Lite mer shopping!

Idag var jag och lämnade tillbaka de röda terrängbootsen som jag köpte till Izze. De var för långa i stl L och för smala i M så det blev inga snygga röda som matchar herrns skydd.
 
Det fick bli att shoppa nya ridvantar då jag tappat min ena handske samt att jag köpte ett schabrak.
 
 
Lite lagom varma  och mkt sköna handskar
 
 

Hoppträning!

Igår red jag och Izze hopplektion för Eva Rudehov. Det var superkul och vi tränade lydnad och att de ska svara framåt. Inga problem för mig och Izze att han inte svarar framåt, snarare tvärtom. Vi hoppade på små hinder och fokuserade på sits, vägar och tempo. Izze var mkt taggad till en början men när jag red ordentligt så gick han jättefint :) Eva sa att han väldigt gärna vill göra som jag vill men han jag måste vara tydligare. I vanlig ordning så ska jag sträcka på mig och luta mig bakåt. Standard! ;) jag ska också ta tag i honom mer när han blir för het och ska dra iväg.
Vi var fem stycken i gruppen och kommer träna igen nästa onsdag. Superkul att komma igång och träna mer regelbundet för en hopptränare :)
Jag snodde Linneas bild från fb på oss efter passet.


Lite dressyr!

Idag var vi ett helt gäng för ovanlighetens skull som red samtidigt i ridhuset. Då gäller det verkligen att hålla tungan rätt i munnen så man inte krockar.
Tur att iaf de flesta känner till hur man rider i ett ridhus.
Jag var förvånad över att Izze kändes hyffsat lugn, han brukar tagga igång av många hästar som galopperar och travar runt.
Han kändes superfin i galoppen idag i båda varven och det var bara en vända på slutet i det svaga varvet då han ballade ur lite och gjorde ett bocksprång då vi var många hästar på samma ställe just då.
Vi red lite serpentiner då det gick utan att krocka med någon annan samt tränade på att rakställa i galoppen på långsidorna vilket funkade mkt bättre idag. Övergångar från galopp till trav och skritt och mkt fattningar har snabbt stärkt herrn kände jag idag så det ska vi träna lite mer på.
Jag läste om det tipset för att stärka ridtravares galopp i stället för att bara rida runt runt i galopp och försöka korta dem genom att dra i tyglarna.
Tyvärr rider många ryttare med för mkt hand och skarpt bett för att bromsa sina hästar men jag försöker rida ihop honom med säte och en lugn magkänsla med lösare tyglar. Att dra i tyglarna stressar bara en het häst.
Izze har dessutom blivit mkt mer lyhörd desto mindre hand jag använder. Rygga gör han numer bara med hjälp av vikthjälperna och att jag spänner skinkorna :)
Självklart har vi också mkt att träna på men det är kul när man känner att det går åt rätt håll och att träningen ger resultat.


En varning!

Igår kväll fick jag ett meddelande från en av mina vänner på fb. "Hon" skrev att hon hade bråttom att betala en räkning och hennes bankdosa hade slut på batterier.
Hon frågade om inte jag kunde göra henne en tjänst och låna ut en engångskod till henne så hon kunde betala den.
Jag sa som tur var nej, då jag inte trodde att det skulle funka att använda "mina" koder på hennes konto. Hon envisades med att det hade funkat förut. Som tur var så sa jag nej.
Jag tyckte det var konstigt av henne att fråga mig det men tänkte inte mer på det förrän en annan vän skrev och sa att hennes konto förmodligen var kapat.
Jag smsade henne för att fråga och hon bekräftade att det var kapat.
Riktigt obehagligt då det inte är svårt att ta reda på någons personnr och sen får de koden till internetbanken så kan de ta alla ens pengar :(
Sprid gärna detta så inte fler blir drabbade. Tydligen var det några som hade lämnat ut bankdosans id-nr och engångskoder till kaparna.


Intressant läsning om foder!

Jag har länge haft ett intresse för matens innehåll både för människor och hästar och idag läste jag en artikel om hästens utfodring. 
Den artikeln belyser verkligen hur viktigt för hästen att få  ordentligt med grovfoder och att den inte behöver en massa havre och annat kraftfoder. Många tror att de rider sina hästar hårt då de blir tränade 1 h/dag ch tävlar ibland  på helger men det är ingenting för en häst. De klarar sig utmärkt och mår till och med bättre utan kraftfoder då de inte är gjorda för att äta sådan mat.
 
