Härliga kvällssol!

Idag blev det en kvällstur på min ädla springare. Hur härligt som helst i den värmande kvällssolen. Vi red en sväng i skogen och på grusvägarna över gärdena. Vi travade igenom en stor vattenpöl på ca 10 m utan att blinka. Duktiga pållen som var livrädd för att gå i vatten förut. På vägen hem galopperade vi igenom det också utan att blinka :) Superkul när vattnet stänker!
Idag invigde vi Izze nya röda schabrak som passade bra till hans röda benskydd.
Imorgon ska jag och Ewa ha ridläger med ett gäng barn. Vi tänkte grilla korv till lunch, ska bli supermysigt! Hoppas på strålande sol även imorgon :)


Promenad i solen!

Igår fick Izze en vilodag. Vi tog oss en promenad längs en skogsslinga. Herrn hittade lite gammalt gräs som han tyckte smakade helt ok. Solen sken och det var en riktigt mysig promenad. Skönt att röra lite på sig när man har träningsvärk, iallafall har jag det, han verkade hur pigg och fräsch som helst. Helt klockren i benen idag, inga gallor what so ever, skönt! :)
Jag fyndade också ett Hansbotäcke 100 gr regntäcke med halvhals till herrn på rea. Skönt att ha ett nytt övergångstäcke utan fleecefoder så håret inte fastnar nu när han fäller. Hoppas passformen är bra, det såg ut att sitta fint men det brukar visa sig först efter några dagar då det är försent att byta.


Hjälmfilmen från 90 cm!

Här är filmen från första rundan på 90 cm. Vägran på hinder nr 3 då vi kom fel på fel avstånd på hindret då jag red en för rak väg mot hindret. Jag skulle ha ridit linjen på en bättre båge så jag kunde ha rakriktat tidigare och haft ett starkare stöd med benen. Jag som ryttare får ta på mig det stoppet. Andra anridningen var bågen bättre men jag skulle ha haft mer ben och mer tryck mot hindret.
Stoppet på hinder nr 7 var det jag igen som red med för dåligt med ben. Jag var dum att tro att han skulle hoppa det med en vanlig anridning men bomen var under grinden vilket jag inte tror att han gillade, han är van att bommen är över den grinden i vanliga fall, så självklart skulle jag varit mer beredd och haft en starkare ridning mot hindret.
 
Jag känner mig nöjd ändå med gårdagens hoppning, nu har vi massor att träna vidare på :)
 
 

Filmklipp från hjälmkameran!

Här kommer ett filmklipp från andra rundan idag. Hindren ligger på ca 80 cm. Eftersom han vägrade på två hinder i första rundan på 90 cm så valde jag att rida en enkel runda för att behålla självförtroendet och avsluta bra. 
 
Peter hade tagit med sin helmcam som jag satte på ridhjälmen, lite kul perspektiv att filma hoppningen uppifrån ryttarens vy.
 
 

Dagens hoppning!

Idag hoppade jag och Izze en bana på 90 cm. Dålig ridning av ryttaren gav stopp på två hinder men jag känner mig nöjd ändå.
Han gjorde några fina språng och jag väljer att fokusera på dem. Jag känner också att jag gjorde rätt som utmanade oss själva lite och hoppade 10 cm högre än sist. 80 hoppar han mycket stabilt nu och flera träningar har vi hoppat bana på 90 och även högre hinder och det har känts bra. Det kan ju inte gå superbra varje gång :)
Nu sitter jag och ska försöka fixa med filmen som pappa filmade och filmen från hjälmkameran som jag hade på hjälmen. Så har ni tur får jag ordning på filmen och kan lägga upp den här. Ett lite annorlunda perspektiv när den sitter på hjälmen :)
Mamma och pappa hade med sig smörgåstårta när de kom för att titta på oss idag. Mycket gott var det!


Working Equitation!

Idag var jag och Izze med på en träning i Working equitation/bruksridning för Ewa Mårgård. Vi var 6 st ekipage som var med. Vi tränade på 6 olika moment från marken idag för att lugnt och tryggt presentera de olika momenten för hästarna. Vi tränade slalom mellan pinnar, vända i en box av bommar, sidepass över bom, grindöppning, backa i ett L och gå över en matta.
 
