Busungarna!

 
 
Foto: Jag

Hoppning!

Idag hoppade jag och Ewa en liten minibana i ridhuset. Vi värmde upp med att hoppa två små räcken med 21 m mellan. Jag och Izze red först på 5 galoppsprång, 4 galoppsprång och 6 galoppsprång. Izze var lite het med lyssnade fint ändå. 
Nästa övning var att hoppa oxer till räcke som på ett V. Izze låg på lite så första 3 galoppsprången blev långa men fick tillbaka honom sista 3 sprången så vi fik in 6 galoppsprång som var planen. Sedan hoppade vi åt andra hållet från räcke till oxer. Izze gjorde det fint men velade lite första gången då han trodde vi skulle ta nästa rosa räcke rakt fram men det ordnade till sig till slut. 
Avslutningsvis red vi denna lilla bana som på skissen nedan, vi red också samma banan åt motsatt håll.
Både jag och herrn tyckte det var superkul och herrn var taggad :) 
 
 

Irish Mash!

Jag googlade runt lite för att läsa på om mash då det är något nytt för mig. Jag tänkte även att det säkert finns fler hästmänniskor som läer min blogg som skulle vilja veta vad det är och vad det är bra för.
 
Mash ska vara uppfriskande, avkopplande och stärkande för hästen. Det kan användas vid fång, kolik och njurslag. Det ska även förbättra matsmältningen och underlätta närigsupptaget i tarmen. 
Man kan ge mash vid matsmältningsproblem, vid sjukdom, om hästen inte vill dricka vid tävlingar, innan transport, före och efter hårt arbete, till äldre hästar med tuggproblem, vid foderomläggning eller som belöning.
Det stabiliserar tarmmiljön, främjar matsmältningen och förebygger kolik.
Det kan även understödja foderutnyttjandet för hästar som har svårt att hålla hull, vid dålig aptit, vid fällning och vid magsår.
Mash innehåller bla värmebehandlade: kornflingor, havreflingor, morötter, majsflingor, äppelfibrer, linfrö, alger, snittat gräs, kli, allpressade oljor, solroskärnor, öljäst, koriander, alphö, vindruveskal, åppelsirap, salt, vetegroddar mm.
 
Mer info om det fullständiga innehållet i den sort som Izze får har du här:
http://wiegaarden.ipapercms.dk/StHippolyt/123463StHippolytSvensk2011/?Page=30
 
 
Izze för några år sedan
Foto: Jag

Skrittur barbacka!

Idag blev det en kortare skrittur barbacka på herrn. Jag satte på honom barbackagjorden med ett renskinn under så helt barbacka var det inte. En mysig tur var det. Stjärnorna syntes på himlen och alla juleljus lös så fint i mörkret. 
Idag verkade herrn som vanligt igen. Nu ska han få Mash i maten varje dag får vi sen om magen håller sig i schack. Mash innehåller jästkultur som är bra för hästens mage. 



Mkt nöjd sen lite smått skräckslagen!

Idag red jag ett pass med Izze i ridhuset. Vi tränade på övergångar i skritt och trav. Jag förstår egentligen inte varför jag inte tränat på det så mkt innan då det är väldigt mjukgörande samt att han lyssnar så mkt bättre. Vi red över några travbommar och några förhöjda kavaletti och det gjorde han i vanlig ordning väldigt bra. Han blir lite taggad för det är ju nästan hinder men han höll sig ganska lugn ändå. 
Efter ridturen verkade han mkt nöjd och han blev lite svettig. Det är verkligen dax att raka honom nu igen. Det var inte ett hårt pass och vanligtvis så svettas han inte så mkt. 
När jag släppte in honom i boxen så började han skaka på huvudet och la sig ner. Han låg och flämtade och tittade på sin mage. Riktigt obehagligt hur snabbt det gick från att må bra till att bli så där.
Ewa kom ut och hjälpte mig och hämtade paraffinolja som vi gav honom en en spruta i munnen. Hon hämtade även irish mash som ska vara bra vid kolik, grovtarmsstörningar mm. Det tog bara ett par minuter så fes Izze och blev genast mkt bättre. Gud så skönt att se att det gick åt rätt håll så snabbt då man lätt får lite smått panik då man vet att kolik snabbt kan bli ett livshotande tillstånd för en häst. 
Det tog kanske 15 min till och sen började han sakta äta sitt hö igen. Han fick en hink vatten med lite betfor i som han drack ur och sen fick han lite aspbark som också är bra för magen.
Nu har jag observerat honom i mer än en timme och allt ser bra ut. Jag borde snart kunna bege mig hemåt. 





Söt som socker!

Här kommer en gäng bilder på lilla Viktor och Julia:
 
 
 
 
 
Foto: Jag
 

Busdjuret!