Artikeln finns att läsa här:
http://www.svenskablastjarnan.se/_composer/upload//BS_1003_16-17.pdf
 

Mc-bilder från i somras!

I somras fotade jag tillsammans med en fotograf som heter Peter på fototräffen i Karlstad. Här är några bilder som jag inte lagt upp i bloggen tidigare.
 
Foto: Peter Berg
Modell/makeup/redigering: Jag

En gammal bild!

Jag hittade en gammal bidl på datorn från 2008. Då hade jag lite längre hår än vad jag har nu :)
 
Foto: Emma Bertilsson
Modell: Jag

Olika redigering!

Foto/redigering: Christer Persson
Modell/makeup: Jag
 
Vilken version gillar ni mest?

Marschaller!

Idag blev det uteritt med Izze. Det snöade lite och var lite lagom kallt ute. Herrn kändes pigg och glad men inte helt hysterisk så det var gött.
Vi red förbi några marschaller och jag var tvungen att övertyga honom en liten stund innan han insåg att de inte var farliga. Det blåste lite så det var läskigt att lågan rörde sig ganska häftigt. Jag tror att det är första gången han ser sådana.
Hans nya hönät hade fungerat kanon. Han hade fått i sig hela 8 kg hö under natten vilket var mkt bra. Jag vill att han ska kunna äta så mkt han vill dygnet runt. Herrn brukar ha lätt för att tappa hull, speciellt när han fäller så det känns skönt att han äter mer med denna lösning. Han har ju dessutom en känslig mage så det är bra att den inte är tom för länge samt att han blir mer harmonisk så länge han har mat. Han har samma slowfeedingnät ute i hagen så nu kan han äta dygnet runt om han vill.


Slowfeeding inne!

Idag var jag på Hööks och köpte ett slowfeedingnät till Izze som jag satte upp i hans box.
Tanken är att han aldrig ska få slut på mat utan kunna äta så mkt han vill dygnet runt.
Det sägs att hästar har så liten magsäck att efter bara 2h utan mat så börjar de bli oroliga och efter 4h kan de utveckla magsår så produktionen av magsyra är stor.
Får Izze för mkt mat i sin box så trampar han i den och vill inte äta den då. Med detta blir det heller inget spill som det blir med vanliga hönät.
Vi får se hur det funkar och om han får i sig mer mat.
Det är dessutom en bra sysselsättning för dem att alltid ha mat att äta.


Lydnads hoppning!

Idag tränade jag och Izze på att hoppa små hinder lugnt och sansat och med bra vägar. Vi travhoppade en hel del och red över kavaletti. Vi hoppade 5,5an samt ett nytt hinder med ett plastskynke på. Han var lite taggad först men gjorde det lugnt och fint sen. Duktiga pålle! Kul var det :)
Carin var med och coachade oss.


Frost!

Idag har jag sorterat på min externa hårddisk för att det ska bli lättare att hitta bland mapparna. Jag hittade några bilder från en frostig morgon förra året.
 
Foto: Jag

Lite markarbete!

Idag red jag lite markarbete med Izze i ena delen av ridhuset då det var westernträning i den andra delen. Vi red över några travbommar, övergångar, halt från trav, trav från halt, trav-stanna-rygga, trav-stanna-bakdelsvändning, serpentiner, galoppfattningar, avsakningar från galopp till halt mm. Vi avslutade ridpasset med att hoppa en studs på två små hinder ett par gånger i båda varven.
Herrn var riktigt laddad idag efter två dagars vila. Han reagerade på alla små ljud och blev astaggad varje gång han hörde någon av westernryttarna smackade eller manade på sina hästar med diverse ljud. Herrn lyssnar något enormt på röstkommandon så han blir lätt stressad när någon smackar mycket.
Några på läktaren frågade om Izze var en islandhäst... De hade suttit och funderat en stund på vad han var sa de, undra om de någon gång förut har sett en islandhäst på 163 cm i mankhöjd och som var lika nervig som Izze var idag, haha.
Idag fick jag en liten gullig present av snälla Ella, hon hade varit och shoppat lite på hindersmässan i Örebro. Jag fick ett par färgglada och fina strumpor. Man blir glad när man ser dem på fötterna :)


Turkost!