Vi tränade också på att fälla upp och ihop ett paraply vid hästarna. Izze tittade lite på paraplyt men var inte det minsta rädd. Jag vevade med det uppfällt och fällde upp och ihop några gånger. Vi gick runt med det över mitt huvud, hade det över hans rygg, huvud, under halsen osv, men han var bara lugn och var inte rädd.
 
Slalom var inga problem, han gick snällt efter mig mellan pinnarna. Vända i boxen var inte heller svårt för honom.
 
Sidepasen över bom krävdes lite träning en stund innan vi fick till det. Han hade mkt lättare för det från höger sidan än från vänster. Hästar ser ju två bilder av verkligheten, en med vänstra ögat och en annan med det högra. Därför kan de bli rädda när man gör en sak från ena sidan men inte det andra och vara lättare att flytta osv från ena sidan än den andra. Det är bra att tänka på att träna hästarna från både sidor.
 
Grinden bestående av ett rep som vi skulle öppna och gå igenom brydde han sig inte om alls, utan gick igenom den utan problem. Det ska bli spännande att gå igenom den uppsutten sen.
 
Att backa i ett L fattade han inte först vad han skulle göra men när poletten ramlade ner gjorde han det fint.
 
Gå över mattan var lite läskigt och vi tittade på den en liten stund och fnös innan han gick över den. Från kortsidan gick han direkt över den men på längden tyckte han det var läskigare. 
 
Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med dagens träning och jag tycker han var superduktig. Herrn var rädd för en hel del saker tidigare men han blir lugnare i alla sitationer efter att vi tränat på en hel del olika saker.
 
Man tränar även ledarskap och tillit genom dessa övningar och genom det kommer man också längre med ridningen när lydnaden fungerar även från marken. Ofta grundar sig mkt av problemen man har när man rider från lydnaden och ledarskapet från marken.
 
En skiss från idag:
 
 
Nästa gång gör vi samma övningar fast uppsuttet. Det ska bli superkul! 
 
Jag ska träna lite mer på några av momenten på egen hand nu några gånger innan nästa träning.
 
Nu ikväll laddar jag för morgondagens Pay & Jump i vårt ridhus. Vi ska ge oss på en 90 cms runda imorgon är tanken. Nu fokuserar jag på positiva tankar kring det så ska det gå vägen imorgon :)
 
 
 

Mjuk och smidig!

Idag blev det ett litet dressyrpass med Izze i ridhuset. Vi jobbade med att ställa inåt och utåt i volten, tempoväxlingar, flytta bog, rygga mm. Han kändes hur fin som helst så jag red ett kort pass. I galoppen kändes han bättre än någonsin förr, han kunde galoppera lugnt med bakdelen under sig mycket bättre än tidgare och vi kunde göra små volten i lugn och stabilt tempo. Duktiga pålle! :)
Det känns som att kan har blivit avsevärt mycket starkare i hela kroppen samt mer avslappnad. Superkul att rida honom idag då han lyssnade så fint!
 
Jag borstade också bort en hel shettlandsponny med hår från Izze, helt otroligt vad han fäller. Ska bli så skönt att bli av med lurvpälsen.
 
Här är en bild tagen för ett par år sedan på sensommaren:
Foto: Emma Bertilsson
På bilden: Jag och Izze

Klippt mig!

Idag åkte jag och klippte mig. Det var verkligen välbehövligt! Inte jättestor skillnad men känns nyklippt och fräscht iaf :)
Frisören hade i en färginpackning så min färg blev mkt bättre än innan. Tänkte färga håret ikväll också men jag väntar nog några dagar.

Jag var även och shoppade lite små saker. Lite smink, ett mobilskal och ny färginpackning från Maria Nila som jag inte har provat förr men fick tips om av frisören. Jag har haft en tidigare som är skitbra men denna ska vara minst lika bra och denna var på rea :)

Jag lagade lite matlådor ikväll också. Det blev en kycklinggryta med bacon, paprika, lök och grön curry. Mycket god blev den.

