Kiropraktorn!

Idag var kiropraktorn ute i stallet och behandlade totalt 13 hästar. Vi skulle bara kolla Izze denna gång då han såg bra ut sist. Idag såg han också mkt fin ut så ingen behandling behövdes. Superskönt att han håller sig rak och fin och inte har några spänningar. Han sa att han förmodligen hade lite träningsvärk i ryggen men det var ingen fara och han trodde det berodde på den nya sadeln som ligget bra och är rak. Han håller på att muskla om sig i ryggen nu förmodligen så det är helt normalt när man bytt sadel. Han tyckte jag skulle fortsätta stretcha honom efter ridning och sedan gör vi en koll i januari när han kommer nästa gång så allt fortfarande ser bra ut. Jag behöver inte betala något för hans koller då han ändå kommer för att behandla fler hästar i stallet. Supergeneröst tycker jag! :)
Efter att han tittat på Izze tog vi en lugn tur i skogen. Det var ganska hårt på vägarna så vi travade bara lite lugn en bit sedan skritt genom skogen och på vägen hem nog vi en lugn galopp några hundra meter. Mycket nöjd pålle! Skönt att komma ut och rida i dagsljuset! :)Turkos och dressyr!

Idag red jag och Izze ett litet dressyrpass i ridhuset. Idag var det full fokus på min sits och hållning. Till min hjälp hade jag Carin på marken som hojtade när jag fuskade. Jag måste skärpa mig med att sträcka på mig. Jag får tänka att jag ska ha hakan i vädret och att jag ska hålla ihop skulderbladen. Izze var snäll och lydig och gjorde ett bra jobb :) 
Nya schabraket


Blå rost!

 
Foto: Christer Lönnroth
Makeup/hår: Sofia Backström
Modell: Jag
 

Galoppövning!

Igår red jag och Izze en galoppövning i ridhuset. Vi hade två bommar med 21 m emellan. Vi red på 5 och 6 galoppsprång. Izze taggade igång en del i vänster varv i svängen och tappade rytmen men efter lite träning gjorde Ham det mkt bättre. Idag var det lättare att samla honom i höger galopp. Annars brukar han vara starkare i vänster galopp. Vi red också över några bommar i trav och det gjorde han väldigt fint. Herrn blev lite svettig men det berodde nog mest på att det var 8 grader ute så det var en riktigt varm kväll jämfört med häromdagen. 

 

Sadelprovare!

Idag var sadelprovaren ute för att kolla på Izzes allroundsadel. Den har ju dragit sig snett när jag rider så jag har inte ridit i den på ett tag utan bokade tid med sadelprovaren för att se vad hon hade att säga om sadeln. Jag ville veta om det gick att stoppa om den så att den ligger bra igen.
 
Hon tyckte att den låg an bra på hans rygg men hon såg precis det som jag sa att den drar sig till höger. Den har nämligen blivit plattare på höger sida. Hon trodde absolut att den skulle ligga bra på honom efter en omstoppning, vilket kändes kanonskönt!
 
Tanken är att jag ska ha den sadeln vid hoppning då jag inte vill hoppa i min dressyrsadel. Jag har bytt klossar på allroundsadeln så att den ska vara mer mot hopp. Håller tummarna nu får att det blir bra när jag får tillbaka sadeln och kan testa att rida i den igen och se om den ligger bättre :)
 
Idag fick Izze en vilodag men vi gick ändå en liten promenad samt att jag satte i brodden. Jag passade också på att smörja lite av han grejer, tog hem saker som ska tvättas samt städade lite i hyllan.
 
Jag fick Izzes nya dressyrschabrak med posten idag och det var lika snyggt i verkligheten som på bild. Nu håller jag bara tummarna för att passsformen är lika bra när jag väl rider med det.
 
Foto: Jag

WE-clinic!

Igår var jag och Izze med på en Working Equitation clinic för Stefan Spak. Han har varit internationell domare i WE men är numera domare i Sverige upp till svår klass.
 
Vi började dagen med teori där han berättade om tävlingsgrenen WE och dess historia mm. Efter teorin sadlade och tränsade vi våra hästar och han vill kolla våra bett. Han kollade aldrig Izzes bett men jag rider ju med en enkelt 3-delat bett så det var kanske inte så mkt att kommentera :)
 
Under dressyrpasset gick vi igenom bla ryggningar, flytta bog och flytta bakdel, vilket är grunden i all ridning. Jag och Izze fick beröm för våra ryggningar då jag inte ryggar honom med handen utan med säte och ben. Jag spänner skinkorna i sadeln och håller om med benen och då ryggar Izze. Stefan berättade att många gör felet att man drar för mkt i tyglarna och drar bak skänkeln. Drar man tillbaka skänkeln så flyttar man hästens bakdel åt sidan och sänder fel signaler till hästen som gärna vill rygga snett.
 