Jag har ju en del detaljer hemma som är turkosa så varför inte ha det i stallet också? Min turkosa färg hemma är inte lika skarp som denna men starka färger på en svart häst är ju snyggt tycker jag.
 
 

Still among the dark clouds!

 
Här är ytterligare en bilder från min och Christers senaste plåtning. Denna i en annorlunda färgton än den andra.
Foto. Christer Persson
Modell: Jag

Ny katalog!

Mycket farligt att titta i nya Hööks-katalogen! Jag ville ha en massa fina grejer. Lite nya och snygga ridkläder skulle ju inte sitta helt fel.
 
Detta vill jag ha:
 
 
 
 
Izze vill ha :)
Syns det att jag är i en Blå/röd period? :)

Among the dark clouds!

Här kommer första bilden från min och Christers plåtning i torsdags förra veckan. Han är snabb på att leverera bilder minsann! :)
 
Foto: Christer Persson
Modell/makeup: Jag

Kall dressyr!

Idag blev det ett pass i ridhuset i kylan. Herrn fick is i morrhåren :) Jag riktigt kände hur det bet i kinderna när vi travade i början.
Vi red lite lösgörande och tränade på övergångar. Trava, halt, rygga, trava osv. Sen blev det liknande jobb i galopp men då bröt vi av från galopp till skritt och fattning från halt eller skritt växlande. Det går inte att göra samma övergång mer än två ggr innan jag får byta övning för annars gör han det självmant utan att jag behöver ge kommando, sötnöten fattar snabbt vad han ska göra :)
Han var lite het och taggad idag och gjorde lite busskutt i galoppen. Han blir taggad av kylan ofta.
Riktigt skönt att vara och göra i ordning honom i den uppvärmda delen av ridhuset, perfekt kalla dagar som denna.


Ut i solen!

Idag blev det en uteritt för mig och Izze i det härliga vädret. En perfekt vinterdag men -4 grader, lite snö och sol.
Vi red ca 11 km och var ute i 1h 20 min. Vi skrittade en hel del genom skogen och asfaltsvägar men sen travade vi en del också i ca 18 km/h.
Herrn var pigg och ville helst springa fortare men jag fick hålla in honom. På slutet tog vi en galopp och han rullade så himla fint utan att vilja dra i väg :) Hur mysigt som helst att rulla fram med solen i ansiktet och snön som gnistrade :)
Izze blev bara lite lite svett på bakbenen så det känns riktigt skönt nu sen jag klippte honom så han slipper svettas en massa i onödan.


Trick!

Idag hade vi trickträning med Inger igen. Jag o Izze och Ulla o Countess. Vi tränade vidare på tricken vi lärt oss tidigare och så la vi på att Izze även skulle lyfta på vänster framben. 
 
Han gjorde det fint och men sen när vi gick ner i ridhusmanegen så var det svårare, han var mer fokuserad på att en häst kom in i ridhuset samt att lyssna efter ljud. Men till slut gjorde han det bra även där nere så då gav vi oss.
 
Han är så söt Izze, direkt när jag hämtar ett dressyrspö som jag brukar ha att peta med på hans ben när han ska lyfta det så börjar han att lyfta på höger framben bara han ser att jag hämtat spöt. Han fattar direkt vad han ska göra :) Bra minne måste jag säga och godissugen! ;)
 
Innan träningen idag var jag och fotograferade barn/familje/gravdimagebilder. Jag tror vi fick till några riktigt fina :)
 
Foto: Jag
Häst: Izze 

Vilddjur!

Herrn var riktigt het att rida idag. Han har fått ta det lugnt hela veckan då han sträckte sig i måndags eller tisdags.
Det var svårt att skritta idag och han ville helst småtrava från start. Det var två söta ponnyer i ridhuset som han gärna skulle hälsa på så han skulle springa åt deras håll hela tiden. Han gjorde tom. små skutt i deras riktning med öronen spetsade.
Chanell och Ella var också i ridhuset samtidigt och han gillar inte henne så henne skulle han gärna plocka tyckte han och ville göra utfall när hon passerade.
Jag försökte att lugnt bara rida vidare vilket brukar vara det enda som hjälper. Blir man arg på honom blir han bara ännu värre då han blir superstressad. Vi red mycket serpentiner och gjorde många övergångar mellan skritt och trav . Vi travade, gjorde halt, bakdelsvändning, trav osv. Då slappnade han av superfint till slut och jobbade kanonfint efter ca 20 min av arbete med att få honom att lyssna och lugna sig.
Tur att det ändå blev bra väldigt snabbt med hans sträckning då herrn är en häst som har mkt svårt att vila och hålla sig i skinnet då han har så mkt energi som behöver få stimulans.
Ibland är det svårt att koncentrera sig på att få honom lugn när han är så där laddad för att jag tycker märkligt nog att han är rolig när han är så där taggad :) Börjar jag skratta när han gör sina bus så blir han ännu mer taggad då han förstår att jag tycker att det är kul :)
Riktigt nöjd med dagens ridpass ändå då han var helt ren i traven samt att han jobbade så fint på slutet :)