Här är några bilder på nya frillan. Inte helt stylad som jag skulle gjort den men som jag såg ut direkt från frisören. Ska bli kul att fixa håret imorgon, eller så får jag panik ;) haha


Intervall i den härliga solen!

Idag red jag och Izze ut längs de mjuka och tinade grusvägarna. I skuggan var de fortfarande hårda men annars fint underlag.
Vi var ute i 1h 12 min och red totalt 8,4km. Vi tog det ganska lugnt men red lite intervaller. Vi travade i 18km/h någon km och sedan lite skritt, trav igen någon kilometer. När vi vände och red hemåt igen tog vi ett par galoppintervaller, den första i 22km/h och den sista i 30 km/h enligt Runkeepern.
Izze rullade superfint med avslappnade galoppsprång utan att stressa och det var så himla gött att susa fram med solen skinandes i ansiktet. Efter galoppen joggade vi ner en bit på lösa tyglar innan vi skrittade sista ca 2 km hem.
När vi kom tillbaka stretchade jag herrn och borstade bort ännu mer hår. Han fäller som bara den nu.
Sammantaget en mkt fin ridtur och han kändes pigg o fräsch. Skönt att bara rida rakt fram och låta honom sträcka lite på stegen.


Finsk massage!

Idag var jag iväg och fick finsk massage. Hur gött som helst och det var lite muskelknutar som fick sig en omgång. Jag kommer säkert att vara lite öm imorgon.

Igår var jag hemma hos några goda vänner där vi lagade mat tillsammans, drack lite vin och badad bastu. Mycket trevligt och mysigt! :)

Idag em tog jag en ridtur i skogen på Izze tillsammans med Ewa och Killen. Vi var ute i ca 1h i skritt. Imorgon hoppas jag på fint väder igen och då blir det nog också uteritt men då men trav och galopp också :)

På bilden ser ni mina nya ljusstakar. Just nu dekorerade jag dem med kycklingar och sand från Öland. Kul att man kan variera vad man har i dem.


Träningsvärk!

Idag har jag träningsvärk från gårdagens hoppträning. Känns gött! :)
 
Jag har precis ätit upp mitt supergoda mellanmål bestående av kvarg, blåbär och honung så nu ska jag bege mig iväg till min pålle. Han ska få vila idag men jag tänkte massera honom lite och ev. ta en liten promenad.
 
Här är ytteligare en bild från min och Christers senaste plåtning. 
 
Frågan är vilken version som är bäst?
 
 
Foto: Christer Persson
Modell/makeup/styling: Jag
 
Vilken version av bilden gillar ni mest?

Ytterligare en ny!

Här är en ny bild från min och Christers senaste plåtning. Nu längtar jag verkligen till våren så man kan fota utomhus.
 
Foto: Christer Persson
Modell/makeup/styling: Jag
 
 

Superkul!

Idag var det superkul på hoppträningen. Izze kändes grym och lyssnade superfint! Älskade häst! :)
Vi red några olika övningar och så hoppade vi en bana på 90-95 cm. Vi invigde nya vågplanket och hästarna hoppade fint på det.


Ny modellbild!

Det var länge sedan jag lade upp någon modellbild här i bloggen. Det har varit mkt häst nu senaste tiden så jag får väl variera mig lite och slänga upp en modellbild som jag inte visat er.
 
Bilden är från i höstas:
Foto: Tobias Veser
Modell: Jag
 

Lite bekväm!

Idag hjälpte jag till lite på ridlekis en stund, drack kaffe och fikade. Jag var lite bekväm idag och red inte då jag frös, var trött och var stel i min högra vad. Jag tog ner Izze i värmedelen och pysslade lite med honom, borstade bort en hel del päls samt masserade honom lite. Vi fick sällskap av Carin och Alladin så det var trevligt och gött i värmen.
 
Imorgon blir det hoppträning för Eva Rudhov och det ser jag fram emot, det ska bli kul! :) Hoppas vi får inviga det nya vågplanket.
 
Här är en bild på Izze från i höstas:
Foto: Jag
Häst : Izze hösten -12
 

Vilodag!