Stefan berättade att om man vill flytta hästen bog höjer man inner hand och "flexar" hästens hals samt trycker med inner skänkel i sadelgjordsläget. Han sa även att man för att flytta hästens bakdel tar ut handen rakt ut och drar sedan tillbaka skänkeln och flyttar undan hästens bakdel för skänkeln. Izze gjorde detta superbra och blev väldigt lösgjord och fin av dessa övningar.
 
Efter dressyren gick vi igenom de olika momenten i en speed/teknikbana. Jag fick bra tips vad gäller sidepass. Hästen ska vara ställd som i en sluta i sidepass i WE och i western ska hästen vara rak. Jag har haft en tendens att ställa Izze emot rörelseriktningen och så fort jag fick honom rak så gjorde han sidepassen så mkt bättre. Stefan tyckte våra sidepass var klokrena, vilket var kul att höra! :)
 
Saker som jag behöver träna på är att rida med kortare tyglar för att kunna få igenom hjälperna direkt. Izze är väldigt lyhörd men hjälpen tar längre tid att få igenom med längre tyglar. Stefan tyckte att Izze hade en bra galopp och att han gjorde alla momenten på banan på ett bra sätt. Kul! :) 
 
Som vanligt så är det hos ryttaren som "felen" sitter och inte hos hästen som man kanske gärna vill tro.
 
Jag tog några bilder från gruppen innan oss igår:
 
Sidepass
Hinder
Bron
Rida med lans
 
Foto: Jag

Körning!

Igår lånade vi en sele och vagn och körde ut en sväng med Izze. Han tyckte det var kanonkul och blev lite pigg på hemvägen. Kul att komma ut och köra med honom då han verkar gilla det. Det är också mysigt att sitta under en filt i en vagn och komma ut och få lite luft :)
 
Tråkigt att behöva vänta tycker Izze 
Nöjd pålle efter körturen


Kortare dressyrpass!

Idag blev det ett kortare dressyrpass i ridhuset. Jag hade träningsvärk från igår då det var första gången jag red ut i dressyrsadeln och i dressyrläder. Jag måste ha använt några muskler som jag inte har använt innan ;)
Izze kändes fin och var pigg och glad. Han frustade en hel del så han tyckte nog det var skönt att få röra lite på sig. Jag red utan martingal idag och jag kommer inte ihåg när jag gjorde det sist. Vet egentligen inte varför jag har sen på när jag rider dressyr. Den har nog åkt på av bara farten tidigare. 
Lite längre ridtur!

Igår passade jag på att rida ut i dagsljuset. Vi var fyra tjejer med häst som gav oss ut på tur. Vi var ute i ca 2 h och det var en riktigt härlig tur. Det blev en del trav och lite galopp. 
När vi skulle galoppera blev hästarna lite ystra men jag måste säga att jag var imponerad av Izze som lyssnade fint när den ena hästen ballade ur lite och skulle springa i mkt snabb galopp. Hade det varit för några år sedan hade Izze stuckit iväg och det hade varit mkt svårare att få stopp på honom. Nu accepterade han att jag saktade in utan att få panik av att lämna ett antal meter till hästen framför. Duktig pålle som lyssnar på sin mamma :) 
Skogsstigen på hemvägen


 

Tömkörning!

Idag tömkörde jag Izze i ridhuset. Vi gjorde bl a 8-volter i skritt och trav, skänkelvikningar och galoppjobb. 
Idag beställde jag lite grejer till Izze på nätet. Ett nytt dressyrschabrak, dressyrsadelgjord, stigläder, linfröolja och nyponpulver. 
Nyponpulver är något som jag tänkt prova på herrn då jag hört så mkt bra om det :)Nöjd och blodad tand!