Plåtning!

Idag efter jobbet drog jag direkt på plåtning med Christer. Tanken var att köra lite fashionbilder med en tyllkjol mm. Jag kände mig en aning ringrostig och fick inte till minspel och poser som jag ville. Jag tror inte att det var världens bästa idé att köra en plåtning efter en arbetsdag i slutet av veckan. Jag kände att jag hade svårt att hålla energin som behövs för att göra bra bilder.
 
Men men man lär sig av sina misstag och jag tror ändå vi fick någon ok bild. Oftast är man som mest kritisk första gången man kollar igenom bilderna och sedan väntar man någon dag och så tycker man att de är helt ok :)
 
Det ska iallfall bli kul att se bilderna igen sen i lugn och ro. 
 
Här är en bild från i somras när jag och Christer plåtade sist ihop:
 
Foto: Christer Persson
Modell/makeup/styling: Jag
 
 

Min fina!

Igår när jag skulle rida Izze gick han superfint och avslappnat i skritten men sen när jag skulle trava så kändes han inte helt ren. Carin sprang lite men honom så jag kunde se hur han rörde sig. Han rörde sig inte helt hundra och jag provade att longera honom i trav på volt. I vänster varv syntes det tydligt att han haltade på höger bakben. Jag kände igenom hela honom och kände en öm punkt på höger skinka. Jag masserade honom lite lätt och satte på honom Back on Tracktäcket över natten. Ute idag fick han ett extra täcke under det vanliga så han skulle hålla sig extra varm.
Idag när jag kom dit tog jag ner honom till värmen i ridhuset och borstade och fixade med honom och masserade honom på rumpan och på övriga kroppen, han verkade inte alls öm på rumpan idag som igår.
Jag tömkörde honom i skritt i ridhuset och bad Eva kolla på honom i traven och varken hon eller jag såg något varken på rakt eller böjt spår. Jag värmde upp en bra stund i skritt innan och gjorde öppna, sluta, skänkelvikningar och ryggningar och det syntes inget.
Det kändes verkligen som att en sten lättade från mitt hjärta idag då man blir orolig när han inte rör sig som han ska. Förmodligen har han sträckt sig i hagen så vi ska ta det lugn nu ett tag och se hur han verkar. Han får stå med Back on Tracktäcket i natt med så blodcirkulationen håller igång ordentligt.


Burr!

Känner mig allmänt frusen men nu blir det att hoppa i ridkläderna och dra till stallet. Jag kan iallafall tänka på att jag kan ta in Izze i sadelkammar/spolspiltedelen av ridhuset och ställa honom i spiltorna där som precis blivit klara. Spiltorna är gjorda för att vi ska kunna ställa våra hästar i värmen och göra iordning dem där så slipper vi fixa dem på den kalla stallgången. Det ska bli riktigt skönt att slippa kylan :)
 
I brist på andra bilder bjuder jag på några hoppbilder från 2011 med lite schyssta "fighting faces"
från min sida ;)
 
Foto: Maria Backman
Häst o ryttare: Izze och jag -11

Bilder från Pay and Jumpen!

Idag fick herrn en vilodag inklusive jag själv. Jag lagade pannkakor med hemmagjord lingonsylt och grädde. Efter maten somnade jag visst i soffan och vaknade av att mobilen ringde som tur var, annars hade jag väl fortfarande sovit här på soffan ;)
 
Vi håller som bäst på att smida planer inför nästkommande Pay and Jump. Återkommer med datum för nästa inom kort.
 
Rebecka hade fångat mig och Izze på ett par bilder på Pay and Jumpen sist:
 
Foto: Rebecka E

Ny frisyr!

