Litet pass!

Idag blev det ett kortare pass i ridhuset. Jag ville mest rida igenom honom lite så vi ska rida hopplektion imorgon. Han var lite pigg men slappnade av sista stunden och jobbade fint så det får jag vara nöjd med :)
Vi provade nya tränset och bettet och jag märkte ingen större skillnad men det är ju svårt att avgöra om han kanske tyckte att det var bekvämt :) 

Lite shopping!

Igår fick Izze en vilodag och jag passade på att shoppa lite grejer till herrn. Ett nytt träns med anatomiskt nackstycke, anatomiskt bett, nyponpulver, benskydd samt ett större slowfeedingnät.
Iförrgår red vi ett dressyrpass i ridhuset men jag var lite ofokuserad då jag snackade med en annan ryttare en del så det blev inte så koncentrerad ridning men så kan det ju vara ibland. För att det ska gå bra i ridningen måste jag fokusera på hästen då han också blir ofokuserad annars. Blåsigt värre!

Idag red jag och Izze ut en sväng i skogen. Det blåste en hel del så herrn var lite busig. Galoppstudsar och skakade på huvudet och var allmänt glad och taggad. Han är så rolig att rida när han är så där på bushumör. Vi red längst vägarna, upp i skogen över berget och tillbaka. Det var mest skritt men vi travade och så blev det lite galopp. 46 km/h sa appen om topphastigheten och 6 km totalt. 
Skönt att komna ut och rida.


Yellow fashion!

 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag
 
 

Dressyr under tak!

Idag var planen att rida ut men det var sånt regnrusk och blåst ute så vi red inomhus istället. 
Vi tränade på det vi tränade på dressyrlektionen sist. Vi gjorde 8 meters volter längs fyrkanten och ur dem gjorde vi växlande öppna och sluta. Izze har förstått mkt bättre vad det är han ska göra och så lyckas jag sitta bättre så det kändes riktigt bra idag. Stundtals var herrn lite spänd då en annan häst stod och gnäggade i sin hage och herrn skulle ju naturligtvis svara men där emellan gick han riktigt fint! Vi gjorde även skänkelvikningar och de är mkt stabilare nu än för bara några veckor sedan. Han är så otroligt snäll, lättlärd och samarbetsvillig så bara han förstår vad han ska göra så gör han det. Han försöker ju självklart smita lite och springa iväg med mig eller sakta av men desto stadigare jag blir med min sits desto bättre kan jag hålla kvar honom i ramen :) 
Känns kul att rida dressyr när man känner att det blir bättre och att man utvecklas. Det är verkligen viktigt med en bra tränare som kan hjälpa en att bli bättre! 
Jag är jättenöjd med Izze idag och det kändes som att han var lite stolt själv med idag.
Vi avslutade även med lite galoppjobb och han blir starkare där med hela tiden. Teknikhoppning!

Igår hoppade jag och Izze lite små teknikhinder. Vi hade ett litet minihinder på volten som vi hoppade i trav och galopp. Vi tränade på att hoppa det på böjt spår med lugn galopp med jämna språng. Vi red över travbommar. Hoppade ett litet räcke ur en sväng, bytte galopp över hindret. Vi red även en kombination med 7 m emellan ett räcke och en oxer som vi hoppade från båda håll. Jag hade även lagt en markbom emellan hindren. Izze var pigg och taggad som vanligt vid hoppning och jag fick styra ifrån och lägga en volt efter kurvan då han blev så taggad att han inte kunde galoppera jämt och fint i svängen mot hindren. Men då brukar han lugna sig lite så det blir en bättre anridning och man har en chans att se avståndet till hindret. 
Vi fick till några fina språng och en fin känsla. Duktiga pålle! :) Kul att det är drag i herrn! 

Vi invigde herrns nya benskydd också :)

Trimning!

Igår blev det lite trimning i ridhuset. Vi red skänkelvikningar, flytta in bogen, flytta in rumpan och 8 m volter som hjälp att hitta formen i flyttningarna. Izze kändes superfin men väldigt mkt energi. Herrn fick vila igår och vi tog en promenad och han fick massage.
Igår fick vi till riktigt fina och jämna skänkelvikningar så det kändes kul! :)Cavaletti och galoppövning!