Igår red jag och Izze ut en sväng. Herrn hade fått vila i två dagar och det var mkt energi som ville ut :) Trava med höga knän, galopp på stället och gärna springa så fort som möjligt. Busig pålle! :) Jag blir alltid så full i skratt när han är så där taggad! Trots att han är så där pigg så är han så mjuk och fin i munnen. Skönt att vara tillbaka på hästryggen igen efter all julmat. 



Lite dressyr!

Idag red jag Izze i ridhuset. Vi red ett kortare pass i lite friare form. Lite serpentiner, flytta bog, skänkelvikning mm. Han kändes fin och var lugn och harmonisk. Jag drog på oss varsin tomteluva idag som passade bra till den röda outfiten. Hehe, lite julstämning måste man ju få :)




Kiropraktorn!

Idag kollade kiropraktorn Izze och som jag misstänkte så hade han spänningar i nacken igen. Jag har känt att han varit spänd ett par dagar då jag masserat hans nacke. Det har inte märkts i ridningen med nacken men för några dagar sedan tyckte jag att jag kände att bogen var lite stel till en början.
Kiropraktorn sa att han var stel i bogen igen och att bäckenet inte var helt rakt. Han behandlade honom så nu är han rak igen. 
Izzes nacke har haft spänningar så länge jag vet så det är inte konstigt att det kommer tillbaka. Jag ska prova att låta Izze äta höt från golvet i boxen igen får vi se om nacken blir bättre till nästa gång. Jag tror det är bra att han slipper dra ut maten ur hönätet nu när han hade spänningar i nacken igen. Kiropraktorn trodde inte att det berodde på sadeln eller träningen så det kändes ju bra. 
Izze är ju 25 år och har svårare att hålla kroppen i trim än yngre hästar så jag får nog räkna med att hålla koll på honom med jämna mellanrum. Det finns ju mkt saker en häst kan göra för att få spänningar och snedheter. De kan bli jagade i hagen, halka, hoppa iväg och sträcka sig mm det är ju extra lätt gjort nu under lersäsongen som härjar som värst just nu. Skönt att få honom fixad iallafall. 
Egentligen var nästa tid bokad i slutet av januari men så hade kiropraktorn vägarna förbi så jag tänkte att det är lika bra att kolla honom. 



Mer Selma!

Här kommer fler bilder från  igår:
 
 
 
 
 
 
Foto: Jag
Hund: Selma

Skogstur i vårstormen!

Idag red jag och Izze ut en tur i skogen. Blåsten lugnade sig lite när vi skulle rida så det tackade vi för. Izze var pigg och ville gasa i både trav och galopp så han fick springa på lite en bit :) Han vet att jag också gillar fart och blir alltid full i skratt när han vill springa. Han var väldigt mjuk och lätt i munnen trots sin pigghet vilket känns bra för då vet man att man kan stanna när man känner för det :)
Izze fick beta lite gräs idag trots att det är i slutet av december. Längst ner i hagarna har hästarna dessutom fått en lite sjö efter allt regnande. Härligt! 
Jag pyntade herrns Box med lite granris som han kan få gnaga på. Han tog sig några tuggor direkt men övergick sedan till sitt hö. Lite julfint i stallet en stund iallafall tills pyntet är uppätet :)







Selma!

Idag fotograferade jag den Japanska akitan Selma. En riktigt söt nallebjörn som skötte sig utmärkt under fotograferingen. Jag tror hon tyckte det var lite kul att vara modell, speciellt när man fick köttbullar ;)
 
Här är några av bilderna från idag, fler kommer imorgon.
 
 
 
Foto: Jag
Hund: Selma - Japansk akita

Dagens WE-träning!

Idag tränade vi WE i ridhuset. Vi var många som var med på träningen idag. Kul att så många ville vara med och träna. Fler och fler verkar tycka att det är kul och ser det som en bra träning med hästen. 
Man tränar så många olika saker samtidigt. De tviktigaste tyker jag är att vara lugn och försöka göra övningarna med så små medel som möjligt så det inte blir slit och dra i hästen. Man får verkligen träna på att hålla koll på alla hjälperna. Det behöver jag träna mer på :)
 
Izze gjorde momenten väldigt bra idag. Corallen är svår att få honom att trampa ordentligt i vändningen runt konen och driver jag för mkt så tror han att han ska hoppa ut ur corallen över hindren som är runt den och det är ju inte riktigt meningen ;)
 
Sidepassen, lansen, grinden, bron, klockan med ryggning och hindret tyckte jag han gjorde mkt bra. Vi börjar även att få till slalomen mer och mer och jag försöker styra honom mest med vikthjälperna vart han ska där. 
 
Överlag behöver jag få till min egen sits ytterligare men den har blivit bättre säger några vilket känns kul! :) Skam den som ger sig ;)
 
En liten skiss från dagens tenikbana:
 

Stallmys!