Idag fick Izze ny frisyr. Hans päls har i vanlig ordning växt enormt så idag blev det klippning igen för andra gången denna vinter. Idag blev det en lite annan frilla än sist, lite mer hår bort.
Efter klippningen red vi ut en sväng i skogen upp över berget. Vi var ute i ca en timme och skrittade och travade bara idag då det var så hårt i marken.


Tips vid hoppning!

Jag är dålig på att komma ihåg antalet meter mellan hindren i hoppning för olika antal galoppsprång, travbommar, galoppbommmar osv. Jag har denna tabell i mobilen som jag ofta tar upp när jag ska bygga hinder för hoppning. Ett tips för er som är lika glömska som jag :)
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_19631/cf_559/Hopptabell.PDF
 
Foto:Emma Bertilsson
Häst o ryttare: Jag o Izze
 
 

Uteritt!

Idag blev det en uteritt med Izze. Lite hårt i marken tyvärr och is på grusvägarna men vi travade och galopperade lite ändå. Lite hårt underlag ibland sägs ju bara stärka senorna. Herrn var pigg och glad och joggade på nöjt :) Galoppen var superhärlig då han rullade fint och jag kunde bara stå i lättsits och gunga med. Härligt att galoppera ute! :)
Vi var ute i någon timme och det hann bli mörkt innan vi kom tillbaka.
Imorgon ska herrn klippas igen, förra klippningen har växt ut ganska mkt så han blir snabbt svettig nu när jag rider. Speciellt när det varit nära nollan och plusgrader. Det blir samma klippning som sist men jag tänkte nog be Hanna som klipper att dra ett varv runt båda bakbenen också.

Är du också sugen på att klippa din häst då kan jag varmt rekomendera duktiga Hanna.


Länge sedan nu!

Det känns som att det börjar bli dax att styra upp en plåtning snart. Det var länge sedan nu som jag modellade. Jag och Christer har länge pratat om en plåtning som vi borde styra upp snart. 
 
 
Foto: Emma Bertilsson
Modell/styling/makeup: Jag -09

Lite trimning!

Igår blev det ett ridpass i ridhuset. Vi red i serpentiner och fokuserade en del på galoppen. I vänster varv kändes galoppen mycket bra men hans svaga sida är höger galopp. Vi galopperade runt på olika stora volter och rakställde längs fyrkantsspåret. I rakställningen vill han gärna öka farten och samlar jag ihop honom då vill han gärna bryta av så det blir det att träna mer på. Vi gjorde bakdelsvändning och fattade galopp direkt och det tyckte han var hur kul som helst. Vi växlade mellan att galoppera ett helt/halvt varv på volten innan vi gjorde halt och gjorde en ny bakdelsvändning och sedan fattning igen. Han var helt med på noterna och jag behövde bara sitta till med höften i fattningen men i höger varv fick herrn lite bråttom då han blev lite taggad några ggr och fuskade och fattade vänster istället. Men till slut satt det och då gav vi oss efter lite jogg i trav på lång tygel.

Igår shoppade jag dessutom en ny ridkacka på rean. 199 kr kostade den mot ordinarie 800 kr. Mkt bra fynd tyckte jag. Två av mina ridjackor har dragkedjan gått sönder på så det passade perfekt att jag hittade denna :)

Nya ridjackan och Izzes nya schabrak :) Pannbandet, ridbyxorna, stiglädren och Izzes benskydd är ju också hyffsat nya med. Det har blivit en del hästshopping sista tiden. Härligt med rea ;)


Markarbete!

Idag red vi över bommar och små kavalettikryss. Målet var att stärka galoppen samt få med yttersidan i svängar mot hinder.
Jag ställde upp samma vinkel på hindret som han stannade på i lördags på Pay and Jumpen.
Vi värmde upp med att hitta en jämn fart mellan tre bommar som låg med 21 m mellanrum. Vi red på jämna 5 galoppsprång och fokuserade på att vara helt raka och rulla i jämn galopp trots att första bommen var ganska nära kortsidan så det blev kort sväng upp på första bom.

Jag tyckte Izze gjorde det bra redan första gångerna så jag gick på den andra övningen för dagen.
Markbom, 3 m, kavalettikryss, 3 m, markbom. Jag ställde två likadana serier men så man kunde rida både i höger och vänster varv och få liknande sväng i både varven. Serien var placerad i en ganska trixig sväng där rakriktning och ytterhjälperna var viktiga.