Igår blev det en vilodag för herrn. Jag åkte till stallet en sväng för att kolla till honom och packa ihop ett par täcken som jag ska skicka iväg på tvätt och impregnering. Ska bli spännande att se om de blir bra och håller mot regn sen.
Jag passade också på att ta en bild på vårat snygga vågplank med bommar :)
Ska bli kul att hoppa över!


Torsdagens löshoppning!

Här kommer ett filmklipp med Izze när vi löshoppade i torsdags, filmat med min mobil.
 
 

Härliga tur!

Idag red jag och Karin ut tillsammans på våra pållar. Vi var ute i ca 1 timme. Vi skrittade en hel del men vi travade och galopperade också. Vi avslutade med lite trav och galopp på ett snöigt gärde. Det tyckte både vi och hästarna var kul! :)


Rolig utekväll!

Igår var jag ute och åt med en kollega. Vi var på Harrys och jag beställde en väldigt god Cesarsallad, det var nog en av de godaste jag ätit faktiskt.
Vi hade som vanligt mycket att prata om och vi fick oss många skratt bl a pga underhållande personer som kom fram för att prata. Några utav de mest underliga personer jag träffat på länge :)


Härliga uteritt!

Jag och Izze tog en tur i skogen och över gärdena idag. Riktigt härligt då solen sken och det inte var så kallt. Det blev en lugn tur med mest skritt men vi travade och galopperade lite med. Vi red ca 6 km på en timme så vi tog det lugnt. Izze kändes fin och lagom pigg :)


Massage och tömkörning!

Idag fick Izze massage och sen tömkörde jag honom i ridhuset. Han tyckte det var hur skönt som helst att få massage och slickade sig runt munnen och blinkade med ögonen flera ggr så det hade effekt uppenbarligen.
 
Han kändes superfin att tömköra och han gjorde skänkelvikningar, skolor, ryggningar osv. mycket fint. Trevligt att se hur han rör sig från marken och att man kan variera träningen från att rida varje träningspass.
 
Imorgon siktar vi på uteritt och hoppas på att solen är uppe och värmer :)
 
Här är en bild på Izze från i höstas:
Foto: Jag
Häst: Izze

Film från träningstävlingen!

Här är filmen från träningstävlingen på Berggården i Forshaga i söndags.
 
Jag är ganska nöjd med ritten, dock borde jag ha bytt galopp mellan hinder 6 och 7 men det funkade i förvänd galopp med när det inte är så höga hinder. Vi fick ett litet kråksprång på sista hindret också men i övrigt kändes det stabilt och ganska lätt. Duktig pålle! :)
 

Löshoppning!

Idag fick Izze löshoppa i ridhuset. Målet var gymnastikhoppning så vi höll oss till låga hinder och studs. Vi satte upp tre studs och sen en oxer. Izze gjorde det superfint och tyckte det var kul. Lite bock och bus blev det men han tog det lugnt och fint över hindren. Jag filmade honom så om jag får tid kanske jag lägger upp ett klipp imorgon.


Känna lite!

Idag red jag och Izze ett pass i ridhuset. Carin och Ulla hoppade några små språng med sina hästar och Izze ville gärna också men idag höll vi oss på marken.
Han fick vila igår så idag blev det ett lugnt pass och bara känna lite på honom. Han var mjuk från start så det kändes bra.
Vi gjorde lite galopparbete över en bom på volt och tränade avsprångspunkt. I övrigt blev det lite förflyttningar i skritt och lite ställa och böja i traven. Vi avslutade med lite samlad trav och han gjorde det så fint direkt så jag lät honom trava lite på långa tyglar innan vi var färdiga.


Mys!

Idag åkte jag till stallet och pysslade lite med Izze. Han fick ett varmare täcke på sig då kylan verkar hålla i sig. Jag kände igenom hans ben och de kändes superfina. Kände igenom hans muskler i övriga kroppen och de var mjuka och avslappnade. Han fick vila idag då vi hoppade igår.
Idag testade jag cheese hearts när jag kom hem som jag hört så mkt bra om och de var supergoda! :)


Glad!

