Somrig bild!

Bjuder på en till bild från i somras. Compe med sin flickvän.
Foto: Jag
 

Nyttodag!

Efter jobbet blev det handla mat, diska, plocka undan, sortera ut gamla kläder och skor, vika och hänga tvätt, laga matlådor och slutligen en timmes slappande framför tv:n. Jag ska slänga eller ge bort ett 10-tal gamla skor som jag inte använder samt en påse kläder som jag ska ge bort. Inga större fel på kläderna alls med sådant som man av någon ospecifik anledning inte trivs i eller gillar. 
 
Någon dag ska jag också ta ett race bland mina hästgrejer och försöka sälja lite grejer. Skönt att bli av med grejer som bara ligger och skräpar som någon annan kan ha användning för.
 
Här är en bild från i somras då jag fotade en vän till mig och hennes mycket vackra egna uppfödning. Hon ville ha lite fina bilder på honom då hon tyvärr blev tungen att avliva honom pga av en kronisk skada.
 
Vila i frid vackra Compe.
 
Foto: Jag

Dressage!

Idag red vi en sväng i ridhuset. Herrn kändes fin från start men när jag kom på att vi skulle flytta bakdelen som i en bakdelsvändning så blev han ännu mer lösgjord och mjuk.
Jag skulle ha ridit dressyrlektion för Ewa M idag men det blev försenat med en lastträning som hon hade med några så vi sa att vi skulle ta det en annan dag istället.
Nu ser jag fram emot helgen så vi kan rida ut när det är ljust!


Mjukgörande!

Idag blev det ett litet dressyrpass på Izze i ridhuset. Jag körde lite skänkelvikningar, flytta framdelen, ställa, böja, ryggningar, serpentiner, rakställa, galoppfattningar mm. Herrn kändes superfin och väldigt avslappnad och mjuk. Det kändes bra :)
 
Foto: Emma Bertilsson
Izze på bete en sommar för några år sedan
 
 

Vilodag!

Idag fick Izze en vilodag. Jag var ute och pysslade lite med honom och han var klockren i alla fyra benen, vilket kändes mkt skönt. Inga gallor alls. Själv var jag superförkyld igår men idag känns det lite bättre. Skönt att ta en vilodag själv också :)


Ljusparty!

Igår var jag på ljusparty hemma hos några goda vänner. Det fanns mkt fint men jag köpte några ljusstakar i glas som man kan fylla med lite vad man vill och anpassa efter årstid, färg i rummet mm. Jag köpte även några turkosa värmeljus som luktade gott.
Bilderna har jag lånat här http://www.partylite.se

Duktiga pålle!

Det gick kanonbra idag på Pay & Jumpen. Vi fick noll fel i 80 cm. Han lyssnade bra och hoppade mkt fint. Han kändes lugn och glad men samtidigt laddad på ett bra sätt. Jättekul var det att rida :) Vi fick en vit rosett.
Känns kul att träningen gett resultat, stor skillnad från förra gången vi var med.


Hoppträning!

Idag red vi hoppträning för Eva R. Det var superkul! Izze var superduktig och hoppade kanonfint. Lagom pigg och med på noterna. Det märks verkligen skillnad när jag rider ordentligt och vässar till mig lite :) Det mesta hänger på ryttaren ;)
Vi hoppade över den nya grinden och vi hoppade hinder på ca 1 m.
Kanonkul träning och hoppas det går lika bra på lördag när vi ska vara med på Pay & Jump!


För mer än 6 år sedan!

Jag hittade lite gamla bilder på mig och Izze när vi tränar terräng på Trossnäs för Tobias Grönberg 2006. 
 
Jag hade långt hår där, kanske inte syns så väl då jag har det i en tofs men ändå :)
 
Schysst min :)
 
 

Mjuk och fin!

Idag red vi ett kortare pass i ridhuset mest för att känna lite på herrn. Han kändes mjuk och fin från start så jag red bara ca 30 min. Lugn och fin ridpasset igenom och galopperade mkt lugnt och fint :) Kändes kul!
Imorgon blir det hoppträning för Eva Rudhov, det ska bli superkul! :)


En annan version!