På den serie som jag ställt i en aningen enklare sväng gick det ganska enkelt men på den med mer vinkel emot kändes det att det var svårt att få till det först.
Izze började trippa i svängen med bakbenen vilket gör att blir hindren högre så kan han inte hoppa i den galoppen. Han taggar ju så i kurvorna och vill inte ställa sig inåt i häger varv ordentligt och vill görna ligga i kurvan så han glömmer att galoppera igenom steget ordentligt och få med sig trycket genom kruvan.

Vi tog det i trav i stället ett par ggr och sen fick han falla in i galopp efter och så tog vi det igen, då gick det mycket bättre så då avslutade vi där.

Helt klart ska vi träna vidare på brutna svängar samt styrketräna herrn ännu mer i galoppen så han blir starkare i sina bakben.

Det kan dock tilläggas att han aldrig varit så stark i galoppen som han är nu men allt kan ju bli bättre så det är bara att träna i lagom dos så kommer det säkert bli ännu bättre så småningom :)
Kul tyckte han att det var iaf, han älskar bommar och hinder :)

Jag gjorde en liten skiss där jag inte riktigt fick till vinkel på de två serierna som de var i verkligheten men ungefär :)

Lite dressyr i all enkelhet!

Idag blev det dressyr i ridhuset med Izze. Vi fick sällskap av Maria på Countess. Vi red några hörnpassager idag med och han gjorde dem mycket bättre direkt, det märktes att han kom ihåg det sedan sist vi tränade på det. 
 
Jag red honom i en lite längre form idag och han verkade trivas med det. Vi gjorde lite serpentiner och skänkelvikningar samt galopp med tempoväxlingar. 
 
Redan första skänkelvikningen i skritt gjorde jag på ganska långa tyglar men han flyttade snällt ändå med väldigt små hjälper mest med hjälp av höften. Han kändes mjuk och fin redan från start vilket kändes kul med tanke på att han vilade igår och hoppade Pay and Jumpen dagen innan.
 
Som avslutning på ridpasset fick han trava på lång tygel med huvudet sänkt, det tyckte han var skönt att få länga lite på steget. 
 
Innan och efter irdpasset tränade vi lite kort på två av de nya tricken vi introducerade igår. Han fattade direkt och var med på noterna och gjorde precis det han skulle. Otroligt vilket minne de har och hur snabbt man kan lära dem nya saker. Han älskar ju iofs att få godis och beröm så klart han försöker göra det han tror att jag vill, sötnosen! :)
 
Dock försökte han ju att på eget inintiativ skaka på huvudet för att få godis samt att lyfta höger framben men då går jag därifrån eller ställer mig med ryggen mot honom och då slutar han. Inger lärde oss igår att det är viktigt att de bara får beröm när de gör det på kommando och det är ju ganska självklart egentligen, annars börjar de ju göra tricket hela tiden.
 
Idag lade jag även till röstkommando till tricken och det kändes som han fattade men det behöver ju tränas mer självklart för att det ska sitta ordentligt.
 
Foto: Emma Bertilsson
På bilden: Jag och Izze
 
 
 

Ridit en annan häst!

Idag red jag Carins häst Alladin i ridhuset. Vi red ett litet dressyrpass som gentligen mest gick ut på att hitta rätt knappar på herrn. Alladin är en fd tävlingshäst i 140 hoppning som Carin har på foder och som hon tränar och tävlar dressyr på. Han är ett svenskt halvblod på 17 år, 170+ cm i mankhöjd med Landlord som pappa.
 
Det var jättekul att rida honom tyckter jag. Det är ju andra gången jag rider honom men sist red jag bara en kort stund. 
 
Lite längre och större häst än Izze kan man säga och riktigt härlig galopp. Mycket lättare att sitta ner i sadeln och jobba i galoppen än Izze men det är ju inte så konstigt iofs :)
 
Kul och lärorikt att rida andra hästar tycker jag. Man är så van med sin egna så det är nyttigt att testa andra. 
 
 
Foto: Jag
På bilden: Carin och Alladin

Dagens trickträning!

Det var jättekul att träna hästarna. Idag var vi i stallet på stallgången och tränade en häst i taget. Vi provade på klickerträning vilket alla tre hästarna fattade supersnabbt.
 