Idag red jag Carin markarbete med våra pållar. Vi red över travcavaletti samt en galoppövning med små minihinder. 
Galoppövningen bestod av tre små räcken. Mellan 1 o 2 var det 17m och 2 o 3 var det 10 m. 17 m red jag och Izze på 4 eller 5 galoppsprång och 10 m red vi på 2 galoppsprång. Vi red från båda håll  med olika antal galoppsprång. Izze var lite väl taggad och skulle burna iväg men jag fick tag i honom så han fixade att samla sig.
Det märktes att övningarna var mjukgörande då hans bogar kom loss fint! Dressyrlektion och vila!

Igår red vi dressyrlektion för Elisabeth. Vi tränade vidare på övningen vi gjorde sist med åtta metersvolter längs fyrkanten och sedan la vi till öppna. Så det blev volt i hörnet, sluta ur volten och längs långsidan, volt igen och öppna ur volten. Han blev riktigt lösgjord till slut och gick superfint. Laddad pålle genom hela passet men det är kul att han har energi. Vi avslutade med några riktigt fina varv på sidovolten i fin form. 
När jag sitter ordentligt och rider med mestadels säte så går han som en klocka. Ibland tar det bara en stund för ryttaren att komma dit ;) 
Kul ändå att det går framåt i ridningen och Elisabeth verkade mkt nöjd med oss stundtals :) 
Idag fick herrn en vilodag men vi tog en promenad i ridhuset för det var riktigt tråkigt väder ute. Vi körde även lite sidepass från marken över en bom samt att vi joggade något varv i båda varven över bommen.
Lösgörande!

Idag red vi ett lätt dressyrpass i ridhuset. Jag ville känna lite på honom iför morgondagens dressyrlektion. Det var två hästar till som reds i ridhuset och en som tömkördes så herrn skulle ju ha koll på alla de andra. Han blev också stressad av smackningar och andra ljud så han hade lite svårt med fokusen. Vi hann med en del skrittövningar innan alla kom in i ridhuset och de gjorde han fint och han kändes mjuk och smidig. Jag tyckte vi fick till riktigt fina sluta. Någon skänkelvikning i trav funkade också men då blev det för mkt för honom med de andra hästarna. Energi hade han en hel del av men jag red inte så länge och med så mkt krav idag. 
Ska bli kul att träna imorgon :)Träningsrunda!

Idag var jag och Izze ute och red med Ewa och Lillen. Vi var ute i ca1,5 h och red ca 14 km. Enligt min ridapp så snuttade vi 9km/h. Vi skrittade först 20 min sedan blev det trav några kilometer innan vi skrittade en stund för att sedan trava igen. På hemvägen blev det skritt sista 15 min. 

Izze var pigg och glad och skulle naturligtvis ligga först. Det räcker med halva huvudet först men han kan verkligen inte "förlora" tycker han :)
Tryck under fötterna hade han trots att vi inte travade särskilt fort. Skönt för honom att få jogga några kilometer för att få ut lite energi. Han har varit ett riktigt energiknippe senaste dagarna. Jag tror mkt beror på rakningen, han kan lägga mer energi på att jobba istället för att svettas. Det har ju inte varit någon kall vinter och då blir det jobbigt att träna i tjock vinterpäls.Som en bomb!

Idag red jag och Izze ut en sväng längs grusvägarna. Vi skrittade mest men lite trav och galopp blev det med. Herrn ville springa fort men jag ville mest jogga lite om han hade träningsvärk från igår. Något träningsvärk märktes inte av då han var som en tickande bomb att rida idag. Jag tror någon har fått en grym kondition. Han är även nyrakad vilket brukar göra sitt. Vi var ute i ca 1h och totalt blev det 7 km. 
Skönt att komma ut och rida på dagen i dagsljus. 

Dagens hoppträning!

Idag var det dax för hoppträning för Fredrik Hasselberg. Izze var lite väl laddad då han tagit det lugn under veckan då han fick en smäll på benet i hagen och var lite svullen i tisdags. När Izze är för pigg blir han lätt stressad så han var lite uppe i varv idag så vi fick två stopp men vi sänkte och han slappnade av av avslutade fint. Jag är trots stoppen nöjd med träningen och han kändes mjuk oh fin när han varvat ner lite. Fredrik gav mig ett smart tips då Izze vill gena i kurvorna mot och efter hindren och det var att jag kunde höja innerhanden och lägga till innerskänkel. Det funkade bra och det var lättare att rida honom igenom svängen.
Vi gjorde många nyttiga övningar idag oh framridningen var också väldigt bra. Vi gjorde små volter i samlat tempo, red över travbommar, hoppade en liten grind på sidovolten samt skänkelvikning på volten. Fredriks framridningar är bra för att dem lösgör hästen på ett bra sätt och man får en lydigare häst.
Fredrik sammanfattade lektionen med att han tyckte att det var bra ridet och att min häst är välhoppande och försiktig och att man ska inte bråka med honom när han stannar utan bara göra det lätt för honom så han slappnar av igen när vi får ett stopp och får tillbaka självförtroendet. Han sa att min häst inte har några som helst problem att hoppa högre hinder men att när han överhoppar sig i serien idag så tror han inte att han ska få plats emellan hindren så då är det bara att sänka och låta honom hoppa avslappnat. Skönt med en klok och duktig tränare! :)
 