Idag åkte jag hem från jobbet och la mig på soffan och läste en hästsporttidning samt slökollade på tv. Hur skönt som helst! Det behöver man ibland.
 
Här är en annan version av en bild som jag visat er förut. 
 
Foto: Christer Persson
Modell/makeup: Jag

Grym sport!

Hur coolt som helst denna sport! :) 
 
 

Hoppning liten bana!

Idag hoppade jag och Izze en liten bana på 4 olika hinder. Kryss, koppelräck, oxer och en grind. Hindren låg på 80 cm och Izze hoppade fint. Han kändes lugn och harmonisk i uppvärmningen och taggade till precis lagom när vi började hoppa.
 
Ryttaren är som vanligt ingen stilryttare men hästen gick fint tycker jag. Det var kul att hoppa idag och Izze taxerade fint på hindren och det kändes enkelt.
 
På onsdag ska vi rida hopplektion för Eva Rudehov igen, det ska bli skoj! :)
 
Här är en film som min snälla coach Carin tog på oss idag:
 
 
 

Gravidmage!

För några helger sedan fotograferade jag en mycket vacker mage. Här är ett par bilder:
 
Foto: Jag

Lite intervall på snöiga vägar!

Idag red vi ut i 1 h 5 min totalt 8,4 km. Först skrittade vi i 2 km på alfaltsväg sedan blev det trav någon kilometer i 14 km/h. Trav igen och en liten bit galopp upp för en backe, skritt igen. Galopp först lugnt sedan en snabb ökad galopp upp för en backe. Enligt runkeepern i 35 km/h. Skritt ner för en backe och sedan galopp i normaltempo i någon kilometer. Travade ner ca 500 m och sedan skritt 1, 5 km hemåt. Izze var pigg och glad och ville gärna springa lite fortare än vad jag tyckte.
Herrn verkade inte bli trött alls men lite svettig då det var varmt ute idag. Skönt att komma ut lite och att herrn får sträcka lite på benen :)
Jag har tagit bort korrektionpaden som jag haft under sadeln en period då han musklat sig mer över ryggen nu och breddat sig så nu ligger sadeln mkt bra utan padden. Skönt att slippa den.


Träningschema och sommarbilder!

v. 6
Måndag: Vila
Tisdag: Dressyr i ridhuset
Onsdag: Vila (på konferens)
Torsdag: Hoppning i ridhuset
Fredag: Tömkörning
Lördag: Uteritt
Söndag: Tömkörning
 
v. 7
Måndag: Vila
Tisdag: Markarbete över bommar
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr i ridhuset
Lördag: Uteritt
Söndag: Ej bestämt ännu 
 
Här kommer ett gäng oredigerade bilder på mig och Izze:
 
Bilderna är oredigerade.
Foto: Emma Bertilsson
Häst & ryttare: Jag och Izze 

Det suger i terrängtarmen!

Nu är jag jättesugen på att träna terräng med Izze! Jag längtar till våren och hoppas att vi kan vara med och träna lite terräng då. 
 
Drömmen vore ju helt enkelt att starta en debutant fälttävlan med Izze. Dressyren får gå hur den vill men det vore kul att nolla banhoppningen och terrängen. Har vi lite flyt med hoppningen nu i vinter och kan hoppa några träningstävlingar i hoppnning felfritt och träna en del terräng så vore det kul att anmäla sig till en fälttävlan. 
 
Här är en film från 2007 eller 2008 när vi tränar terrräng för Björn Palm:
 
 
 
Terräng för Tobias Grönberg -08

Lite joggande!