Vi tränade också på att hästen skulle lyfta sitt ena framben genom att peta på hästens knä med bakänden av ett spö för att sedan ge beröm och godis. Det är ett förstadie till en djup bugning sen samt är även en början på spansk skritt beroende på hur man vill gå vidare med det sen osv.  
 
Den bugning Izze kan sedan tidigare är ju inte att gå ner helt på knä och buga utan bara att luta sig bakåt, böja ena benet och ta huvudet mellan frambenen. 
 
Vi tränade också på att hästrana skulle skaka på huvudet och det fattade Izze supersnabbt. Det är inte svårt att få honom att skaka på huvudet då han inte gillar när man rör hans öron ;)
 
Izze tyckte det var superkul så klart då han gillar att få beröm och morötter, söthästen! :)
 
Kul att göra lite olika saker med hästen tycker jag. Det får den mer uppmärksam och intresserad av dig som ryttare samt att man skapar goda band till hästen genom att göra olika saker tillsammans och nygga förtroende i olika situationer.
 
Det är även perfekt att få lite hjärnverksamhet för hästar som behöver mkt stimulans samt konvalecenshästar som har mkt energi som behöver få göra någonting. Att hästen får tänka mycket att mer uttröttande än man kan tro.
 
Nu ska vi träna dessa trick många gånger, korta stunder för att befästa det så de kan dem. Vi ska ha en till kurs lite längre fram när vi hunnit träna på det vi introducerade idag.
 
Lite kul hade ju varit att lära herrn rulla på kommando ;)
Foto: Jag
Häst: Izze förra året precis efter att jag rakat honom
 
 
 

Fyndat på rea!

Idag shoppade jag lite hästgrejer igen. Izzes linfröolja var nästan slut så jag behövde köpa ny. Det var 50% rea på Hööks så jag åkte dit för att titta.
 
Jag kom hem med: en hinderduk, linfröolja, svarta förstärkta stigläder i läder, bomhållare och fästskena för säkerhetsbomhållare som löser ur för tryck samt ett schabrak. 
 
Det var halva priset på allt utom oljan och fästena :)
 
 
Hinderduk som är röd på ena sidan och blå på den andra, kan även lika en vattenmatta om man lägger den under hindret, tänker jag.
 
Skena för bomhållare
Bomhållare
 
Nu blir jag supersugen på att hoppa! :)
 

Trickträning!

Idag ska jag träna trick med Izze. Två hästar och ägare till från stallet ska vara med. Det kommer en kvinna som heter Ingrid som ska ge oss tips hur vi kan göra. Ingrid själv har en shettlandsponny som heter Fonzie som hon uppträder med runt om i Sverige och andra länder på stora hästevenmang. 
 
Det ska bli kanonkul att se vad Izze kan lära sig. Det enda trick han kan idag är ju buga :)
 
Några bilder från löshoppning från i höstas:
Foto: Jag
Häst: Izze
 
 

Film!

Nu blir det filmmys i soffan. Det blir De tre musketörerna och moffa chips :)

Här är en Izze efter hoppningen idag. Håller tummarna att någon lyckades få någon bild på oss när vi hoppade idag. Vore kul att se! :)


Lite körning!

Eva och Peter körde Pajen i ridhuset idag. Jag hade ju kameran med mig så jag passade på att knäppa några bilder trots att det är svårt att få till bra ljus och bilder i ett ridhus. 
 
Fina Romani Magpie :)
 
Foto: Jag
 

Dagens Pay and Jump!

Det blev en väldigt lyckad tillställning idag med 42 starter i klasserna: 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 och 110 cm. Ponnyer och hästar i alla storlekar, åldrar och erfarenhet likaså ryttarna. Mycket trevliga och glada människor var med ovh gjorde denna dag väldigt trevlig och rolig.
 
Nu planerar vi att köra en till Pay and Jump om ca 1 månad, återkommer med datum.
 
Jag och Izze hoppade 80 cm idag och vi fick tyvärr 3 stopp på hinder nr 5. Det var ryttarfel då jag inte fick med honom ordentligt med ytterskänkeln i svängen. Svängen var tekniskt ganska svår för en häst som har svårt att behålla trycket i svängarna och sätta tillbaka sig själv på bakbenen.
 