Idag red jag en andra dressyrlektion för Elisabeth Blegen med Izze. Jag red i den nya sadeln som jag har bestämt mig för att köpa. Riktigt skön är den och den hjälper mig att sitta rätt.
Elisabeth tyckte att jag hade gjort stora framsteg sedan sist så det kändes jättekul! 
Jag ska fortsätta träna som jag har gjort tyckte hon och fortsätta tänka på att rida som att jag vore kungen på ridbanan. Alltså sträcka upp och fram bröstet och upp med hakan bl a.
Izze är en riktig guldklimp som är riktigt känslig och lyhörd som man kan rida med små hjälper, sa hon. Det var kanonkul att höra att även hon tycker att han är fin! :) 
Nu har jag fått blodad tand för att träna lite mer seriöst med dressyren. Jag är ju annars egentligen mest intresserad av hoppning och fart och fläkt men det skadar ju inte att variera sig :) 
Dressyren är ju grunden till allt så det är ju bra att ha koll på den :)


 

Leave the world behind you!

Makup: Sofia Backström
Modell: Jag
 

Vackra löv!

 
 
Foto: Jag

Testat ytterligare en ny sadel!

Igår red jag och Izze ett dressyrpass i ridhuset. Jag fick låna en dressyrsadel av en tjej i stallet. Det var en Globus Crincle som jag tyckte låg riktigt bra på Izze. Den är gjort för att passa överbyggda hästar vilket passar Izze mkt bra då hans rumpa är högre än manken. 
Jag kände att jag fick mkt bättre sits i den här sadeln och den var riktigt skön att sitta i. Izze verkade trivas i den och gick kanonfint! Jag var riktigt nöjd igår efter ridpasset. Jag märker ju direkt att det är min sits det hänger på om han går bra. Så fort som jag sitter rätt så går han superfint och gör det jag ber honom om. Han är så duktig min fina pålle! :)
Nu måste jag kolla runt lite efter en sådan sadel till ett rimligt pris. Ny kostar den 12000 kr men man kan få den begagnad för runt 7000 kr. Jag ska förmodligen ha en 32 i bomvidd och 17,5 tum i sätet. Denna var 34 i bomvidd och var en aning för vid. 
Håller tummarna att någon har en sådan sadel på lager som de vill sälja till ett bra pris :)Pussmule!

Idag har jag varit i stallet nästan hela dagen. Vi var tre ryttare med hästar som red ut i någon timme i skogen före lunch. På eftermiddagen reds några fler hästar och sedan var det dax att fixa lektionshästarna inför kvällens träningar. Jag hade med mig kameran och fotade bl a Killen i hagen.
 
 
 
 
Foto: Jag

Röda löv!

Foto: Jag

Härliga helg!

I fredags var vi ute och åt på Cazanova. Vi åt oxfilé serverad med kryddsmör, pestogrillade rotsaker samt chevregratinerad potatis. Det var nog det godaste jag ätit på länge. Till det drack vi ett mycket gott vitt vit som passade oväntat bra till köttet.

Igår var planen att vi skulle ut och köra Izze med vagn med det ösregnade ju hela dagen så det fick bli löslongering i ridhuset istället. Han är så lydig när jag har honom lös och så lyhörd. Han galopperade så himla fint och samlat runt mig på volten trots att han var lös och det var så kul att se att han blivit så stark att han kan galoppera så samlat och fint :)

Idag blev det en uteritt i mestadels skritt. Vi travade några hundra meter och vi var ute lite mer än en timme. Skönt att komma ut lite i dagsljuset :)

 
Foto: Christer Lönnroth
Makeup/hår: Sofia Backström
Modell: Jag
 
 
 
 
 
 

Löshoppning!

Idag blev det löshoppning i ridhuset. Izze blir alltid busig och vill gärna racea när vi gör det :) Han är väldigt enkel att löshoppa då han är helt med på vad han ska göra. Jag smackar när det är dax att köra nästa runda och han springer direkt till fållan med hinder. Efter stannar han vid kortsidan och inväntar nästa kommando. Vi hoppade bara låga hinder idag då jag inte känner att det är nödvändigt med höjdhoppning. vi gör detta för att det ska vara kul och variation i träningen. Inga krav utan mest bus. Vi hade två låga räcken och sedan en oxer. Vi körde 7 m mellan räckena och 7,30 m till oxern. 
Izze är så rolig att se på när han leker runt och busar. Duktiga pålle! :)

Dubbla ridpass!

