runda och jag tyckte vi hade en god känsla. Herrn kändes lugn och lydig så det kändes bra. Nya sadeln gör ju saker och ting en aningen lättare dessutom till skillnad från min gamla sadel.
Dagen till äran invigde vi den nya hoppoutfiten i orange :)
 
Kul också att alla verkade nöjda med arrangemanget idag. Det sporrar en att fortsätta att fixa roliga arrangemang :)
 
Jag fick ett par bilder av duktiga Sandra på oss idag:
 
Det gäller att hoppa med marginal ;)
 
Foto: Sandra Gustavsson
Nöjda efter en felfri ritt
 
Dressyrlektion!

Idag red vi dressyrlektion för Elisabeth. Vi fick en riktigt fin känsla idag. Vi tränade på bogen in och 8 meters volter längs långsidan. 
När jag satt helt stilla och hade korrekt handställning så gick han så fint. Han gjorde övningen superfint, han har aldrig gjort öppna så fint som idag. Det var en riktigt härlig upplevelse :) 
Duktiga snälla pålle som kämpar på och försöker göra det jag ber om. Idag ramlade poletten ner riktigt då han märkte att han kunde stega på även i öppna. Kändes kanonkul! 
Nu ska jag verkligen hålla fokus på mina händer när jag rider. De ska banne mig vara jämna med tummen som högsta punkt från och med nu :) Det ska helt klart nötas in nu och inget fuskande, haha.
Efter lektionen sladdades ridhuset och vi byggde morgondagens Pay & Jumpbana. Det ska bli kanonkul imorgon! :)Longering och dressyr!

Igår longerade jag Izze samt stretchade honom. Vi tränade övergångar i skritt och trav och sedan trav och galopp. Han lyssnar kanonbra på röstkommandon. 
Idag blev det ett litet dressyrpass. Det var ett tag sedan vi trimmade nu eftersom jag har velat låta min rygg läka men idag kunde jag nästan sitta ner i traven utan att det gjorde särskilt ont :)
Vi red serpentiner, 8-volter samt öppna, sluta och skänkelvikningar. Vi fick stundtals riktigt fin känsla då det kändes kul! 
Idag stretchade vi lite också så han ska behålla sig smidig och fin :)

Knäckebröd till duktig pålle :)

Hoppning!

Igår testade jag att hoppa i hoppsadeln som jag har hemma för provridning. Jag byggde upp en liten bana som vi hoppade. Sadeln kändes även bra att hoppa i. Det kändes som att jag fick en mer stabil skänkel och satt stabilt i sadeln. Det är lättare att komma upp ur sadeln i sprången än min gamla allroundsadel. Det får helt enkelt bli denna :)
Vi hoppade några hinder som stod så att de påminner om några av dem på Pay & Jumpen vi ska vara med på nu på lördag. Jag har anmält oss till 70 cm, jag tycker det räcker. Han kan hoppa högre men det viktigaste är att vi har roligt tillsammans så det får räcka för en gentleman på 25 år :)
Vi testade också ett nytt tredelat galoppbett med D-ringar och kopparrulle i mitten. Det ska ge en aningens hävstångseffekt och det kan ibland behövas i hoppningen då herrn taggar till. Jag tyckte att jag fick en aningens mer broms så det kändes bra och Izze verkade gilla det. 


Några av hindren som vi hoppade igår

Uteritt i dagarna två!

I lördags blev det en lugn tur i skogen. Vi red upp i skogen på berget och där uppe mötte vi två stora älgar som inte alls verkade rädda och ville inte springa iväg trots att jag sjöng en sång och visslade och tjoade. Då kände jag att det var bäst att vända och Izze som tyckte de var läskiga också höll med mig fullständigt och ville gärna galoppera på den steniga stigen nedför berget. Det tyckte inte jag var en bra ide men vi tog oss ner på ett säkert sätt trots att herrn var en aningen taggad. Det blev en kortare tur är vi tänkt med skönt att komma ut en sväng :)

I går red vi ut en sväng på 8 km i mestadels skritt men även lite trav och galopp. Vi hoppade också över två diken i skogen vilket både herrn och jag tyckte var kul! :)
Jag testade att rida i hoppsadeln som jag har hemma på prov och den känns väldigt lovande. Den ligger som ett smäck på Izze och är mjuk som en dröm både mot ryggen på hästen och ryttarens säte. Det lutar helt klart mot att jag köper den. Jag måste bara prova att hoppa lite i den också :) En lippo hoppsadel

Fredrikträning!