Dessutom hade jag solen i ögonen mot hindret vilket inte gjorde det lättare att göra en bra sväng. Vi la ner översta bommen och sedan hoppade vi vidare på de tre sista hindren och dem hoppade han utan problem. 
 
Trots allt känner jag mig nöjd med dagen då han skötte sig så fint i övrigt och verkade tycka att det var kul. Jag skulle gissa att herrn var äldst i startfältet och vi är ju bara med för att det är kul så vi nöjde oss med en runda.
 
Nu blir det att träna på lite mer på tekniska svängar framöver. Jag tror faktiskt aldrig jag har hoppat honom i en liknande sväng förr så jag tyckter han är duktig ändå Izze. 
 
Jag hann bara ta ett par bilder på slutet i 110 cm på samma ekipage då jag fixade med Izze efter våran hoppning.
 
Foto: Jag

Pay and Jump imorgon!

Idag åkte jag ut till Izze och pysslade lite med honom och gick en liten sväng med honom. Imorgon ska vi vara med på Pay and Jump som är i vårt ridhus i stallet. 
 
Vi är anmälda till 80 cm och ev. efteranmäler vi oss till 90 cm. Jag vill se hur det går imorgon på 80 cm först men ev nöjer vi oss med en runda. Mest kul att vara med så vi får se hur vi gör. 
 
Min visdomstand gör fortfarande ont vilket är mycket drygt nu känner jag efter 5e dagen på raken. Svårt att äta och man känner sig lite risig och inte alls lika pigg som vanligt. Hoppas den ger sig snart.
 
Izze och jag hoppar 80 cm på Trossnäs horseshow -07
Foto: Hans Röjder
 
 

Lite grundläggande!

Igår fick Izze vila och idag red vi ett pass i ridhuset tillsammans med Carin på Alladin och Ulla på Countess.
Jag och Izze tränade på hörnpassager. Ut ordentligt i hörnen ställd inåt och rakställa på kortsidan. Han lossnade fint tyckte jag och formade sig bra. Vi tränade också att rida hela långsidan helt rak samt igångsättningar i trav och avsakningar. Vi gjorde även bakdelsvänding med galoppfattning direkt efter. Det fattade han snabbt i vänster varv men försökt fuska lite i höger där han inte är riktigt lika stark. Vi fick tillslut högergaloppen riktigt fin och vi kunde lägga små fina runda volter i fin balans och samling. Duktigt pålle! :) Lite fuskande försökte han sig på men gjorde det bra till slut.
På slutet kändes han som en smidig katt så då gav vi oss.


Dagens hoppning!

Idag fick vi inte riktigt till det med hoppningen. Jag red för sakta och Izze verkade inte lika taggad som vanligt. Herrn kanske var lite trött efter Vintercupen ändå trots två lugna vilodagar.
 
Det var ju inte totalkatastrof men han drog en tvärnit så det var nära att jag fick tugga grus. Jag kändes mig inte helt hundra idag heller efter gårdagens kalas samt min tandvärk vilket också säkert spelade in.
 
Herrn brukar landa i rätt galopp efter hindren och om inte annat brukar han byta själv men idag fick vi inte till det vilket också kanske förstörde rytmen.
 
Carin var med och coachade oss och Beccah o Chanell och Linnea o Druides var också med och hoppade idag. Kul med sällskap :)
 
Vi hoppade hinder mellan 80-90 cm idag förutom lite uppvärmingshinder.
 
Här är en film från dagens dåliga insats...
 
 
 
 
Bara att träna vidare... :)

Ont!

Lite synd är det om mig idag. Jag har en visdomstand som vill växa upp genom tandköttet och det gör så jädra ont. Känns nästan som att jag har lite feber. Inte kul! Nu har jag tagit värktabletter så jag kan sova iallafall förhoppningsvis.
 
Hoppas det ger sig tills imorgon, det brukara vara värst dag 3, vilket det är idag och sen brukar det ge sig så hoppas på det. SKa gurgla ordentligt med flour sen men borde väl egentligen skaffa någon bättre från Apoteket som jag har hört talas om, något bakteriedödande.
 
Jag bjuder iallafall på en lite uppiggande bild på en mycket söt och snäll pålle, en av Ewas nyare verksamhetshästar en islandshästkille som jag alltid glömmer namnet på :)
 
Lite blöt på bilden då det regnade men himla söt ändå tycker jag.
 
Foto: Jag

RSS 2.0