Igår fick Izze en vilodag. Vi tog en liten promenad och jag borstade honom och han fick massage. Ikväll är det dax för WE-träning, det ska bli kul! :)



Gymnastikhoppning!

Idag blev det gymnastikhoppning med Izze i ridhuset. Vi byggde en studs med tre kryss, en kombination med ett galoppsprång och två små räcken på medellinjen.
Vi började med att värma upp med travhoppning på serpentinbågar och sedan i galopp. Lugn galopp emot och byt galopp över hindret. Izze var pigg med lyssnade fint och kunde galoppera lugnt och rytmiskt. 
Vi hoppade sedan studsen och tog till sist kombinationen. Avslutningsvis kollade jag av lydnaden på serpentinbågarna igen och han lyssnade fint tillbaka. Känns kanonkul att det går framåt i träningen :) Goa pålle! 




Susa fram i vindarna!

Idag blev det en uteritt med Izze när det började mörkna. Vi höll oss på grusvägarna då det blåste en del. Inte kul med fallande träd och grenar i skogen. Trots att det blåste en hel del och att det började regna ganska rejält på vägen hem så var det en härlig tur. Idag var en sådan dag då det kändes som att vi var ett när vi susade fram i galopp med vinden vinandes om öronen. Han är så härlig min pålle. Lugn och trygg var han trots en del fladdrande saker men samtidigt pigg och glad.
Vi var hyffsat blöta när vi kom tillbaka men vad gjorde det :)
Blöt men nöjd kille




Gårdagens dressyrträning!

Igår red jag dressyrlektion för Elisabeth igen. Det var våran tredje lektion och hon tycker att vi har gjort stora framsteg, vilket känns kanonkul! :)
Igår tränade vi på att öka och minska traven genom att i huvudsak ändra "studsandet" i sadeln. Hon berättade att om man studsar med snabba låga studs lite som en boll så minskar hästen stegen och studsar man med hästen med större och högre studs i sadeln så ökar hästen. Det funkade superbra på Izze men jag måste träna mer på att hitta rätt studs och göra det mer förfinat. I minskningen var jag tvungen att hålla om med benen då Izze tyckte det var jobbigt att samla sig men i ökningen krävdes inga ben. Det är så häftigt när man med så små hjälper kan kontrollera tempo och steglängd. 
Vi tränade också på att öka och minska volten, vilket Izze gjorde mkt bra, så fort jag hittade rätt och satt rätt med händer, kroppen, hade rätt "skump/studs" och fick till helheten. Några steg riktigt svävade vi fram och nu vet jag vilken känsla vi letar efter. Det handlar mkt om det att slappna av och bli ett med hästen och dansa fram med hjälp av små hjälper.
 Vi tränade även över gångar i skritt, trav  och galopp. Skritt till trav behöver vi finslipa en del för att få till bra.
Izze är mycket mer känslig för hjälper än man kan tro och dessto mindre hjälper jag använder dessto mer lyhörd bli han. Skitkul tycker jag! :)
 
Elisabeth tyckte att vi borde starta någon dressyrtävling framöver. Tanken har slagit mig att det vore kul att starta i ytterligare en ridsportgren med Izze men vi får nog trimma vidare lite till och se till våren :)
 
Idag fick herrn en vilodag men vi tog ändå en promenad i mörkret på ca 40 min för att han skulle få röra lite på sig om han hade träningsvärk. Det var skönt för mig med då jag har träningsvärk från gårdagen och var lite stel. Bästa Ella och hunden Folke gjorde oss sällskap vilket var trevligt så vi kunde passa på att snacka hela vägen :)
 
Här är en bild på herrn från förra vintern:
Foto: Jag
 

Stallmys!

Idag fick Izze en vilodag då vi ska rida dressyrlektion imorgon. Jag åkte ändå ut och mös lite med herrn. Borstade, masserade och tog en liten promenad. Skönt att bara koppla av och mysa lite med herrn :)



Lite trimning!

Idag blev det ett dressyrpass i ridhuset. Vi tränade genomgående hela passet på takt och avspändhet. Vi red serpentiner, över travbommar, skänkelvikningar, tempoväxlingar och galoppfattningar. Izze kändes pigg då han fick en vilodag igår men var lydig och jobbade fint. På slutet av ridpasset brukar jag alltid låta honom jogga ner på lång tygel och sänka huvudet och idag riktigt kändes det hur han längde sitt steg och sviktade fram avspänt och fint. Vilken härlig känsla! :)
Nöjd kille



Snöritt!

