Lördagsritt!

Idag var vi fyra tjejer som tog våra hästar och begav oss iväg i hästtransporterna och red 1, 5 mil i skogarna vid Kil/Trossnäs. Det var jag, Ella, Ewa och Emma med tillhörande hästar samt snälla Enar som ställde upp och körde oss.

Det var en mycket trevlig tur och Izze kändes mycket fin. Han kunde trava lugnt bakom de andra hästarna en stund vilket jag var mycket nöjd över. Bra för honom att inte alltid springa först.

Det blev en hel del trav med undantag för vissa passager i skogen som inte lämpade sig för trav. På slutet lät jag Izze galoppera i sitt eget tempo och han kändes inte alls trött. Annars kan Izze trava i det tempo som de andra galopperar i. Han tycker att det går för sakta för att han ska tycka att det är värt det att galoppera :)

Efter turen ställde vi in hästarna i Ewas pappas stall och så bjöd Ewas mamma på kaffe och semlor. Mums! Det var vi värda efter ridturen :)

Jag glömde mobilen i stallet så jag tog inga bilder under ridturen.

Ni får hålla tillgodo med en bild på Lillen som var med under dagens tur:


Hårfärgning och däckbyte!

Idag åkte jag hem till mamma och pappa för att byta däcken på bilen. Det blev även en tvätt utvändigt av bilen, det behövdes verkligen.

Efter en god middag beståendes av kycklinggryta med soltorkade tomater hjälpte mamma mig att färga håret. Jag valde en mörkare nyans än vanligt så jag hoppas den sitter kvar i håret längre.

Jag har ju haft håret blonderat tidigare och då har man genom blekningen tagit bort alla färgpigment i håret vilket gör att färgen inte har något att fästa på.

Bästa tricket jag har kommit underfund med hittills genom ett tips från en kollega, är att inte ha balsam i håret då det tar med sig färgen. Jag använder istället spraybalsam i håret efter tvätt i handdukstorkat hår.

Ett annat tips för att behålla färgen är också att köpa en sk. färgbomb i den färg du önskar hos frisören. Den har man i håret när man vill fräscha upp färgen lite och fungerar som en hårinpackning.

Här är lite bilder på två söta labradorer:


Folke


Isa
Foto: Jag

Tömköring!

Idag blev det tömkörning av Izze i ridhuset. Han gick i kalasfin form i skritten och var stundtals fin även i traven. Vi gick över bommar i skritt och trav samt gjorde skänkelvikningar.

När vi var klara blev det skretching i ben, nacke, rygg och i sidorna. Det är så bra med stretching då man känner direkt om något är annorlunda samt att det håller sig smidiga.


Foto: Jag

Bilder från clinicen!

I lördags höll Ewa Mårgård och Elisabeth Blegen clinic vid vårat stall. Ewa höll träning i att hantera hästen säkert från marken, sedan var det teorilektion om hur vi hanterar/rider våra hästar och sedan dressyrlektion för Elisabeth.

På träningen från marken tränades hästarna i olika moment. Bl a att på egen hand gå över en träbro, gå över en pressenning, backa, stanna och gå över bommar mm. Allt handlade om att få kontroll på alla steg hästen tar och hur vi använder vårat kroppsspråk för att få dem till att göra det vi vill att de ska göra.

Att kunna hantera en häst från marken på ett säkert sätt och att vara hästens ledare underlättar avsevärt även vid ridningen sen. Hästen har då byggt upp ett förtroende för dig och förstått att det är du som bestämmer. Då slipper man ta den "striden" på ryggen då man riskerar att ramla av och skada sig själv.

Under dressyrlektionen tränade de på att rida över bommar i trav och galopp. Sidförflyttningar, sitsträning, att få hästen i rätt form mm. Elisabeth är en mycket duktig tränare och var mycket pedagogisk i sin undervisning. Hon anpassade nivån till alla som var med så alla kunde få  ut mesta möjliga av ridpasset.

Här är några blandade bilder från lördagens träning från marken:


Flytta en fot i taget över bommen och tillbaka igen.


Lyssnar på instruktioner


Ledaren går först
Träning med pressenningen
Man blir avslappnad av att få jobba med huvudet :)

Slow feeding!