Idag red ju ett litet joggingpass i ridhuset. Vi var helt ensamma där inne så det var full fokus på bara vår träning.
Vi värmde upp med skänkelvikningar i skritt och sedan fortsatte vi med några saxar i trav. Skänkelvikning in mot mitten, rakställ några steg och sedan ut mot väggen igen. Izze gjorde det bra, lite svårare för vänster skänkel men han gjorde det fint ändå.
Vi avslutande med att rulla i galopp på fyrkantsspåret och några stora volter. Idag gick rakställningen super, kändes hur fin och stabil som helst. Riktigt skönt att han rullar på lugnt och avslappnat nu.


Gymnastikhoppning!

Idag blev det lite små pluppande med Izze. Jag hittade en övning som är bra för att stärka hästen samt träna på att rida i ett jämt tempo.
Först en studs med två hinder, ett galoppsprång, oxer, ett galoppsprång och sedan en till studs på två hinder.
Hindren var långa men fokus var på tempo och rakriktning.
Snälla Ella var med och filmade. Perfekt att få se sig själv på film, då man ser en hel del grejer man kan träna på  :)
Izze kändes fin idag och var lagom pigg :)

 


Duktig kille!

Idag red jag och Carin tillsammans i ridhuset på våra pållar. Vi red över kavalettibommar på böjt spår i trav samt travbommar på rakt spår på kortsidan.
Nyttiga övningar då hästarna blir väldigt lösgjorda och fina av förhöjda kavaletti. De på rakt spår försökte vi rida mot som på en fyrkant för att träna rakställning samt få med ytterhjälperna.
Izze gjorde det superfint! Duktig kille!
I galoppen idag fick vi flera fina lugna galoppsprång på rakt spår, rakställd med tryck från bakbenen, utan att han rusar iväg i båda varven. Han blir starkare och starkare, det märks tydligt hur han orkar jobba igenom galoppsprånget bättre.
Jag fångade några vackra snöflingor på bild :)


Fixat!

Efter jobbet blev det handla, dammsuga, dammtorka, skura golv, badrummet, diska, laga matlådor och vika tvätt. Känns skönt att få det gjort. 
 
Jag har världens träningvärk från igår då vi åkte skoter och fyrhjuling. Förmodligen spände jag mig när jag skulle hålla mig fast bakpå. Lite gött med träningsvärk ändå då det är ett kvitto på att man gjort något lite ansträngande :)
 
Nu blir det att titta på nyheterna och äta färsk annanas, mums!
 
Här är en gammal modellbild från 2010.
 
Foto: Patrik H
Styling/makeup: Vicky R-L
Modell: Jag -10

Jacuzzi och skoter!

Igår kväll blev det lite spontant utomhusjacuzzibad, lite dans och barhäng med ett gäng trevliga och roliga vänner.
Idag på dagen åkte vi skoter och fyrhjuling både i skogen och på olika sjöar. Det var hur kul som helst och det blev en hel del rallykörning och sladdande. Kul tycker jag då man är lite av en fartdåre även till häst :)


Tömkörning!

Idag tömkörde jag Izze i ridhuset. Han blev gjorde ett ryck och galopperade iväg då grus skvätte på hinderklassarna vid sargen. Annars var han lydig och jobbade fint.


Snöig ritt!

Idag red jag och Izze ut i snövädret. Det blåste på tvären och det bet i kinderna men det var trevligt ändå. Vi travade på en del och galopperade i friskt tempo. Herrn verkade nöjd med att få sträcka lite på stegen. Skönt att komma ut och rida lite.


Intressant om bett!

Jag googlade lite på hästbett för att vi har pratat en del om olika bett i stallet. Man ska ju vara källkritisk när man läser och ser saker. Denna film undrar jag verkligen om det ligger någon sanning i. Hur snälla är våra hästar som står ut med detta egentligen OM det skulle vara så som de säger i denna film.
 
 
 
Jag har ett tredelat bett på min häst och en hästtandläkare specialiserad på just hästtänder har kollat i min häst mun vid flera tillfällen och sagt att det bett jag använder passar min hästs mun bra. Han har sagt att mitt bett skulle kunde vara ½ cm kortare men det finns inga sådana bett på marknaden och eftersom han inte har några sår eller blåmärken i munnen så är det bett som jag har bra för min häst mun.
 