Idag blev det dubbla ridpass på Izze. Först var vi ett häng på fyra tjejer med hästar som var ute och red i ca en timme. Det bleven ganska lugn tur i skritt och trav. När vi kom tillbaka lagade vi mat. Det blev soppa och pannkakor. Hur gott som helst då man var hungrig och lite kall efter ridturen. 
Senare på kvällen var det dags för We-träning. Izze kändes verkligen superfin och gjorde bl a sidepassen superbra idag. Han har aldrig gjort den så bra som idag. Vi lyckades även att stå stilla med alla fyra hovar uppe på den lilla bron. Rygga i L med sträck av kalk på marken gjorde han också helt över förväntan. Så himla duktig och lyhörd! Kändes kanonkul! 
Han känns så fin, rak och lösgjord i kroppen nu. Det märks att kiropraktorns behandlingar, min massage, stretching samt även Back och Track-täcket har haft effekt. Han har aldrig känts bättre att rida än nu :)


 
Dagens We-bana:
 Tömkörning!

Idag blev det tömkörning i ridhuset. Izze var mjuk, smidig och väldigt lydig. Jag är ju ingen mästare på tömkörning men han är så himla snäll och vill så gärna göra rätt. Goa pållen! :)
Skrittur!

Idag åkte jag ut till stallet och hjälpte Ewa att fixa med alla hästar. Vi gjorde klart stallet sedan red vi ut på en skritttur i ca 1 h och sedan började vi fixa alla hästar inför kvällen ridlektioner. En hel del lera att spola bort på benen samt borsta bort från deras kroppar. Lersäsongen har verkligen börjat på riktigt nu efter allt regnande.
 
Izze var nöjd att få komma ut på en lugn tur tillsammans med Ghadir. Man ska inte underskatta skritturer då de är både konditionsbyggande, lösgörande samt mkt skonsam träning för hästarna. Hästarna använder många olika muskler när de skrittar till skillnad från antalet muskler de använder när det travar och galopperar. Självklart gäller ju att hästen inte går och drar benen efter sig men aktiv skritt är en mkt bra träning för hästen :)
 
Skritta är också trevligt då man har sällskap av något annat ekipage, då kan man passa på att prata en hel del :)
Foto: Jag
Häst: Izze

Höstbilder!

Foto: Jag

In the harbour!

Här är två bilder från en plåtning med Christer i somras:
 
Makeup/hår: Sofia Backström
Modell: Jag

Söndagsmys!

Idag åkte jag ut till Izze och pysslade med honom på kvällen. Jag hade jobbat hela dagen och var lite trött så jag borstade honom, gick ut oh betade honom lite, gav honom massage och så fick han på sig sin pyjamas. Han har fått ha sitt back on trak-täcke på sig på nätterna nu en vecka för att musklerna ska få lite extra blodcirkulation. 
Det är så skönt och rogivande att vara ensam i stallet med endast hästarna som sällskap och borra ner näsan i Izzes mjuka päls. 
 
Foto: Vicky Ruckman Le
Modeller: Jag och Izze <3

Mörkerritt!

Idag red jag och Izze ut en tur på ca 1 h.  Det hade börjat mörkna så alla reflexer var på inklusive pannlampa. Det blev en del trav och galopp och Izze var nöjd över att få jogga på lite :)
Han har fått grym kondition och styrka nu det senaste har jag märkt och det är riktig power i honom utan att han blir trött. Det känns gött! :)
Vi red förbi kyrkogården och det är så fint där nu när det är mörkt och alla ljus som är tända. 
Bilden jag tog är suddig tyvärr men jag ville inte stanna och fota då det var så mkt folk på kyrkogården idag. 

Porträtt!

Foto: Francis Görmarker
Makeup/hår: Sofia Backström
Modell: Jag

Galoppövning!

Igår red jag och Izze en galoppövning jag sett på nätet i ridhuset. Den skulle stärka bakdelen på hästen samt fokus låg på rakriktning.
Vi red som på skissen här nedan. Först i trav sedan i galopp. Izze tycker det är superkul med bommar och vill gärna busa och hoppa över dem. Men till slut när jag fokuserade på att få herrn lugn och sansad kunde han göra övningen riktigt fint. Vi la till slut till att göra förflyttningen in innanför bommen på båda långsidorna. 
Som uppvärmning galopperade vi över den ena bommen på kortsidan och lade in olika antal galoppsprång före och efter bommen på volten i båda varven. Det gjorde han mycket fint, svarade bra både framåt och tillbaka i galoppen. 
Den slutliga övningen som på bilden red vi med fokus på att hålla honom rak och jag tyckte han gjorde det mkt fint. Duktiga pålle! :)

RSS 2.0