Idag var det hoppträning för Fredrik. Vi tränade några olika linjer och en minibana på slutet. Första linjen var som den gröna linjen som på bilden nedan. Trava mot, markbom, kryss, ett galoppsprång, en oxer och sedan vidare 5 galoppsprång till en oxer i en dogleg-sväng. Izze gjorde den mkt fint och låg kvar och väntade. Jag försökte tänka lugn, fin och stabil hela vägen och det funkade bra :)
Övning två var som den gula linjen. Galopp mot första räcket, markbom, ett galoppsprång, två markbommar och två galoppsprång samt ett räcke ut. Herrn ville gasa iväg men fick rätta sig själv genom serien då han var tvungen att vara kvick för att få plats mellan bommar och hinder då han ville springa iväg. 
Sista övningen var en minibana som den lila linjen. Galopp mot ett räcke som stod lite snett, svag sväng mot en oxer, snett igenom över en trippelbarr och sedan dogleg mot det sneda räcket tillbaka. Vi fick till sista rundan riktigt bra med en bra känsla. Izze landade i rätt galopp i svängarna hela banan runt och var helt med på noterna vilet kändes gött :)
Idag hoppade vi låga hinder för att behålla modet efter förra gångens avfallning och några stopp. Herrn kändes pigg och glad och verkade tycka det var superkul! :)
Sammanfattningsvis var det en bra träning idag och det var kul, vilket jag tycker är det viktigaste.
Fredrik var nöjd med oss och han tyckte att jag red konstrutivt och i en bra position. Han tyckte jag kunde prova att hoppa Izze på ett aningen skarpare bett då det blir lättare att hålla honom när han vill springa iväg.
 
 
 

Vilodag!

Idag fick herrn en vilodag men jag var där ändå och pysslade om honom lite. Skönt att det var aldeless lugn i stallet och man kunde koppla av och njuta av lugnet ihop med pållen :)
 
Ett par bilder från helgen:
 
 
Foto: Jag
Häst: Killen

Små plupp!

Igår blev det lite små plupp med Izze i ridhuset för att kolla av min rygg lite. Planen är att rida hopplektion på torsdag men ville kolla om det var fysiskt genomförbart. Vi hoppade ett litet hinder på volten i trav och galopp, ett snäv sväng från snett igenom samt en studs. Izze var pigg men ändå lydig. Det kändes i ryggen men det funkar nog att hoppa lite på torsdag :)
Vi tränade även på att landa i rätt galopp vilket han gjorde klockrent alla sprången samt att vi red i tempoväxlingar. Duktig och glad pålle! :)Vårsol!

Igår tog jag och Izze en uteritt i det härliga solskenet. Vi var ute i 1h 12min totalt 8 km med en maxhastighet av 22 km/h. Vi skrittade mest men travade lite också. Vi red genom skogen och på vägarna. Herrn var pigg och det blåste en del när vi inte var i skogen. 
Vi red sluta i skritt med röven till vänster och han gjorde det fint. Vi fick nog mest hjärnsläpp i fredags :) 

Bus med Folke!

 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Jag
Hund: Folke
Lekledare: Ella :)

Min 25 åring!

Idag tog jag några bilder på Izze på kvällen. Tyvärr var ljuset lite för dåligt för foto men jag tycker han blev fin ändå :)
 
 
 
 
Foto: Jag
Häst: Izze 

En lugn skogstur!

Idag red jag och Izze en tur i skogen. Vi skrittade mest men travade en sväng också. En härlig tur och man kände den härliga vårluften efter dagens sol. Skönt att komma ut en sväng. 
Herrn spanar 
Mörkt när vi kom tillbaka


Foton från dagen!

Kameran åkte med till stallet idag så det blev några bilder:
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Jag

Gårdagens dressyrlektion!

Igår var det dax för dressyrlektion för Elisabeth. Jag tog ett par värktabletter och smörjde ryggen med Voltaren så det gick väl nästan att rida ;)
Izze kändes kanonfin i höger varv och gjorde öppna lätt som en plätt vilket aldrig har hänt förut att han gjort det så bra :) I andra varvet var det svårare men jag vet inte om det var han eller jag som inte fick till det riktigt, haha. Några steg som var bra blev det iallafall. Jag var tvungen att rida lätt då ryggen gjorde för ont annars så det gjorde ju inte saken lättare. Detr ju lättare att få till det bra när man sitter ner tycker jag. 
Jag tar med mig att vi behöver träna på att göra öppna i vänster varv och att Elisabeth tycker att han spårar mkt bättre nu än tidigare. Han känns även smidigare än vad han gjort tidigare vilket känns kul! :)
Självklart finns det mkt att jobba på bl.a.  med min sits men man får vara nöjd med små framsteg :) 
Man ska ju heller inte tro att Rom byggdes på en dag ;)Pigga hästar!