Jag tror mkt beror på hur hästens mun är utformad och hästmunnar ser olika ut så olika bett passar olika bra på olika hästar.
 
Jag håller dock med om att man måste fundera på varför hästen öppnar munnen för att komma undan bettet. Är det för att den har ont i munnen eller är det för att den är olydig och inte vill lyssna på ryttens tygeltag.
 
Jag tycker också att man kan fundera på sin egen ridning om man måste använda mkt hand på sin häst. Man bromsar faktiskt med övervägande del med sin överkropp, ben samt säte. Inte att förglömma är också att sin egen tanke och magkänsla också styr hästen. Först när man är helt medveten om sin egen balans och inverkan på hästen tycker jag att man ska rida på ett skarpare bett.
 
Man kan inte tro att man kan bromsa en het häst om man själv spänner sig, då man säger till hästen att den ska springa och samtidigt bromsar den. Inte konstigt att man får en stressad häst som inte förstår vad man menar.
 
Tilläggas kan att jag själv vet om att jag sitter mkt framåtlutad på min häst och att jag behöver träna på att sträcka på mig och luta mig bakåt. Jag vet däremot också att min lugna magkänsla påverkar min heta häst mer än om jag drar i tyglarna.
 
Svårigheten som jag själv har när jag ska hoppa med min häst exempelvis är att jag tycker att det är så kul och jag själv blir exalterad vilket smittar av sig på min häst. Jag får jobba mkt med att själv vara lugn och inte peppa mig själv för mkt för att min häst ska vara lugn.
 
Någon som har några erfarenheter av bett och heta hästar att dela med sig av?
 

Tömkörning!

Idag tömkörde jag Izze en stund i ridhuset. Han jobbade fint och lyssnade lydigt så det var kul. Vi körde någon skänkelvikning och sluta i skritt sedan lite trav och galopp sen gav jag mig. Han gick med huvudet sänkt, jobbade fint med ryggen och bakbenen.
 
Imorgon tänkte jag försöka rida ut i dagsljuset så hoppas på fint väder :)
 
 Jag och Izze för några år sedan.

Hoppövning!

Idag hoppade jag och Izze tillsammans med Maria och Countess. Snälla Ulla var med och byggde och fixade med hindren. Vi körde en övning som man kan kalla för 8 an. Vi red som i en åtta över först två hinder, i trav först och sedan växlande galopp och trav och slutligen galopp.
 
Fokus låg på att rida planerat i lugnt tempo men ändå bra tryck och bjudning mot hindret samt bra vägar. Izze skötte sig fint tycker jag och lyssnade på förhållningar. Vi fick några språng med lite fel avsprångspinkt men han hoppde snällt ändå.
 
Hindren var små, ca 65 cm men idag fokuserade vi på tekniken. Övningen gjorde att man kunde ligga och rulla på och hitta ett bra flyt i hoppningen. Den var också bra då man kan träna på att landa i rätt galopp efter hindren samt att man rider lika mkt i båda varven och det blir växlande höger och vänster galopp.
 
Izze kändes mkt lösgjord och fin efter en stund. Hoppning är faktiskt mer lösgörande än många tror.
 
Här är en ganska kladdig skiss på hur vi red över de tre hindren vi hade ställt upp:

Mjukgörande!

Idag red jag och Izze ett pass i ridhuset. Vi red serpentiner och åttor utåtställd. Han kändes väldigt mjuk och fin och kunde galoppera rakställd utan att fara iväg i galoppen. Superfin kändes han så lite galopp i båda varven och sen gav vi oss. Lika bra innan han inte orkar hålla sig samman i galoppen då han blir trött. Man ska ju sluta när det går som bäst ;)
Charles hade dressyrlektion samtidigt som vi red så efter mitt ridpass tittade jag på lektionerna. Gulliga Ulla bjöd på kaffe och kaka :)
Nu är det målat och fint i den varma delen av ridhuset där vi gör i ordning hästarna. Skitsnyggt blev det :)


En tur ute!