I stallet har de skaffat nät till höhäckarna för att hästarna ska få sk. slow feeding. Det betyder att hästarna äter på ett mer naturligt sätt.

Det tar längre tid för dem att få i sig mycket hösilage och de håller sig sysselsatta en längre tid. Hästar har ett stort behov av att tugga större delen av dagen då de skulle göra det naturligt i det fria.
Hästar som får sitt tuggbehov tillfredställt är mycket lugnare, mer samarbetsvilliga, uthålligare och nöjdare. Hästens magsäck är dessutom väldigt liten så att de ska inte vara utan mat någon längre stund. De ska helst inte ha mer än 2 timmar mellan måltiderna.
En av de stora fördelarna med slow feeding är att man slipper morgon/lunch/em-fodra hästarna. De har tillgång till maten hela dagen utan att få i sig för mkt, så de blir tjocka. Det har även visat sig att hästar med dåligt hull har blivit finare med denna metod.
Hästar som krubbiter gör det som mest efter 2 till 8 h utan mat har det visat sig och på detta utfodringsvis minskar man tiden som hästarna är utan mat och därmed minskar eller försvinner krubbitandet helt.
Nästan alla hästar kan lära sig att hitta balans i sitt ätande på detta sätt och kan omöjligen äta för snabbt.
Izze har blivit mycket bättre i magen sen vi fick detta. Innan kunde han ofta vara lös i magen.
Vill du läsa mer om detta gå till denna sida
Här är några bilder på hur näten ser ut:
Foto: Jag
Hästar: Nante och Blomman

Markarbete!

Igår efter att jag fotat clinicen i stallet red jag Izze i ridhuset. Vi tränade samma övningar de gjort på clinicen på dressyrpasset.

Vi travade över bomserier i trav och sedan galopp över kavalettibommar. Izze tyckte som vanligt att det var mkt kul med bommar och laddade mot de förhöjda galoppbommarna. På dem var det ponnyavstånd så han fick ta i med rumpan och ryggen.

Hans stelhet från häromdagen i vänstra skinkan var som bortblåst och jag tänkte att det var bra om han fick jobba lite med den så blodcirkulationen skulle komma igång.

De får arbeta bra med ryggen och rumpan när man rider över bommar och det är något Izze behöver liksom alla hästar :)

En svettig med nöjd Izze pisse
More of my self!

Foto: Jag
Modell: Jag

Bilen fixad!

Idag fick jag hjälp att fixa min bil. Verkligen guld värt! :)

Min bensinräkning denna månad var inte rolig då den var ett par tusen högre än min normala bensinräkning.

Avgasaröret har skallrat ett tag så det var bara en tidsfråga innan jag skulle vara tvungen att lämna in den på verkstan.

Som tur var så var det inga avancerade fel utan bara ett luftfilter som behövde rensas och två fästklämmor som behövde bytas på avgasaröret.

Då det satt en massa skräp i filtret så drog bilen mer bensin då den inte fick tillräckligt med luft. Så nu håller jag tummarna att det vara var det felet och att bilden nu ska dra normalt med bensin igen.

Jag måste framföra ett stort tack för hjälpen till denna snälla människa! :)


Foto: Jag

Clinic!

På lördag är det clinic vid stallet. Det kommer en dressyrtränare som heter Elisabeth Blegen från Hallabrons dressyrstall och har lektioner. Ewa kommer att hålla i horsemanshipträning i rundkorall, hantering, bron, pressenning mm.

Det kommer även hållas teorilektion i hur man hanterar hästen både från marken och från ryggen.

Jag ska vara med och fota under dagen samt att jag ev. ska hoppa Emmas ponny Pondus. Ska bli riktigt kul! Izze får nog hoppa lite på lördag också är planen.

Hade varit lite kul att vara med och träna dressyr och horsemanship med Izze men jag ska hålla lite i pengarna nu tänkte jag :) Det blir nog att vi är med längre fram.
Foto: Jag
Häst: Pokeh


Mossa på mur!Foto: Jag

Rundkorall!

Idag bestämde jag mig för att testa Izze i Ewas rundkorall som numer är uppsatt i paddocken. Det är en rund hage med högt staket kan man säga, som man kan träna hästen i.