Ikväll red jag och Izze ut med två andra tjejer i stallet och deras hästar. Hästarna var pigga och glada och tyckte nog att det var skönt att komma ut en sväng. 
Jag skulle tippa på att vi red ca 9 km och vi var ute mer än en timme. Både trav och galopp blev det och på hemvägen fick ingen passera herrn i traven och galoppen. Det gick ganska fort i galoppen en kort stund men jag tror både hästar och ryttare tyckte det var kul med lite fart. 
Det gick ganska bra med ryggen idag men då hade jag tagit värktabletter och smörjt in ryggen med Voltaren. Jag red också i min nya back on track-polo och den kändes varm och skön. 
Izze fick också prova sin nya Back on track-huva.Ont i ryggen!

Igår provade jag att rida lite dressyr i ridhuset med Izze. Han fick vila dagen innan då jag var iväg på konferens med jobbet så han var pigg och glad.
Han var väldigt snäll och lydig. Jag tror han kände på sig att jag hade ont i ryggen och var extra snäll. Jag kan inte sitta ner i traven då stötar gör ont i ryggen men det gick ganska bra när jag red lätt.
Vi red några skänkelvikningar och någon öppna och sluta. Vi travade och gjorde lite olika stora volter i olika tempo. På sluter tog vi lite galopp i båda varven men det fick bli i lättsits för att dämpa stötarna i ryggen. Izze var förvånadsvärt lugn i galoppen och rullade på fint utan att gasa iväg. Snäll häst som inte busar med sin skadade ryttare :)
Vi får se hur det går att rida dressyrlektion imorgon :)
Hästshopping!

Idag blev det även lite shopping till både mig och herrn. Izze fick ett nytt regntäcke med 100 gr foder och halvhals samt en matchande grimma med grimskaft. Det var 1200 denier i tyget så det ska vara ett mkt bra täcke som står emot en hel del vatten. Det gamla täcket hade nått sitt bäst-före-datum så det var dax att herrn fick ett nytt riktigt bra täcke, det är han värd.
 
Jag gick en liten promenad med honom i täcket och passformen på det verkade bra. Han kunde röra sig ordentligt i det så det kändes bra. Det är glansigt foder i bogarna samt bogveck så det inte ska ge skav. Dock brukar man efter ett par dagar efter man köpt nya täcken och lagom tills de är lerinpackade, märka om passformen är bra eller ej, då de brukar forma om sig lite efter använding. Håller tummarna att detta fortsätter att sitta bra.
 
Jag köpte även nya ridskor till mig själv då mina gamla sett sina bästa dagar. 
 
Mountain horse peak protector
 
Riktigt bra och stabila skor som var både sköna att gå i och att rida i.
 
 

Busig herre!

Idag red jag och Izze ut i skogen. Tanken var att vi skulle ta en mkt lugn tur då min rygg inte är som den ska ännu efter avfallningen. Izze som vilat i 3  dagar tyckte att vi minsann kunde galoppera lite på stället både här och där i skogen samt trava och galoppera mkt fortare än vad jag tyckte. 
Det blev en hyffsat lugn tur men herrn fick trava lite samt även ta en liten galopp. Det stramade och gjorde ont i ryggen men det var ändå överkomligt. Det var skönt att komma ut lite på en häst som var mkt nöjd och mkt busig. Han frustade och var mkt nöjd med sig själv :) 
Solen sken igenom molnen en stund på vägen hem och det var riktigt vackert ljus på himlen. Härligt! Känns som att våren är på gång nu :)

Kiropraktorn och vila!