Idag red vi ut med Karin på Kalle och Frida på Sigge. Vi var ute i ca 1 ½ h och det belv mest skritt idag med då det var is överallt och Kalle hade bara två brodd i varje bakhov. Vi skrittade över en gräsäng, i skogen och på asfaltsvägar. På vägen hem travade vi och tog en liten galopp på ett gräsgärde. Det var gött att få trava och galoppera lite då man blir lite kall av att skritta. Izze var pigg och glad men sansad ändå.
Han taggade till lite när vi råkade göra något liknande en voltstart på travet när vi skulle vända på gräsängen. Då blev det galopp trots att det var tänkt att vi skulle trava men då fick han galoppera istället.
 
Foto: Emma Bertilsson
Häst: Izze

Bowling!

Igår var vi ett helt gäng från stallet som var och bowlade. Vi var totalt 16 st. Mycket trevligt hade vi!
Jag och Carin drog vidare på en förfest där vi spelade Buzz och mer bowling. Sedan åkte vi ner på stan och hamnade till slut på Tempel. Medelåldern var ganska låg där trots att det skulle vara rek ålder 23. Vi hade kul ändå och dansade och hade trevligt! En lyckad kväll.


Härliga vintersol!

Igår var det härligt vinterväder, sol och några minusgrader. Jag och Izze hade bestämt oss för en uteritt och vi tog sällskap med Frida och Sigge. Izze och Sigge är gamla vänner sedan ca 7 år tillbaka och trivs mycket bra i varandras sällskap. Båda är varmblod och har samma tempo i kroppen så vi kunde trava jämsides i lugn trav utan problem. Rider man med andra pållar så är lugn trav för dem snigelfart i Izzes mått mätt. Skönt att bara kunna trava lugnt i det tempo som är mest bekvämt för honom. Skönt att komma ut från ridhuset som det har blivit en del vav nu i vinter då det är mörkt och kallt på kvällarna efter jobbet.
 
Det blev en lugn tur med mycket skritt och lite trav. Vi red upp i skogen över ett berg. Vi var ute i ca 1 h totalt.
 
Kameran åkte med till stallet och jag fotade lite snöfrostiga bilder i solen.
 
Foto: Jag

Mer från i somras!

Nu har jag haft en lång mysig frukost och ska bege mig till stallet. Känner mig lite stel i nacken efter gårdagens krasch men det är inte så farligt. Hoppas Izze inte har ont och är stel idag.
 
Här kommer en till bild från en plåtning med Tobias:
 
Foto: Tobias Veser
Modell: Jag

Nya modellbilder!

Idag fick jag några nya bilder från min och Tobias plåtning i somras. Kul att få lite nya bilder :)
 
Foto: Tobias Veser
Modell: Jag
 

Nära att tugga grus!

Idag red jag och Izze ett litet pass i ridhuset. Det knäppte till i ridhusväggen och samtidigt gasade en traktor förbi utanför. Izze hoppade till och snubblade samtidigt så han ramlade ner med framdelen i gruset. Jag for fram på halsen och när han reste sig upp satt jag mitt på halsen. Jag tog mig inte av först utan satt där på halsen framför sadeln. Jag var tvungen att svinga foten över huvudet på honom och han är ju väldigt rädd om öronen så jag vill först inte göra det. Sen hörde jag traktorn komma gasandes igen och herrn tyckte väl inte det var jättetrevligt att ha mig sittandes på halsen så jag chansade och svingade foten över huvudet så jag landade på fötterna bredvid honom.
Allt verkar ha gått bra med honom som tur var och det gick bra med mig med.
Jag red mest runt lite och kände på honom i båda varven i de olika gångarterna och sen gav vi oss.
Jag köpte nya hoppknästöd till min sadel igår också och de funkade mkt bra :)
Nästa inköp nu blir vadstöd för hoppning så får jag ju nästan en hoppsadel av min allround :)
Jag testade också herrns nya schabrak och jag tyckte det var fint på honom, lite sportig modell.


RSS 2.0