Här är en skiss från idag:
 
Här är ett par bilder på mig och Izze på framhoppningen på en Pay & Jump förra året:
 
 

Ökad trav och klippning!

Igår red jag ett dressyrpass på Izze. Han kändes kanonfin! Vi gjorde Kyras fyrkant som uppvärmning i skritt och sedan gjorde vi skänkelvikningar i skritt och trav. Vi gjorde också några långsidor flytta in bogen. Vi avslutade med ökad trav snett igenom och han låg kvar kanonfint i form. Duktiga pålle! Öka är ju hans favoritgrej men att han låg kvar i form var ju fantastiskt! Vi gjorde också några övergångar i galopp och vi fick några bra långsidor utan att balla ur och flyta iväg i snabbare galopp. Det känns som att han är mkt starkare och smidigare nu.
Efter ridpasset rakade jag Izzes ben och rakade håret som växt ut från förra rakningen. Jag hann inte klart igår så jag  rakade klart idag. 
Idag blev det longering en stund med övergångar i trav och galopp. Han lyssnar verkligen super bra på rösten och saktar direkt av och sätter i gång på kommando. Han busade till det lite och bockade lite i galoppen också. Mkt nöjd herre! Jag tror han tyckte det var riktigt skönt att bli av med de där lurviga benen :)

Före och efter klippningen

The couch!

 
Foto: Christer Lönnroth
Modell/makeup/styling: Jag
 

Skritt!

Idag tyckte jag att Izzes ben var en aningens bättre. Jag tryckte med fingrarna på senan och han reagerade inte idag heller, inte ens när jag börjde benet och tryckte längs med senan. Det fick bli en skritttur tillsammans med Eva och Pajen. Herrn klara ju inte av att vila fler dagar på raken så det är lika bra att aktivera honom men att göra det lugnt. Jag tycte allt att någon galla hade minska efter skritturen och det hade inte svällt i mer vilket är ett gott täcken. Han skrittar helt obehindrat och stödjer fullt på benet så det verkar inte vara något som han har ont av. Håller tummarna för att det ser ännu bättre ut imorgon. Han fick på kyllera på benet i natt igen.
 
En bild på Izze från förra vintern:
Foto: Jag

Lite orolig!

Idag när jag skulle göra iordning Izze för ett litet gymnastikhoppningspass så märkte jag att senan var svullen på insidan på vänster framben. 
Jag spolade av det med kallt vatten för att lättare kunna känna om det hade någon värme. Jag kände ett område med värme och jag fortsatte att spola en stund med kallt vatten, pausade lite och spolade igen. 
Han skrittade som vanligt när jag ledde honom och jag kunde klämma och känna på senan utan att han reagerade så han verkade inte ha ont.
Inatt får han stå med kyllera på benet och jag hoppas att det bara är en liten smäll från andra frambenet och ingen vrickning. Håller tummarna nu för att det var något tillfälligt och inget som blir långdraget eller permanent! :( 

Dressyr och sortering!

Idag red jag och och Izze dressyr i ridhuset. Vi invigde Izzes nya gråa lindor som matchade kanten på nya orangea schabraket och jag hade min nya orangea ridtröja. Glömde mobilen hemma så tyvärr ingen bild på dagens outfit :)
Vi red bl.a. övergångar och många små åtta metersvolter med ställning/böjning inåt. Vi red också halvt igenom och gjorde skänkelvikningar i både skritt och trav. Skänkelvikningarna har börjat sitta bättre och bättre och Izze gjorde dem nästan lika bra för vänster skänkel nu. Duktiga pålle!
Vi avslutade med lite galopp med övergångar trav/galopp samt att vi red över en bom som var i ridhuset på volten.
Helt klart bästa känslan hittills när vi tränat själva. Vi fick flera varv på sidovolten i kanonfin form och tramp i båda varven. Jag tänker i mitt huvud när jag rider: sträck på dig, skumpa med i takten och händerna jämna och stilla, haha! Verkar funka ganska bra ändå med tanke på att hästen kändes så fin! :)
 
Idag har jag även rensat ut och gett bort en hel del hästsaker som jag ändå aldrig använder :) Gött att få lite mer ordning i hyllan då det inte är så mkt grejer överallt. 
På förmiddagen idag var jag och shoppade lite nya ridgrejer en ny ridtröja, gråa lindor, sporremmar i läder samt ett par till likasana som de jag har till hoppsadeln.