Izze fick vila två dagar efter hoppträningen då jag har lite svårt för att röra mig ordentligt. 
I lördags var det dax för kiropraktorn att kolla på Izze igen. Han kommer till vårt stall med jämna mellanrum för att hålla koll på hur våra hästar känns i kropparna. 
Izze hade fortsatt spänning i nacken men lite mindre än sist. Han var rak i bäckenet som vi fixade till lite sist. Han hade spänning i höger bog samt lite höger sida av ryggen. 
Kiropraktorn trodde att allt hänger ihop med nacken och att det sprider sig bakåt och att nacken är huvudproblemet. Nacken är en gammal skada som Izze har levt med i många år och det kommer förmodligen att behöva fixas med jämna mellanrum hela hans liv. Men vad gör man inte för att herrn ska må så bra som möjligt :)
Vi diskuterade vad man kan göra åt nacken och det är att försöka rida honom så att han håller sig så lugn som möjligt då han lätt spänner nacken då han blir för pigg. Men det är ju någon jag jobbar med varje gång jag rider att han ska vara lugn och harmonisk. Han är ju en pigg och het häst som lätt stressar upp sig så det är ju inte alltid så lätt. Han gillar ju även fart, fläkt och att jobba och blir inte lugnare av att gå och dra benen efter sig.
Att få jobba med huvudet och tänka mkt brukar vara bra för att få herrn lugn. Men även där behöver man ju variation i att inte alltid behöva tänka så mkt utan göra roliga saker utan några krav också.
Vi ska även testa ett nackskydd från Back on track för att se om det kan hjälpa. Jag har beställt ett på nätet nu samt en Back on track polotröja till mig själv då jag också har lite spänningar i nacke och rygg :)
 
Izze har även fått ett nytt gigantiskt hönät så han kan äta precis så mkt han vill dygnet runt. Det går nog i 15 kg hö skulle jag tro :)
Igår longerade vi en stund sen hade jag honom lös och han skulle gå efter mig lös. Det gjorde han snällt även när jag vände och svängde hit och dit. Duktiga killen! :)
 

Torsdagens hopplektion!

I torsdags var det hoppträning för Fredrik. Vi red några olika linjer med olika svårigheter. 
Izze började fint men efter ett kråksprång på en oxer tappade han självförtroendet lite. Han rev inte eller slog inte i men han gillar inte att inte komma bra på ett hinder då hans självförtroende lätt försvinner i hoppningen då. Jag trodde nästan han skulle stanna på den oxern men han bestämde sig för att hoppa i sista sekund och då är det inte så lätt att följa med som ryttare. Jag slog i näsan, skärmen och läppen i hans mankam i det språnget.
 Han hoppade kombinationen och en oxer efter det fint samt en annan oxer längs långsidan. 
När vi sen skulle hoppa ett räcke ur en skarp sväng så fick vi några stopp på det. Det är svårt att ha en galopp med tryck ur svängar för oss och då blir det gärna stopp om vi inte får till det ordentligt. Han vill gärna springa iväg och då bromsar jag för mkt och tappar trycket eller så låter jag honom springa iväg för mkt. Svårt att hitta balans i det där tycker jag. Vi sänkte hindret sen och då hoppade han. 
Vi skulle rida en avslutande bana och när det var våran tur var det en tjej som tyckte hon var klar och tog sin häst och gick ut. Dörren till ridhuset stod öppen och när den gör det brukar Izze skygga för dörren. 
Dum som jag var red jag mot hindret som stod precis mot dörren som var öppen och i landningen innan jag kommit tillbaka i sadeln riktigt tyckte Izze att vi skulle svänga vänster istället för höger för att inte passera den öppna dörren. 
Jag hann inte med i svängen utan fortsatte rakt fram och landande på ryggen med en smäll. Det var ingen skön upplevelse och jag är nu svullen i ryggen och har svårt att röra mig. Nu efter några dagar är det bättre men är fortfarande svullen och stel. 
Jag är glad att jag hade min säkerhetsväst på mig då skadan förmodligen hade blivit mer allvarlig utan den. 
Jag satt upp och hoppade några små hinder efter avramlingen för att Izze inte skulle tycka att det var för obehagligt. 
Han gillar inte när jag ramlar av, det märks på honom. Efter jag hade ramlat av kom han tillbaka och stannade vid mig där jag satt på marken och försökte andas då jag tappade luften vid avramlingen. 
Jag tror jag ramlat av herrn 4 gånger på de 13 år som jag har ridit honom så man får räkna med att det händer ibland :) Man inser att det gör mer ont att ramla av desto äldre man blir. När jag var yngre kunde man ramla av hur många ggr som helst ytan att få ont och då red jag aldrig med väst då det knappt fanns några på den tiden :)
 
En skiss över hur det såg ut:
Vi hoppade lite fler olika varianter av det hela men detta är två av dem.
 
Bilden i övre högra hörnet är språnget innan jag ramlade av. 
 
Även bilden i nedre högra hörnet på denna bild är precis innan.
 
Ett filmklipp:
 
https://www.facebook.com/photo.php?v=10152296990777125&l=291973821969832365

RSS 2.0