Jag började med att leda runt Izze i den med longerlina löst hängande och han följde efter mig, backade när jag backade och svängde när jag svängde.

Sedan fick han trava runt mig på linan på travkomando och när jag sa "proo" skulle han stanna och när jag gjorde ett "pussljud" skulle han komma in till mig i mitten. Detta gjorde vi i båda varven och han var mkt lydig och snäll och gjorde precis det jag bad om.

Jag släppte honom även lös och gjorde samma sak och han lydde :) Duktiga pålle!

Han är riktigt smart måste jag säga, han lär sig mycket snabbt vad jag vill att han ska göra och blir så nöjd när han får beröm.

Herrn hade förmodligen sträckt sig lite idag i hagen då han inte satte i vänster bakben lika mycket som vanligt. Det blev stretching och massage efter passet och jag tror jag fick bort en liten hård knöl han hade på rumpmuskeln.

Han tuggade, gäspade, suckade och blinkade/rullade med ögonen och det var ju bra för det är ett tecken på att en spänning släpper. Jag ska kolla igenom honom imorgon med och se om det sitter kvar någon spänning, men med all sannorlikhet är det inget farlig alls utan bara en liten sträckning efter bus i lerig hage.

Han och hans nya hagkamrat tycker tydligen att det är kul att leka ihop vilket Izze sällan gillar då han tidigare gått ihop med härjiga hästar som han inte gillar att leka med.


Gäsp! Skönt med massage :)
Lite speciell redigering!

Idag testade jag en väldigt annorlunda redigeringsmetod i photoshop. Jag drog lite i några olika spakar och detta blev resultatet :)

Vad tycks? Hiss eller diss? :D
Foto/redigering: Jag
Modell: Jag

Modelljobb!

Nu har bilderna publicerats på hemsidan för det företag som jag gjorde ett modelljobb åt i slutet av sommaren.

På förstasidan ser ni mig med armen i vädret på jetskin. Det var hur kul som helst! :) Det finns även fler bilder som jag är med på om ni klickar runt lite på sidan.

Båten var verkligen kanonfin och vi gjorde en heldags tur med  bl a chockladproving, champanj, supergoda drinkar, snittar, snacks och jetski. 

Vi var en mycket trevligt gäng som var iväg. Både mycket trevlig besättning med en mycket god serviceanda samt glada och trevliga modeller och fotografer.

Jag skulle jag gärna göra om den resan igen! :) Tack till alla ni som var med och gjorde denna roliga dag!

Här är länken till hemsidan

Självporträtt!

I väntan på bilder från fotografer som jag fotat med så fotar jag mig själv :) Jag ville testa min blixt tillsammans med en blixt jag lånat från en kollega.
Här är resultatet:
Foto: Jag
Modell: Jag

Mer löshoppning!

Här är några bilder på den bruna 3 åriga pållen jag fotade igår:
Häst: Chippen
Ras: Svenskt halvblod
Det är svårt att få bra bilder i ett ridhus. Jag önskar att jag kunde vinna lite pengar så jag kunde köpa mig ett zoomobjektiv som är mer ljuskänsligt än det jag har :)
Kanske borde ta och köpa mig en trisslott eller två! :)

Imponerande!

Hittade den här videon när jag surfade runt bland några hästbloggar. Jag var bara tvungen att dela den jag med :)

Löshoppning!

Idag blev det en skrittur på Izze, tog även något varv i paddocken för att känna lite på honom och han kändes fin. Vi gick några gånger över träbron också och det var inga problem.
Ellinor och Emelie löshoppade sina hästar och jag fotade dem:
Foto: Jag
Häst: Chaviez
Ras: Svenskt halvblod

Stel!

Idag är jag stel i vaderna efter gårdagens ridtur. Igår red vi sist till en början, i vår klunga av hästar och Izze hade lite svårt att acceptera att han inte ligger först och vill hela tiden försöka dra förbi de andra. Då måste jag hålla om med benen mycket för att hålla honom på mattan, vilket har lett till dagens fina träningsvärk. Två av de andra hästarna var lite vilda så det var lugnast att vi försökte hålla oss sist.

