Mananalys


Jag har länge funderat på att göra en mananalys på Chamiro för att se om han har några brister på mineraler och spårämnen. 
Han hade en hel del bekymmer kroppsligt när jag tog honom på foder och han har blivit mkt mer rörlig och positiv till arbete efter en hel del insatser. Han var väldig obalanserad i magen då han åt hösilage tidigare och han har blivit mkt bättre i magen på att äta hö istället. Hans hovar var väldigt dåliga då de var angripna av röta samt trångskodda, sadeln han hade passade inte, bettet var för långt, han hade sår i munnen, pälsen var matt, mycket mask i magen, spänningar i nacke, rygg, bogar, rumpa osv.  Jag  bytte sadel, bett, hovslagare, fixade tänderna, avmaskade, behandlade honom för borelia samt behandlat honom regelbundet med massör, kiropraktor och Equiopat.  Han gillade inte att bli riden i paddocken och ridhuset. Han var riktigt busig när man red ut då han mest blivit riden på ridbana senaste åren. Jag har varit noga med att variera arbetet så det inte ska bli enformigt.
Jag har hört om andra som gjort mananalys och blivit väldigt nöjda så jag blev nyfiken.
Jag tog 15-20 hårstrån med roten från hans man och skickade iväg på ananlys. Hårstråna kördes igenom en maskin för att analysera vilka ev brister han har samt om några organ inte fungerar optimalt.
Hon som gjort analysen ringde upp mig och vi pratade i ca 30 min.
Hon började med att säga att resultatet visat att han var väldig välskött. Vilket var kul att höra. Jag berättade att han fick Dr Schaettes örtmix b. ursonne mineraler och hon tyckte jag skulle fortsätta med det då hon trodde att det var delvis därför han hade så bra värden som han hade.
Hon berättade sedan att han hade lite magnesiumbrist (mycket vanligt hos häst) samt c-vitaminbrist.
Han hade även magknip som hon skulle uppskatta att han haft i flera år.
Orsaken kan vara många men rådet jag fick var att ge honom magkompositum för att stärka magen. Jag fick även tips om ett bra kvalitativt magnesium samt att jag kunde ge honom nypon för c-vitaminbristen(eller natriumaskorbat).
Hon tyckte också att jag skulle sluta ge honom all form av processad, pelleterad mat som innehöll bla. vete. Det är något som inte är hälsofrämjande för en häst att äta.
Jag ska nu fodra honom med hö, dr schattes mineraler, lusernhack (utan melass eller olja), havre (och ev betfor). 
Inte fodra ned någon mat som innehåller soja, vete, majs, syntetiska mineraler osv.
Hon berättade att när en häst har magknip så kan det sätta sig som ömhet i andra delar av kroppen. Tex. runt manken/bogar, mellan frambenen, i bakdelen, ryggen, över revbenen osv. Magens meridianer går genom hela kroppen så symtomen kan vara många. (Se bild nedan)
Det ska bli mycket intressant att se om det blir någon skillnad.
Jag vet att frågar man olika hästmänniskor så får du lika många olika svar som personer man frågar men jag känner att jag inte har något att förlora på att prova detta. 

(null)

(null)

(null)
(null)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0