Idag åkte jag, Izze, Carin och Selma (Carins hund) till Bergsgården i Forshaga för att vara med på Pay & Jump. Mamma och pappa kom också dit för att titta.
Vi hoppade 80 cm och Izze kändes superfin. Vi red en felfrirunda och fick en vit rosett. Izze lyssnade fint och var lugn.

Lastningen både dit och hem gick bra samt att han kunde stå snällt i transporten och vänta medan jag gick banan och sedan efteråt när vi fikade. Jag är så himla nöjd med min fina pålle som skötte sig så fint! :)

Känns jättekul och det märks verkligen skillnad från andra gånger på tränings- och tävlingaplatser.

Pappa filmade så vi får se om jag lyckas få ornding på filmen så jag kan lägga upp den här.


Nöjd!

Idag red jag och Izze ut i det härliga vädret. Det blåste lite på gärdena men i skogen var det härligt och på vägen hem blåste det inte så mkt.
Skönt när solen värmer! :)
Izze galopperade superfint idag. Samlat och lugnt, han börjar bli grymt mkt starkare i galoppen nu. Superkul! :)
Efter ridturen blev det fika i solen med Ella och Anna. Det hade bakat chockladbollar som de bjöd på. Passade också på att snabbsmörja Izzes träns, sadelgjord och mina shortchaps så de är fina tills imorgon.


Internationella kvinnodagen!

Idag har jag fått en hel del gratulationer på den internationella kvinnodagen. Vad svarar man? Tack? Tack för vad...
 
I vilket fall som helst så fick jag en glassmunk (en mkt god bulle med någon vit smarrig fyllning) samt ett rött äpple, idag på jobbet. Det var ju gulligt! :)
 
Efter jobbet åkte jag till stallet där jag drack kaffe med Ella och red på Izze. Han kändes superfin och jag red bara ca 30 min i ridhuset. Han gjorde snällt allt jag bad honom om så då gav jag mig. Imorgon tänkte jag att vi skulle ta en tur ute i skogen. Hoppas på strålande sol!
 
Planen för imorgon är att jag ska smörja Izzes lädergrejer så vi ser lite välvårdade ut till på söndag :)
 
Trevlig fredag önskar jag er!
 
Jag bjuder på en gammal bild på mig och Izze. Hästen är fin som vanligt men jag ser ju väldigt sur ut av någon anledning :)
 
Foto: Emma Bertilsson
 
 

Nytta!

Idag har jag gjort en del nytta efter jobbet. Diska, plocka här hemma, vika tvätt, tvätta, handla, tankat bilen, betalt ett par räkningar, gräddat våfflor och ätit dem mm. Skönt att få det gjort. Izze fick vila idag.
 
Jag har också anmält mig till en banhoppningträning på Bergsgården på söndag. Vi ska hoppa 80 cm är tanken, ska bli kul! :)
 
Vi har varit där på fälttävlanskval på 90 cm förut, för ett antal år sedan och då vägrade herrn på hinder nr 5 så jag ramlade av.
 
Vi har även varit där en gång till på en maskeradhoppning då vi skulle rida två rundor felfritt och pricka vår egen tid från första rundan i den andra. Hinderhöjden var då 80 cm. Vi kom på en fjärdeplats och fick en fin röd rosett. Vi var utklädda till pippi långstrump och Lilla gubben (fast med vita små fläckar målade på Izze)
 
Det ösregnade ute...
 
På framridningen på fälttävlanskvalet 90 cm.
 
 

Bilder från i lördags!

Här är några fler bilder på min nallebjörn från i lördags.
Foto: Jag
Häst: Izze

Kvällens hoppträning!

Idag var det hoppträning igen för Eva Rudhov. Vi hoppade över de nya räfflade, helsvarta bommarna och Izze hoppade dem utan att blinka. Vi hoppade även grind och en studs med trav emot. Vi avslutade med att hoppa en liten banan. Izze kändes superfin och har börjar lyssna mycket bättre istället för att ligga på framåt. Känns kul! :)
Eva tyckte att vi hade blivit mkt bättre vilket var kul att höra för det känns dessutom mkt bättre. Hon sa att Izze har ett hjärta av guld och vill så väl och det gör han verkligen. Förstår han vad jag vill och det känns säkert och tryggt så ställer han upp till 100%. Hon tyckte också att Izze hoppar väldigt fint och har en bra språngkurva.
Älskade pållen! <3
Vi invigde också herrns nya matchande senskydd och de passade fint.