När vi hade joggat på någon mil lugnade de andra hästarna sig så då kunde äntligen Izze få springa först. Skönt då han kan få ha sin egen steglängd och inte springa och korta stegen, samt att han kunde lugna sig och varva ner då han slipper tänka på hur han ska kunna dra förbi de andra hästarna :)

Kul att det är krut i farbrorn men ibland kan det vara lite irriterande att han inte kan vara lugn när han inte går först. Detta är en sak som är svår att lära en 24 årig pålle som blivit tränad till att han ska först redan som ett åring. Han är ju dessutom avlad i många generationer för att ha en vinnarskalle.

Något vi helt klart får jobba vidare på för att bli bättre, herrn ska ju faktiskt lyssna på mig och inte springa för eget huvud.

Jag vet inte om jag har berättat det förr, men Izzes halvbror är Victory Tilly som sprungit in nästan 38 miljoner kr. De har samma pappa som heter Quick Pay. Så det är inte så konstigt att han har en stor vilja att springa först och vinna :)

Jag kollade just upp resultatet i vinterkupen 2011/12 och av 27 startande ekipage i Vintercupen kom jag och Izze på en 7:e plats. Lite kul! :)

Vi har ju inte varit med för att tävla om någon vinst utan bara för att det är kul att komma iväg och rida på nya platser men det var ändå kul att inte komma sist iaf :)

Vill ni läsa mer om distansritt i Värmland kan man göra det här. Där finns också resultatlistan för årets vintercup om någon skulle vara intresserad.


Foto: Emma Bertilsson
Häst: Izze

Nya täcket!

Igår fick Izze sitt nya täcke som jag beställt på nätet. Det såg ju väldigt annorlunda ut i färgen än på bilden på nätet men det var fint ändå tycker jag :) Efter första rullningen ute i hagen kommer det ändå vara lergrått ;)

Det var av märket Finntack som ska ha en hög kvalité på sina produkter och det verkade som att det var ett rejält och bra täcke. Det var väldigt bra passform på täcket och satt som ett smäck på Izze. Herrn rullade sig i boxen med täcket på idag, efter distansritten och det var inte ett spår av att han hade rullat på täcket, sånt gillar vi! :)
Vintercupen!

Idag gick den sista deltävlingen för vintercupen. Vi red i skogarna kring Karlstads flygplats och sträckan var nästan 20 km. Mycket fina sandvägar och hästarna kändes mycket fina och allerta hela vägen.

Denna omgång travade vi nästan hela vägen förutom första 10 min skritt. Strax innan mål red vi genom ett sandtag där det hade byggts riktiga terränghinder. Jag och Izze var bara tvungna att hoppa över dem. Det var gamla telefonstolpar man byggt av samt gamla bildäck. Izze tyckte det var hur kul som helst och verkade inte alls trött :)

Vi satte som mål att rida 11 km/h och vi missade med 11 min vilket gav en plats någonstans mitt i resultatlistan. Nu ska alla deltävlingar räknas samman och alla som deltagit på minst 3 deltävlingar kommer att få ett pris. Jag och Izze har varit med på 3 st, så någon liten sak kommer vi att få :)

Ska bli intressant och se hur vi hamnar i totalen.

Jag tog några bilder med mobilen under dagen:Enar håller i Lillen och Izze efter målgång


Emma o Nimsi och Ella o Chanell efter ridturen


Korvgrillning och distanstränsförsäljningVitsippa!

Jag vill ut och fota alla vårblommor som kommer snart. Jag skulle även kunna tänka mig att fotografera någon person eller djur bland vitsipporna :)
Här är några modellbilder från våren 2010 just bland vitsipporna:
Foto: Emma Bertilsson
Modell: Jag

Pookan uppställd!

Några bilder som jag tog på Pokéh för någon helg sedan:
Foto: Jag
Häst: Pokéh
Ras: Paint

Ansat lite inför lördagen!

Idag lånade jag snälla Maddes lilla klippmaskin och rakade Izzes huvud och mellan bakbenen. Han hade endel hår där och det var riktigt skönt att få bort det då det blir varmt för honom när vi tränar.

På lördag ska vi köra sista deltävlingen i distansridning i vintercupen så det var nog skönt för honom att få bort lite hår. Han ser lite mer ut som en häst nu istället för lurvboll :)


Innan                                                                                Efter

Broträning!