 

Tips för slitna benskydd!

Jag kör Izzes benskydd i tvättmaskinen emellanåt för att de ska bli riktigt rena. Dock är rispor kvar och att de lätt blir lite matta i färgen efter flitigt användande. 
Jag putsar mina svarta benskydd med svart skokräm samt glansskokräm på de färgade. 
Här är några bilder innan och efter skokrämen:Reporna är ju kvar men syns mindreTösnö!

Igår red jag och Izze ut en sväng. Tanken var att vi skulle galoppa lite i snön. Vi red ett varv på galoppbanan runt hagarna vid stallet men det töade ute så underlaget släppte så vi tog ett varv i skritt. Banan är ca 900 m runt om så den är perfekt att träna kondition på annars när snön inte är töig.
Vi red igenom en skogsslinga i trav och skrittade bort mot ett snöigt gärde. Tyvärr så var det för tungt att trava och galoppera på det gärdet så vi tog det i skritt. Blodådrorna syntes på Izzes hals så att bara skritta där var nog ganska jobbigt så vi tog bara ett varv. På vägen hem joggade vi lite i trav på vägen. 
Hoppas nu att inte all snö töar bort så vi får ha kvar den fina snön och gärna inte töig sådan utan pudersnö :)
Skrittur ute!

Idag blev det en skrittur på herrn. Vi red ut på en äng och pulsade lite. Han verkade tycka att det var skönt att komma ut en sväng. 
Innan vi red iväg fick han massage. Hans nacke är avsevärt mkt bättre än den någonsin varit. Nu kan jag till och ned ta i lite när jag masserar. Det är skönt att man äntligen har hittat en duktig kiropraktor som kan fixa herrn. 

Lugn och fin av massage :)


Reflexerna på

Yellow shadows!

 
Modell/makeup/styling: Jag
 

Gårdagens dressyrträning!

Igår var det dax för dressyrträning igen. Vi tränar för Elisabeth varannan fredag. 
Vi började där vi slutade sist och körde skänkelvikningar. Izze har lättare för att flytta för höger skänkel än vänster men gjorde dem till slut bra för båda skänklar. Att göra skänkelvikning på rätt sätt med bog och alla delar på rätt plats är verkligen skillnad från att bara få hästen att tvära åt sidan.
Vi gick över till att jobba med sluta vilket jag känner att vi aldrig fått till rikitigt bra tidigare på egen hand. Vi började i skritt med att lägga 8 m volter i hörnen och en mitt på långsidan men hästen ställd inåt i volterna. Vi förstsatte sedan ur volten längs långsidan med samma ställning och flyttade undan bogen för innerskänkel så att det blev en sluta. Lite trixigt att få till det bra till en början men vi fick till ett gäng fantastiskt fina steg till slut. Duktiga pållen gör precis det jag ber om bara jag gör rätt från min sida. Klart det är jobbigt för honom och det är lite stelt till en början men han försöker verkligen göra det jag ber om. När jag får till sitsen, sträcka på mig upp mot taket, händerna jämna, rätt vridningen i överkroppen samt sitter mitt i sadeln i slutan så gör han det kanonfint. 
Avslutningsvis red vi öka och minska volten på ena sidovolten några varv och vilken skillnad på trav han får när han går så fint. Det är så mkt lättare att sitta ner och hålla ordning på sig själv i sadeln.
 
De här träningarna har gett många aha-upplevelser och nu vet jag hur det ska kännas när han går riktigt fint. Vi behöver fortfarande en hel del hjälp med att nå dit men det är kul när det känns att det går framåt.
Vi har ju inte tränat riktig dressyr egentligen någon gång egentligen så klart vi har en del att jobba på :)
Men kul är det och jag är väldigt glad över att min häst är så fantastiskt snäll och samarbetsvillig! :)
 
 

Nya schabraket med en renfäll under då han lätt får skav av schabrakkanten på ryggen nu när han börjat fälla.
 
Första övningen:
Vänd rätt upp, skänkelvining från medellinjen ut på spåret längs långsidan i båda varv.
8 m volter i hörnen och på mitten av långsidan, sluta emellan volterna.
 
 
 
 

RSS 2.0