Så här såg hindren ut idag:


Dressyr i turkost!

Idag blev det ett dressyrpass i ridhuset. I var ett helt gäng som red tillsammans. Jag, Karin, Eva, Ulla, Linnea och Anna. Izze kändes superfin och kändes mkt rörlig i hela kroppen.
Vi invigde Izzes nya schabrak, benlindor och bett idag. Det passade fint på honom tycker jag. Kul med lite vårig färg :)
Bettet var ett vanlig tredelat men mittdelen platt mot tungan istället för en stående mittendel som jag hade innan. Med detta blir tungan friare och har en lite mildare inverkan än det andra, som visserligen redan är milt. Izze verkade trivas bra med bettet.

Schabraket var tjock och gjorde att sadeln låg bättre på plats. Sadeln är några mm för bred och han åka fram en aning men nu låg den helt still.

Benlindorna var sådana med fleece innerst och elastiskt längst ut som ger bra stod och så man slipper paddar under.

Nya bettet
Gamla bettet. 

Härliga söndag!

Idag drog jag med fika till stallet så jag och Karin började med att fika i det härliga vädret.
Det blev uteritt för mig och Izze idag. Han kändes superfin och vi rullade fram i en härlig galopp med solen som gnistra i snön, hur gött som helst! :)
Han var pigg men lyssnade mkt fint.
Efter ridturen hjälpte jag Ewa med att träna en tinker som de håller på att köra in. Det gick superbra, duktig pålle!
Efter det fikade vi igen :)


Härliga vårvintersol!

Man blir så glad när solen lyser, den ger så mkt energi. Nu ska jag bara dricka upp mitt kaffe och bege mig till stallet snart. Kameran åker med idag med, kanske lyckas fånga några söta ponnyer på bild. Jag drar med mig lite fika också så vi kan fika i solen.
 
Här är några fler bilder på Izze från igår.
 
Foto: Jag
Häst: Izze

Kär!

Idag löslongerade jag Izze i paddocken och jag passade på att fota honom. Han verkade nöjd och tyckte det var kul. Han lyssnar fint på kommandon trots att han var lös.
 
Kan man vara annat än kär i denna vackra varelse? :)
 
Foto: Jag
Häst: Izze 25 år <3
 

Fälttävlan inomhus!

Hur grymt vore det inte att arrangera och rida en sådan här tävling? Perfekt då man kan träna och tävla året runt om  man kan vara inomhus.
 
 

Rida på en åsna!

När jag och en kompis var på Rhodos 2007 red vi på åsnor då vi hyrde en bil och åkte till Lindos.

Detta klipp hittade jag på youtube. Häftigt att åsnan är så duktig :)

 

Glad!

Jag är så glad över att det gick så bra idag på dressyrlektionen för Ewa Mårgård.
Izze gick superfint i lugn trav och galopp. Han riktigt sviktade fram när vi fick till det i traven. Han kändes verkligen helt underbar att rida då! Gången blev verkligen helt annorlunda och jag kunde sitta ner i traven och det kändes riktigt bekvämt.
Ewa är så duktig på att se vad både ryttare och häst behöver. Izze behövde lossna mer i vänster bakben/höft och det kändes verkligen att det släppte. Han satte bakbenen superfint under sig och jobbade i en högre form avslappnat.
Vi ställde utåt på volten, red över två bomserier på böjt spår med ett kort och ett långt avstånd. Vi flyttade bakdelen och red i samlad trav och galopp med bibehållet påskjut från bakbenen.
Jag blir alltid så imponerad av Izzes arbetsvilja och hur han hela tiden vill göra rätt. Han har ett hjärta av guld den hästen! <3
Jag behöver bl a träna vidare på att korta mina tyglar och luta mig bakåt. Jag behöver också tänka på min ytterhand som gärna vill åka upp.
Superbra och kul att rida lektion, det är mkt nyttigt! :)


RSS 2.0