Idag red jag och Izze ut i snön. Izze var pigg och glad. Vi travade med höga knän och seglade fram över några snötäckta gärden. Vi galopperade en bit på en grusväg bredvid järnvägen och plötsligt blev Izze busig och bytte galopp och racea iväg. Jag vänder mig om och ser att tåget åkte förbi. Haha, han skulle springa ikapp med tåget busdjuret :) Han är inte rädd för tåget och vi har galopperat jäms med tåget förr. Jag hörde inte att det kom då jag hade öronvärmaren på mig under hjälmen. 
Nöjd kille som fick sträcka lite på benen och skönt att komma ut från ridhuset :) Det blir ju tyvärr så att man rider där en del då det är mörkt, kallt och storm ute.







Löshoppning!

Idag blev det löshoppning i ridhuset. Vi var 4 st hästägare och 7 st hästar som löshoppades. Alla pållar tyckte det var superkul! Två av dem var första gången som de löshoppades men de gjorde det mkt bra :)





Kära tomten!

Man kan aldrig ha för mycket hästgrejer. Dels slits de fort då de används flitigt och sedan är det ju superkul med nya fina saker att sätta på sin älskling. Hur kul är det inte att dessutom matcha dagens outfit på sig själv oh pållen? :) haha, lite fånigt kanske men det förgyller vardagen lite :)
 
 
Frambens skydd http://www.horsemeup.se/index.php/kampanj-2/senskydd-j-logo.html
 

Enkel gymnastikhoppning!

Idag var planen att jag skulle rida ut på Izze men på grund av stormen så beslutade jag mig för att rida inomhus. Jag satte upp två små kryss och la galoppbommar framför och bakom det ena. 
 
Efter lite uppvärmning i trav med skänkelvikningar, bakdelsvändningar, flytta bog mm så pluppade vi över de små hindren. Izze gjorde det riktigt bra och blev inte superladdad som han ofta blir när man ska hoppa eller rida över bommar. Han jobbade fint i lugn och jämn galopp så jag gav mig efter några skutt på båda kryssen i båda varven.
 
Jag hade kunnat lagt in serpentinbågar mellan hindren och fokusera på att landa i rätt galopp men då han gjorde det så lugnt och fint på volterna så valde jag att sluta när det gick så bra. Men serpentinerna kan jag ju lägga till en annan gång.
 
En liten skiss:
 

Gårdagens WE i bilder!

Här är några bilder på de olika hindren vi red på gårdagens träning:





Dagens WE-träning!

Idag var det dax för Working Equitation-träning igen. Vi hade med ett par nya moment bl a en rund fålla och klocka i L-formad korridor.
 
Izze kändes superfin idag oh galopperade väldigt samlat och fint. Det känns verkligen att vi tagit ett steg framåt i galoppen med framför allt styran, lugnet ch balansen. Det känns jättekul att han som 25 åring känns starkare än aldrig förr. Han har aldrig varit finare att rida än nu :)
 
Här har jag gjort en skiss över dagens bana. Först tränade vi de olika hindren ett i taget oh avslutningsvis gjorde vi en bana.
 
1. Hoppa vågplank
2. Paralellslalom
3. Fålla
4. Rida med lans från däck till tunna
5. Grind
6. Sidepass, upphöjda för vänster och höger skänkel.
7. L-formad korridor, rid in-ring i klockan-rygga ut
8. Hoppa vågplank
 
 

Mosters gullungar!

 
Foto: Jag
 

Mörkerritt!

Idag hann jag till stallet i hyfsad tid för att hinna komma ut på en tur med Izze innan det blev kolsvart ute. Vi red en sväng längs grusvägarna mot skogen men vände där då det var för mörkt för att se stigen ordentligt. Vi travade och galopperade lite men det blev mest skritt. 
Pannlampan var på så vi såg lite iaf. Jag funderar på att önska mig en superpannlampa i julklapp, jag har sett att de blivit enormt mkt bättre sen jag fick min Silva orienteringslampa. 
Izze var nöjd och glad att få komma ut och röra på sig. 
Jag åkte och shoppade en julstjärna efter stallet och pyntade lite mer här hemma. 





Ärtor!

Här är några bilder som jag tog i somras men inte lagt upp här. Jag gilar den härliga gröna färgen.
 
Foto: Jag

Trav- och galoppbommar!

Idag red jag och Izze ett pass i ridhuset. Vi red över tre raka travbommar med ca 1m emellan och där låg fokus på rakriktning och takt. raktsälld i svängen mot, över och även efter.
Vi red också över bommar i galopp på rakt spår också med fokus på rakriktning och lugn galopp. Vi började med 3 m emellan bommarna och kortade sedan till ca 2,80 m emellan. Izze gjorde det fint men ville inte riktigt vara lugn i vänster sväng upp mot bommarna men varje gång han skulle gasa iväg i kurvan så la jag en volt och slutligen låg han snällt kvar och jobbade lugnt och fint i kurvan. Herrn gillar bommar och laddar ofta mot dem som att det var hinder men idag var det lagom bjudning framåt och lite mer sansad. Det tar sig! :) 
 
 
 
 

RSS 2.0