I stallet har de skaffat en träbro som som står i paddocken och som man kan träna sin häst att gå över, dels när man leder dem och dels uppsutten.

Jag var bara tvungen att testa idag med Izze och det dröjde inte länge förrän jag fick honom att gå över bron. Han ville nosa liten på den och kolla läget först. Han blev lite förvånad när han satte hoven på den första steget då det lät lite och backade, men sen gick han på den igen.

Vi gick från båda hållen och sen satt jag upp och red några gånger över den. Duktig pålle! :)

Efter broträningen blev det ett litet dressyrpass i paddocken. Han kändes mjuk och fin och jobbade på bra.

Här är ett par mobilbilder på bron:


skritta över


Upp och stanna
Markarbete med busiga pållar!

Igår vart det träning över bommar och småhinder. Vi hade travbommar, galoppbommar och en serie med travbommar, två studs, några galoppsprång och ett räcke. Izze var riktigt het och skulle ladda mot allt i början men lugnade sig sen och lyssnade riktigt bra :-) Jag tror både han och jag tyckete det var lika kul! :-)

Mobilbild på vår lilla serie:

Vårkänsla!

Det är så härligt när solen skiner ute, den ger så mkt energi! Nu längtar jag tills magnolian ska blomma så man kan fota dem och alla andra fina vårblommor.

Nu bär det iväg till stallet, jag och Becca ska rida ut en sväng tänkte vi. Imorgon är planen att det ska bli lite hoppning/markarbete i ridhuset.

Foto: Jag

Bockibus!

Pookan busar loss lite... :)
Foto: Jag

Ridtur i snön!

Idag red jag och Izze ut tillsammans med Ellinor och Emelie på deras hästar. Det hade kommit mer än 1 dm snö så det var aldeless vitt.

Det positiva med det är ju att man ser mycket bättre så vi tog en tur i skogen och på vägarna. Det var en trevlig tur men det var riktigt halt under snön på vissa ställen. Mycket märkligt då Izze har både snösulor och fyra brodd i varje hov. Det är lite obehagligt att sitta på en stor häst när den tappar fästet och halkar. Izze är som tur var klok och tog korta små steg där det var halt.

Nu på kvällen lagade jag fläskfilé i skogspanna med potatis i ugnen vilket smakade mycket gott :)Foto: Jag

Nätshopping!

Jag har spanat ett bra tag nu efter ett bra regntäcke till Izze som inte är fodrat med fleece utan med 80-100gr stoppning.

Anledningen till att jag inte vill ha fleece är att nu på våren när hästarna fäller så fastnar allt hår i fleecefodret vilket blir äckligt och jobbigt att få bort.

Nu håller jag tummarna att detta täcke är något att ha:


Regntäcke med 80 gr vadderatfoder och andasegenskaper.

Ord. pris 869 kr nu 299 kr utan halstäcket på Horze.se.

Helt ok pris tycker jag :)

Någon av er hästnördar som provat detta täcke?

Nya kategorier!

Nu har jag gjort två nya kategorier här i bloggen. Ni kan se dem i vänstermarginalen. De nya kategorierna är "Naturbilder" och "Bröllop"

Ta gärna en titt under dem om ni får lust :)

Ha en trevlig kväll!

Här är två detaljbilder på fina Johanna från hennes bröllop:


Foto: Jag

Vilodag!

Idag blev det en vilodag för både mig och Izze. Jag sitter i min kära onepiece, spelar wordfeud och äter naturgodis. Min favorit just nu är guldbärsmixen med tranbär, mandlar, cashewnötter, russin och physalis.

Just nu ligger fläskfilén på tining och strax ska jag väl ta och laga lite mat.

Någon som är sugen på att spela en match i Wordfeud kan ni ju söka på mitt användarnamn: flashess


Massage!

Idag fick Izze mer massage och det märktes att en del av spänningarna släppte då han fnös, blinkade och slickade sig runt munnen, vilket alla är tecken på att blodcirkulationen kommit igång ordentligt! :)

Jag måste framföra ett stort tack till snälla
Ewa som ha lärt mig mycket om massage på hästar. Det är guld värt att kunna knåda själv utan att behöva betala en massör varje gång! :)

Efter massagen blev det dressyr i paddocken idag med. Den var nyharvad så det var jämt och fint, den var något frusen så det fick bli skritt och trav idag med.

