Första Pay & Riden!

Idag gjorde jag och Izze våran första Pay & ride i dressyr tillsammans. Vi red det nya LB:2 för 2015 och Leena Lundin var domare. 
Izze kändes lugn och lydig men vi fick inte riktigt till formen idag. Ställningen i svängarna fick vi inte heller riktigt till men jag är supernöjd ändå. 
Han var nöjd och glad och inte spänd så det var bra.
Vi fick högst poäng på inridning i arbetstrav, övergång till mellanskritt, fri skritt, vända rätt upp, arbetstrav halt hälsning samt på min sits. Det kändes kul! 
Izzes gjorde alla moment lydigt där vi skulle men som sakt så skulle vi fått igenom formen i hörnen och vändningar samt att ha honom mer inom ramen.
Så nu är det bara att träna vidare på det för att få det att sitta bättre. 
Jag skulle självklart med facit i hand ha ridit fram lite bättre och fått igenom ställningen och en bättre form men det är lätt att vara efterklok.
Vi fick 50,8% och det redultatet räknas som godkänt på tävling så det får vi vara nöjda med.
Det var kul och jag känner mig nöjd med vår insats. Det viktigaste för oss är att det är kul och det var det :)Hästfotografering!

I helgen blev det en snabb lite fotosession med tre hästar, Izze, Nalima och Simson. Vi gjorde det enkelt för oss och tog ut dem en och en ett par minuter untanför stalldörren innan vi skulle rida ut en sväng ihop.
 
Här är några av bilderna:
Nalima
 
Izze
 
Simson
 
Foto: Jag

Från vinthund till biff!

Det senaste året har Izze fått ett mycket bättre hull och satt mer muskler. Tidigare fick han fri tillgång på hösilage och fick även lusern. Nu får han istället hö istället för hösilage samt även sojaprotein under vinterhalvåret.
Jag är intresserad att hästfoder och har läst ett otal olika forskning på området. Hästar är gräsätare och ska helst ha tillgång på stråfoder dygnet runt. Deras tarmar är anpassade för att utvinna näringsämnen ur mestadels gräs. Jag har därför aldrig varit intresserad av att ge min häst en massa kraftfoder.
Hö passerar långsammare än hösilage genom hästens tarm vilket möjliggör ett större näringsupptag. Min häst var ofta lös i magen när han åt hösilage och har nu sedan jag bytt helt till hö blivit mkt bättre i magen.
Sojaprotein har han fått under vintern då proteinet är lägre i höt då. Sojaprotein är ett protein som hästen har lätt för att ta upp.
Vi har även tränat för en duktig dressyrtränare och en duktig hopptränare vilket gjort att vi tränar på ett bättre sätt. Vi har även med varvat WE, skogsturer, tömkörning, promenader, frihetsdressyr, trick mm för att få variation och det viktigaste med allt vi gör är att det ska vara roligt och inte för jobbigt. 
Han har fått behandling av djurfysioterapeut ca en gång i månaden samt att han har fått kinaörter för att få balans i sina hormoner. Genom allt detta  har han hittat ett annat inre lugn och blivit mer harmonisk. Han är annars en häst som lätt stressar upp sig och vill lösa allt genom att springa. 
Så fin att rida som han är nu har han aldrig varit trots att herrn fyller 27 år i år. Jag är glad för varje dag som han håller sig frisk och glad :) 
Här en två bilder som det är ett år emellan.
Visst syns det skillnad? Vackra killen!

Foto: Jag
Häst: "Killen"

Fixad!

Iförrgår blev Izze klippt då håret växt ut igen efter förra klippningen. Det var välbehövligt då han blev svett av minsta lilla. Vi sparade benen, huvudet och över ryggen för att han inte ska frysa men självklart får han även ha vintertäcke på sig.
Idag var det behandling av djurfysioterapeuten. Izze var bra i nacken, ryggen och bäckenet var jämt. Han hade spänningar i höger bog och i bäckenet. Men inte så farligt så det var skönt. Bra att han inte hade spänningar i ryggen då man annars skulle kunna misstänkt att sadeln inte låg bra. Så det var skönt! Programridningsträning!

Idag tränade jag och Izze på att rida ett dressyrprogram på 20x40m-bana. Vi delade av ridhuset med bommar så jag skulle veta hur stor banan kommer att vara. Vi red Lätt C:2 programmet från 2015 och Elin var med och filmade oss.
Vi passade på att prova outfiten som jag har tänkt ha när vi ska rida Pay & ride den 31 januari i vårt ridhus. Jag har inte ridit i min kavaj eller läderstövlar på år och dar så jag ville testa om de fortfarande kunde användas. Även kul att vara fin när någon ändå är så gullig så de tar sig tiden att filma oss.
En smart grej med att rida med vita handskar var att jag såg mina händer några gånger när de var ute och for så då kunde jag rätta till dem igen :)
Fördelen med att rida i kavaj märkte jag också är att man sträcker på sig. Det känns direkt om man säckar ihop för mycket. Kanske skulle rida i den outfiten oftare ;) haha
Synd är bara att Izze växt ur sin dressyrsadel så jag får rida i hoppsadeln. Jag får ju en mycket bättre sits i dressyrsadeln såklart.
Här är ett par bilder som Elin tog idag.
 
 
 

RSS 2.0