Izze gick jättefint och avslappnat idag med och frustade fler ggr. Han gillar att röra på sig min fina kille :)

Jag kröp runt blad blåbärsris häromdagen och tog dessa bilder:
Foto: Jag

Ridhusrace!

Idag blev det dressyr i paddocken med Izze. Herrn kändes mycket fin redan från start. Det blev ett ganska lugnt pass idag, då underlaget var växlande fruset/halvmjukt samt att han jobbade på så mjukt och fint. Jag gav mig när jag fått igenom de övningar jag ville på ett bra sätt :)

Jag gav honom massage idag innan jag red, och det tyckte han var mysigt och blev väldigt lugn och avslappnad.

Jag fotade även Pokhé i ridhuset i lördags då vi släppte honom lös. Lite busig var han allt! :D

Lite svårt att få bra bilder i ett ridhus bara då man får ställa kameran på ett väldigt högt iso.

Här är några av bilderna:Foto: Jag

Vackra Pokhé!

Igår fotade jag Beccas vackra pålle i full fart! :)Foto: Jag
Häst: Pokhé
Ras: Paint

Min älskade 24-åring!

Igår hoppade jag och Izze lite småhinder i ridhuset. Izze tyckte det var mycket kul och hade svårt att hålla traven mot studsen då han hellre ville galoppera.

Vi hoppade några språng men gav oss ganska snabbt då vi inte hoppat på hela vintern. Jag tänkte att vi skulle ha som mål att hoppa ca 1 dag i veckan nu så vi kommer igång med hoppningen igen.

Izze kändes mycket mjuk och fin och hade inga problem att korta galoppen och jobba i fin form. Mot hindren och lite efter var det dock svårt att gå kvar i form men det är ju inte hela världen. Han blir stabilare och stabilare i form nu vilket känns mkt kul.

Igår märktes det verkligen hur kul han tycker att det är att hoppa! :) Det är ju perfekt för det tycker ju jag med :)


En nöjd pålle efter ridpasset

Mossigt värre!

Mossa är riktigt fint och mysigt tycker jag. Det ser ut som en grön heltäckningsmatta :)


Foto: Jag

Nygammal bild!

Här är en modellbild som jag inte visat er från när jag var i Eskilstuna i oktober 2010 och hjälpte Kristin att göra reklam för sin nya fotostudio.


Foto/makeup: Kristin Lundberg
Modell: Jag

Buse!

Idag blev det uteritt tillsammans med Beccah och Beppe samt två jättetrevliga tjejer som flyttade till vårat stall häromdagen och deras hästar.

Vi tog en ganska lugn tur i skritt och trav men Izze kunde ju såklart inte hålla sig på mattan så han började galopperade och var skitpigg. Han tyckte det var hur kul som helst att vi var ett helt gäng och han blir så hetsig när han hör hovljud bakom sig då han absolut inte tänker släppa någon häst före.

Busehästen lugnade sig när de andra började skritta så då frustade han nöjt fler ggr :)

Kul att det är lite drag i herrn och i vanlig ordning kan jag inte hålla mig för skratt när han börjar så då är det ju svårt att få han att sluta när han märker att jag tycker att det är kul att han busar :)


Ghadirs mule


Foto: Jag
Häst: Ghadir

Nya modellbilder!

Här är två nya bilder från min och Emmas senaste plåtning.Foto: Emma Bertilsson
Modell/makeup: Jag

Lite vårkänsla!

Idag blev det ett dressyrpass på Izze i ridhuset. Dock gick det mesta av ridpasset ut på att få honom lugn. Han ska springa och titta på allt som ändrats från sist han var där inne och vill inte vara själv i ridhuset utan andra hästkompisar mm. Gnäggade och skulle stanna och lyssna på alla småljud han hörde.

Vi skrittade i åttor, serpentiner, halter, ryggningar, flyttningar och till slut landade han och kunde slappna av.

Vi travde lite också och vi fick något kanonvarv på volten i kanonfin form avslappnad så då gav vi oss. Herrn blev svettig men det berodde mest på att han stressade runt.

Här är ett par bilder i vårens tecken från helgens fotopromenad:Foto: JagRSS 2.0